Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žeryk oslavil 85. narozeniny!

14. 05. 2015 | Kultura
Psík Žeryk z Divadla Spejbla a Hurvínka 19. dubna oslavil již své 85. narozeniny! Stejně dlouho doprovází čtveřici loutkových hrdinů - Hurvínka, Spejbla, Máničku a paní Kateřinu. Podle psího věku s nimi oslavil již 595. narozeniny! Díky svým přirozeným instinktům mnoho řečí nenadělá, a to i přesto že své role dokázal zaštěkat již ve 21 jazykových mutacích. Kompilace těch nejlepších nahrávek vychází na CD i digitálně pod příhodným názvem AŤ ŽIJE ŽERYK! s podtitulem 85 LET SPOLU.

Žerykovým řezbářem byl Gustav Nosek, který se ujal i jeho partu a až do roku 1938 jej také štěkal. Po té se Žeryčkovi postupně věnovali - František Flajšhanz, Miroslav Černý, Miroslav Polák. V současné době je jeho interpretem Ondřej Lážnovský .

Žeryk je foxteriér. A za své jméno údajně vděčí ve 20. letech 20. století u nás velmi populárnímu, knižnímu hrdinovi Jacka Londona foxíkovi Jerrymu z Ostrovů alias Džerymu alias Žerymu.

Žeryk slaví narozeninyZpůsob jakým Spejblova rodinka k Žerykovi přišla, je poněkud zvláštní a nemá daleko ke krádeži! Žeryk se pro prkna, která znamenají svět zrodil  ve hře Jarní revue, později přejmenované na Revue z donucení. Je třeba zmínit, že se jednalo o představení pro dospělé. Spejbl se v této hře totiž zamiluje a zmizí z domova. Opuštěného a pobrekávajícího Hurvínka se v parku ujímá holčička, která se představí coby Mánička. Rozhodnou se přivést pana Spejbla zpět domů. Plán je prostý – taťuldu dotyčné dámě znechutit. Hurvínek ji proto vyhledá a jakoby náhodou se zmíní o otcově velké náklonnosti k radovánkám a především, že je zcela bez peněz. Povede se! Dotyčná dáma omdlévá a psík, který vybíhá z jejího bytu, se stává již nadobro Spejblovic psem Žerykem!

Ať žije Žeryk!Od té chvíle uplyne 19. dubna již 85 let. Pejsek Žeryk za tu dobu zdomácněl a věrně doprovází hrdiny Divadla S+H. „Po pejskovi touží snad každé malé dítě. Hurvínek si s Žerykem rozumí na slovo. Žeryk je jeho spojencem, kamarádem a ochráncem. Dá se říct, že děti Žeryka zbožňují. Na kurzu loutkového divadla pro děti, který pořádáme, si děti nejčastěji vybírají loutku Hurvínka a pak hned právě Žeryka,“ dodává k výročí oblíbené loutky dramaturgyně Divadla Spejbla a Hurvínka i producentka nového CD Denisa Kirschnerová.

Album AŤ ŽIJE ŽERYK! aneb 85 LET SPOLU,
které vyšlo 10. dubna 2015 obsahuje scénky: Spejbl se učí psí řeči; Žeryk akrobatem; Žerykova past a také speciální minutovou narozeninovou zdravici hlavních protagonistů Divadla S+H.

Zdroj, foto: Supraphon



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tý jo ten už je starej ale furt vypadá dobře Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles