Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelený čaj Matcha vám pomůže nejen s redukcí váhy

30. 07. 2012 | Péče o tělo
Objev pití tohoto čaje je datován do roku 2500 před naším letopočtem a rodištěm je čínská prefektura Yunnan. V 7. století se Matcha stává populární po celé Číně a to hlavně díky buddhistickým mnichům.

Matcha roste pouze na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Speciální stínící technika zabrání až 90% slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. To činí listy bohatší na aminokyseliny a typická je pro ně smaragdově zelená barva. Kvalitní Matchu poznáte nejen podle sytě zelené barvy, ale také podle nasládlé a jemné chuti.

čaj matcha teaSběr čaje probíhá na začátku května. I v této době jsou listy, které se na Matchu používají trhány výhradně ručně. Ihned po sběru jsou listy přenesené do továrny, kde začíná dlouhá cesta přeměny surových listů na absolutně jemný prášek.

Nejdříve listy projdou horkou parou. Horká pára zabrání fermentaci, udrží listy čerstvé a zajistí, aby veškeré živiny v čaji zůstaly. Poté se listy umístí do obrovské roury, která listy vysouší při teplotě 180°C. Když listy projdou touto fází, tak se jejich hmotnost sníží téměř o polovinu. V této fázi se tento čaj nazývá „Aracha“, což se dá volně přeložit jako surový čaj.
Další fází je selekce čaje Aracha. Listy přicházejí v různé kvalitě a právě proto je potřebná kategorizace. Odborníci posuzují barvu, kvalitu a chuť čaje.
Finální čaj je směsí různých odrůd a ústí do konzistentní kvality po celý rok. Na závěr probíhá proces odstranění stopek, větviček a dalších nechtěných částí tak, aby výsledným produktem byla ta nejjemnější a nejčistší dužina z čajové rostliny. Ta je následně rozkrájená na stejné kusy a vzniká čaj „Tencha“.

Míchání rozdílných tříd čajových listů je jedním z nejdůležitějších procesů pro zajištění prvotřídní kvality čajů. Výroba čajové směsi je nevyhnutelná pro dosažení rozdílných kvalit čaje Matcha. Matchu nejvyšší kvality lze rozpoznat díky uklidňující zelené barvě a vůni, která by měla být jemná a zároveň sladká.

čaj MatchaPosledním krokem ve výrobě čaje matcha je mletí, které probíhá v naprosto hygienických prostorách továrny za pomoci žulových mlýnů. Ty čaj Tencha rozemelou na naprosto jemný prášek a tím vzniká Matcha. Velikost jednoho zrníčka je 5-10 mikronů, přičemž jeden mikron je miliontina metru. Je to tak jemné, že se prášek doslova rozpouští v ústech.
Jeden žulový mlýn semele pouze 30-40 gramů čaje za hodinu a i v 21. století pouze tato technika zaručí, že si čaj po čas výroby zachová svou ojedinělou chuť, barvu a aroma.

Desatero o čaji Matcha

1. Pouze jedna porce čaje Matcha má stejné nutriční hodnoty jako 10 šálků zeleného čaje.

2. Matcha obsahuje jedinečnou a silnou skupinu antioxidantů, které jsou známé jako katechiny. Ty najdeme pouze v zeleném čaji. Až 6o% z těchto katechinů jsou EGCG,které pomáhají bojovat proti rakovině. Epigallocatechin-3-Gallo (EGCG) také zpomaluje nárůst tělesné hmotnosti a vstřebávání tuků.

3. Matcha obsahuje nepoměrně více antioxidantů než ostatní potraviny. Podle nejnovějších studií, které měří množství antioxidantů, se Matcha umístila na prvním místě, před takovými špičkami jako je granátové jablko, či borůvky.

čaj Matcha4. Matcha pomáhá uklidnit mysl, zvyšuje soustředění i paměť a zlepšuje náladu díky tomu, že je bohatá na ojedinělou aminokyselinu L-Theanine. Není divu, že Buddhističtí mniši pijí Matchu už staletí jako pomůcku při meditaci. Díky kombinaci L-Theaninu a kofeinu, dokáže Matcha vytvořit stav jasné mysli a čisté pozornosti přetrvávající několik hodin.

5. Matcha je ideální i pro diabetiky, protože zabraňuje tvorbě glukózy v krvi. Katechiny, které Matcha obsahuje, dokážou zablokovat enzymy rozbíjející komplexní sloučeniny na cukry.

6. Matcha podporuje schopnost Vašeho těla spalovat jídlo 4x rychleji než za normálního stavu.

7. Protože jsou listy pěstované ve stínu, jsou mnohem zelenější a tím pádem obsahují nepoměrně více chlorofylu než běžný zelený čaj. Matcha má výrazné detoxikační účinky vyplývající právě z množství chlorofylu, který eliminuje těžké kovy a chemické sloučeniny v těle.

8. Matcha pomáhá snížit cholesterol a cukr v krvi. Samotná Matcha neobsahuje žádný cukr, čili na glykemickém indexu dosahuje nulové hodnoty, přičemž v jedné čajové misce čaje Matcha najdeme až 3 gramy vlákniny.

9. Na zvýšení potenciálu antioxidantů, které Matcha obsahuje, vyzkoušejte smíchat Matchu s kapkou citrónu, nebo limetkové šťávy. Připravte si například osvěžující Matcha ledový čaj.

10. Čaj Matcha je ojedinělý i způsoby přípravy, z čaje Matcha lze připravovat široké množství studených a teplých nápojů a své využití najde i v kuchyni.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zelený čaj Matcha vám pomůže nejen s redukcí váhy:

Zelený čaj Matcha  vám pomůže nejen s redukcí váhy
Zelený čaj Matcha  vám pomůže nejen s redukcí váhy
Zelený čaj Matcha  vám pomůže nejen s redukcí váhy
Zelený čaj Matcha  vám pomůže nejen s redukcí váhy
Zelený čaj Matcha  vám pomůže nejen s redukcí váhy
Zelený čaj Matcha  vám pomůže nejen s redukcí váhy
Zelený čaj Matcha  vám pomůže nejen s redukcí váhy
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ráda bych ho zkusila,nemusí to být špatné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles