Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zeměpis

3. 05. 2014 | Vaše příběhy

Občas mě rozžhaví do běla hloupí lidé. Někdo je i dnes, kdy má téměř každá rodina připojení k internetu a dobře vybavená knihovna je i na vesnici, natolik hloupý, že nezná základní pojmy a neovládá ani učivo základní školy. Mnozí dnes cestují za hranice, a přitom neznají ani zemi, kde se narodili. Domluví se virtuálně, ale skutečnou komunikaci z očí do očí neovládají.

Poslouchejte, co se mi stalo zrovna včera: Jela jsem tramvají a na jedné zastávce přistoupily dvě mladé maminky. Jedna měla dítě v kočárku, ta druhá vedla za ruku školkové dítě a vedle ní šel ještě školáček, tak do druhé, třetí třídy základní školy. Maminky i děti byly krásně oblečené, vyzařovalo z nich mládí a energie.

Ihned po nástupu do vozu si paní povídaly, zatímco starší chlapci se pošťuchovali. Nechtěla jsem poslouchat, ale zaslechla jsem, jak se přou o různých počítačových programech. Používaly výrazy, které jsem ani já neznala. Byly jistě vzdělané. Měla jsem radost, že i mámy na mateřské se umí pohybovat v dnešním přetechnizovaném světě.

Kluci se přetahovali o MP3 přehrávač. Vzpomněla jsem si, jak jsem se se sestrou dělila v jejich věku o jednu jedinou panenku a rodiče vlastnili černobílou televizi až v době, kdy já vycházela základní školu. Neměli jsme ani telefon.

Pak jsem zaslechla, jak paní s kočárkem říká své kamarádce: „Letos pojedeme na dovolenou do Jeseníků. Už jsme tam dlouho nebyli a máme to tam moc rádi.“ Druhá se na ni podívala a na celou tramvaj se zeptala: „Jeseníků? A kde to je? Někde v zahraničí? My jezdíme pravidelně do Egypta, na Sicílii, byli jsme několikrát v Chorvatsku a na Krétě.“

Paní, která hodlá strávit dovolenou v Jeseníkách, vykulila oči, ale poučila kamarádku, že to je u nás, v České republice.

A tak se maminka školáků bezelstně zeptala: „Je to někde u Prahy?“

Myslela jsem, že snad sním. Paní si cestuje po světě a netrefí ani za humna! A to vychovává dvě děti. Paní s dítětem v kočárku byla asi také překvapená, a tak se zeptala: „To si děláš srandu?“

Ta druhá začala tipovat: „Není to v Krkonoších?“ „Nebo na jižní Moravě? Opravdu neznám, jezdíme jen k moři.“

Styděla jsem se, že jsem Češka a ony dámy jsou ve věku mých dcer, které jistě vědí, kde Jeseníky s nejvyšší horou Moravy leží. Už jsem o mamince školáků neměla tak krásné představy. Přemýšlela jsem, jak tato mamina vychová svého školáčka i druhého mladšího chlapce.

Nakonec jsem se neubránila a při vystupování jsem mladé paní řekla přes rameno: „Jeseníky, Morava, nejvyšší hora Moravy – Praděd.“ Zda se poučila, to nevím, já dělala, co mohla.

A rudá ve tváři jsem byla i za ni.


Osov - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Keby som podobnú situáciu nezažila, bolo by pre mňa tažké uveriť.
Veď sme sa to učili na základnej škole (v ktorej triede to si už nepamätám) a hoci niektoré informácie človek časom a vekom zabudne, tie základné zostávajú v pamäti do konca života (alebo aspoň kým nepríde ten Nemec, čo starým ľuďom schováva okuliare Smajlík).
Tá mladá pani asi nebola veľmi inteligentná, lebo ja aj keby som to nevedela, určite by som za zahanbila a nedala to na sebe vidieť a doma by som si to radšej "vygooglila".
Obrázek uživatelky
profil
tak to je velmi zcestovaná mladá paní....taky vše ze zeměpisu neznám, ale aspoň hory si pamatuji již ze základkySmajlíki když nadmořské výšky to už bych nedalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
TAK ZÁKLADNÍ JE OPRAVDU UŽ VE VLASTIVĚDĚ VE 4.TŘÍDĚ, ALE VČETNĚ VRCHOLŮ A NADMOŘSKÝCH VÝŠEK JE OPRAVDU AŽ 8.TŘÍDA
Obrázek uživatelky
profil
Také se s takovou neznalostí setkávámSmajlík třeba u studentů střední školy
Obrázek uživatelky
profil
Ne, nechci urazit autorku, ale neumím si představit, že má někdo tak chabé znalosti (spíš neznalosti)
Leni, učivo osmé třídy? Náš Honzík se učil všechny české hory včetně nejvyšší hory ve 4. třídě ve vlastivědě.
Nic podrobného, ale znají názvy pohoří, nejvyšší horu a ve které části republiky leží.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles