Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zelený zázrak – brokolice

3. 12. 2010 | Péče o tělo

Brokolice je v naší kuchyni rok od roku oblíbenější a odborníci na výživu ji dokonce řadí k nejzdravějším druhům zeleniny. Je podobná květáku, ale má jemnější chuť a v mnoha směrech i větší výživnou hodnotu.

Pro zdraví

- V brokolici se nachází velké množství živin a cenných látek při nízkém kalorickém obsahu, je tedy vhodnou zeleninou při redukčních dietách.

- Obsahuje více vitaminu C než citrusové plody a pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti nemocem.

- Je nejlepší protistresovou zeleninou pro všechny osoby, které jsou pod výkonnostním tlakem. Pomáhá i proti nervóznímu neklidu, podrážděnosti a poruchám spánku.

- Brokolice jako veškerá listová zelenina je významným zdrojem hořčíku, minerálních látek nezbytných pro činnost svalů, srdce, přenosu nervových vzruchů a tvorbu hormonů. 

- Mimořádně vysoký obsah draslíku působí pozitivně na odvodňování a snižování krevního tlaku. Zelenina tím ulehčuje srdci a krevnímu oběhu.

- Brokolice, ale i další druhy křížaté zeleniny jako zelí, růžičková kapusta a květák, přispívají všeobecně k prevenci proti rakovině, zejména proti rakovině tlustého střeva. Bylo zjištěno, že konzumace této zeleniny jednou týdně snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva téměř o polovinu.

- Brokolice má významnou roli i v léčbě osteoporózy, překyselení organismu, je vhodná při chorobách jater, žlučníku, žaludku a ledvin. Zlepšuje trávení a odstraňuje zácpu.

- Brokolice není tak náchylná přijímat dusičnany jako květák, proto je významnou zeleninou pro těhotné a kojící ženy a pro děti.

Super tipy do kuchyně

- Kupujeme jen čerstvou a svěží brokolici, ovadlá zelenina s nahnědlými listy a růžičkami ztratila již množství cenných látek a po uvaření bude nahořklá.

- Před přípravou odstraníme listy a rozebereme květenství na menší růžičky, košťál pokrájíme na kousky, opláchneme a použijeme.

- Brokolici nejšetrněji uvaříme v páře, případně v malém množství osolené vody. Vaříme ji jen několik minut, snadno se rozvaří. Uvařenou brokolici dáme na sítko a necháme okapat.

- Brokolici přidáváme do zeleninových salátů,  a to buď syrovou pokrájenou na menší kousky nebo již krátce povařenou.

- Rychlý a chutný pokrm připravíme, když růžičky brokolice orestujeme s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, vlašskými ořechy a poté promícháme s uvařenými těstovinami. Jednotlivé porce posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem, nejlépe parmezánem a ihned podáváme.

- Skvělou slavnostní přílohou k pokrmům je bramborová kaše, do které vmícháme uvařené drobné růžičky brokolice. Jednotlivé porce přelijeme rozehřátým máslem a posypeme nudličkami oloupaných mandlí, které jsme předem krátce osmahli.

- Pečeme-li kuře, můžeme do vypečené šťávy krátce před dopečením přidat spařenou a na  drobné růžičky rozebranou brokolici a společně pečeme doměkka.

 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
brokolici nemusím,ale vy si nechte chutnatSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Měla jsem ji na zahrádce.Nebyla tak valká jako z obchodu,ale moc chutná.Mám i zamraženou a hodně ji přidávám do jidel.
Obrázek uživatelky
profil
brokolica aj ked ma škaredu farbu je vynikajúca
Obrázek uživatelky
profil
tuto zeleninu jíme jak v sýrovém stavu,tak i spařenouSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles