Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ženy podceňují příznaky chronického žilního onemocnění

15. 05. 2018 | Nemoci
Koncem dubna probíhala na našem webu anketa na téma „Křečové žíly“, které se zúčastnilo celkem 870 z vás. Jejím cílem bylo zjistit, zda se tento zdravotní problém týká i vás, našich čtenářek, a jak ho řešíte. A jaký byl výsledek?

Víc než polovina dotazovaných žen přiznala, že trpí pocitem těžkých nohou, nepříjemným napětím a křečemi v dolních končetinách, což jsou typické projevy tzv. nultého stadia chronického žilního onemocnění, které se nejčastěji objevují mezi 30. a 40. rokem. Pokud tedy na sobě pozorujete některé z popsaných příznaků, neberte tyto signály na lehkou váhu a navštivte co nejdřív svého praktického lékaře, který vás případně odešle na specializované vyšetření. Přes 400 z vás se také potýká s metličkovými žilkami, které jsou typickým projevem prvního stadia tohoto onemocnění. Závažnější problémy v podobě křečových žil poté přiznává celá třetina zapojených žen. 

Žilní poradna

Hlavní viníci? Dědičnost a nadváha


Ke vzniku křečových žil velkou měrou přispívá životní styl spojený s nadváhou, dlouhodobým stáním či sezením, užívání hormonální antikoncepce, ale také těhotenství. Tento fakt jasně potvrzují i vaše odpovědi: 251 z vás přiznává, že trpí nadváhou, každá třetí zmínila sedavé zaměstnání, 189 žen uvedlo, že při práci často stojí, a 114 žen označilo jako hlavní příčinu svých potíží porod. Důležitou roli v rozvoji onemocnění hraje také dědičnost, kterou v dotazníku potvrzuje 379 žen. I když je to nespravedlivé, dispozice k chronickému žilnímu onemocnění mohou zapříčinit vrozenou ochablost pojivové tkáně, kterou ještě zhoršují další okolnosti jako dlouhodobé stání nebo sezení. Pomoct vám mohou venofarmaka – léky, které zpevňují stěny cév a podporují návrat krve ze žil.

Většina z vás volí okamžitou úlevu


Otoky nohou jsou velmi nepříjemné. Určitě jste už zažily pocit, když přijdete domů a sotva se vyzujete z bot, protože máte nohy jako konve. Tyto a další potíže, jako je mravenčení nebo pocit těžkých nohou, řeší polovina z vás okamžitou úlevou – například tím, že umístí nohy do vyvýšené polohy. Důležitá je samozřejmě také prevence v podobě dostatku pohybu – to si uvědomuje více než třetina z vás, 130 žen si ulevuje nošením kompresních punčoch a 66 z vás už v této souvislosti podstoupilo operační zákrok (případně se na něj v blízké době chystá). Přibližně čtvrtina dotazovaných žen se snaží své potíže řešit také pomocí doplňků stravy. Jak je ale patrné z dalších odpovědí v rámci „otevřené otázky“, toto opatření nepřináší ve většině případů žádoucí efekt.  

K lékaři se vydá pouze každá pátá


Žilní poradnaŽilní onemocnění je chronické, jedná se tedy o celoživotní zdravotní komplikaci. Jeho zhoršování je však možné ovlivnit včasnou návštěvou praktického lékaře, který vás vyšetří a případně předá do péče odborníkovi za účelem přesného určení diagnózy. Probere s vámi i veškeré možnosti léčby počínaje režimovými opatřeními až po užívání venofarmak, která pomohou zlepšit stav vašich žil. K praktickému lékaři se však vydala pouze pětina z dotazovaných žen. Téměř polovina z vás se naopak domnívá, že tento problém není nutné řešit s odborníkem, a 45 žen uvedlo, že k lékaři nejdou, protože se za svůj problém stydí. Je třeba si uvědomit, že zlehčování příznaků ani ostych nejsou v tomto případě na místě. Intenzita potíží často neodpovídá závažnosti onemocnění, a je tedy rozhodně lepší navštívit lékaře hned v počátku, než se později potýkat se závažnými zdravotními komplikacemi. Pouze včasně zahájená léčba může výrazně zlepšit kvalitu života pacienta a oddálit následky neléčeného chronického žilního onemocnění. Zajímá vás cokoli dalšího k tématu?


Podívejte se na www.zilniporadna.cz a využijte třeba on-line poradnu lékaře.



Zdroj, foto: Žilní poradna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
kliknutím na počet nasbíraných bodů, pak se rozklikne stránka s historii nasbíraných bodů
Obrázek uživatelky
profil
prosm kde zjistiote historii co jste sebraly?
Obrázek uživatelky
profil
prosm kde zjistiote historii co jste sebraly?
Obrázek uživatelky
profil
prosm kde zjistiote historii co jste sebraly?
Obrázek uživatelky
profil
05. 06. 2018 07:57 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
05. 06. 2018 07:52 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
05. 06. 2018 07:48 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
05. 06. 2018 07:45 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
05. 06. 2018 07:41 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
05. 06. 2018 07:36 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
05. 06. 2018 07:31 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
05. 06. 2018 07:28 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
05. 06. 2018 07:22 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
05. 06. 2018 07:19 Sebrán "Jídlo" za 2 bodů
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles