Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina jako lék - Mangold

13. 04. 2011 | Nemoci

U nás nepříliš známá listová zelenina, botanicky příbuzná řepě, také pochází ze Středomoří.
Pěstovali ji už před 9000 lety ve starověkém Babylonu. Přestože se pěstuje i v našich klimatických podmínkách velmi snadno, brání jeho rozšíření fakt, že po utržení velmi rychle uvadá a tím ztrácí pro velké obchodní řetězce na zajímavosti.

Čeští zahrádkáři ho ale mohou pěstovat v mnoha barevných odrůdách. Od základní se zelenými listy a bílým řapíkem, přes variantu s řapíkem žlutým nebo oranžovým, k té s nachovými listy a červeným řapíkem. zelenina-jako-lek-mangoldMangold spolehlivě vzchází a od začátku léta do pozdního podzimu lze z rostlin, které jsou ozdobou zeleninového záhonu, odlamovat podle potřeby jednotlivé listy, protože rostlina stále obrůstá.

Listy mangoldu lze v kuchyni použít jako náhradu za špenát. Řapíky, které se tepelně upravují o něco déle než listy, mají kuchyňské využití ještě mnohem širší. Veškerá listová zelenina je pro správné fungování lidského organismu nepostradatelná; mangold tak může být zajímavou alternativou nejen ke špenátu, ale i kapustě nebo salátu. Mangold je jako jiné listové zeleniny cenný velmi vysokým obsahem základních minerálních prvků: vápníku, železa a hořčíku.

Vápník je důležitý prvek pro stavbu kostí a zubů, hořčík pro srdeční a svalovou činnost, železo pro tvorbu krve a buněčné dýchání. Karotenoidy, které chrání buňky a sliznice, obsahuje mangold také ve zvýšeném množství. Kombinace hořčíku, vitamínu C a řady sacharidů dělá z mangoldu ideální potravinu pro mozek. Ten nejen povzbudí, ale zároveň zvýší schopnost koncentrace, zažene mentální únavu a nervozitu. Vláknina mangoldu na sebe nejen váže škodlivé a tukové látky, ale zároveň i urychluje cestu potravy zažívacím traktem, takže snižuje možnost, že by zde začala kvasit nebo hnít. Pro všechny tyto vlastnosti stojí za to zkusit mangold pěstovat. Pro běžnou rodinu bohatě stačí dvě rostliny, které nezaberou téměř žádné místo.

 

VYZKOUŠEJTE:

Připravit mangold podobně, jako se připravuje špenát. Stejně jako on ale obsahuje kyselinu šťavelovou, která brání zužitkování cenného vápníku. Proto je dobré ji neutralizovat přidáním smetany.


Hanka
ChytráŽena.cz

Zdroj: DTEST



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zpracování listů na špenát, mohu doporučit, stonky na salát a zapečení však doporučit nemohu. Při vaření mi to příliš nevonělo, jako když se vaří řepa. Výsledný produkt chutnal, ale měl silně projímavé účinky pro všechny, kdo toto konzumovali.
Obrázek uživatelky
profil
a nemůžu si vynachválit!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pestujem na záhrade už 20 rokov, je skutočne nenahraditeľný a špenát sa mu nevyrovná. Nenáročný na pestovanie, otrám toľko listov, koľko potrebujem, a on dorastá ďalej. kto má záhradu, vrelo doporučujem. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
manglold jsem už jako špenát měla a moc mi chutnal...
Obrázek uživatelky
profil
i jako ozdobnou rostlinu v záhonech. Jsou odrůdy s barevnými listy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík