Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zimní zahrada

14. 09. 2010 | Zahrádka
Zimní zahradu si můžete nainstalovat kdekoliv, vždy bude představovat výrazný doplněk Vašeho domu. Budete se v ní cítit dobře, protože stavba zimní zahrady i uprostřed městské zástavby umožňuje žít v kontaktu s přírodou, a to i když venku bude padat sníh, nebo nastanou deštivé a blátivé dny. V těchto dnech nejvíce uvítáte suchý a prosklený prostor vašeho zahradního ráje, kde si budete moci v klidu vypít šálek kávy ve vaší soukromé zelené oáze. 

Prosklené prostory zimní zahrady moderních domů našla svoji inspiraci už v 19 století, tehdy v klasických verandách domů, které sloužili stejně, jako dnešní zimní zahrady. Slovo veranda je perského nebo indického původu a do Evropy ho zavedli už ve 14. století Portugalci. Až později začaly verandy, dnešní zimní zahrady, plnit svou obytnou a relaxační funkci. Původně verandy, jako skleněné místnosti, sloužili k přezimování citlivých rostlin. Zimní zahrada neboli veranda plná květin, která nám dopřeje trochu zelené přírody i za chladných zimních měsíců, to je ta pravá zimní zahrada. 

Prostor k relaxaci

Aby zimní zahrada mohla sloužit i k relaxaci, měla by mít nejméně 10 metrů čtverečních a hloubku alespoň 2 metry. Musíte počítat s místem pro květiny, nábytek i průchod. Pokud zahrada navazuje přímo na vnitřek domu, stačí plocha i menší. Měla by tvořit přechod mezi interiérem a venkovním prostředím, proto byste měli zvolit i vhodnou podlahovou krytinu, například keramickou dlažbu, přírodní kámen nebo dřevo.

Nejvhodnější umístění

Světová strana, na kterou bude vaše zelená oáza situována, má velký vliv na její další využití i na potřebu vytápění. Nejvýhodnější stranou je jih, protože i v zimě vnitřek prohřívají sluneční paprsky. Další variantou je západ, kde si budete užívat hřejivých slunných podvečerů. Také rostlinkám se při dostatku světla daří nejlépe. Pokud ale dáváte přednost rannímu slunci, můžete zvolit východní orientaci. Nejméně vhodná je severní strana, protože zahrada sice působí jako izolant domu, ale slunce ji téměř nevyhřívá.

Rostlinky do zimní zahrady

Nepostradatelným doplňkem zimních zahrad jsou rostliny, které dokáží zvelebit a zútulnit. Druhy rostlin si vyberte podle toho, aby mohly v zahradě přebývat celoročně. Raději si ale nevybírejte náročné druhy, které potřebují například vlhko. Péče o rostlinky v zimní zahradě by měla být především snadná, aby vám sloužila více k odpočinku než k práci. Také si dávejte pozor aby rostliny byly poměrně stejně náročné na teplotu. Poté rozmístěte rostlinky podle toho, jak moc mají rády sluníčko nebo stín.

Lidé již od dávných časů toužili žít v přírodě a moderní člověk může uspokojit tyto potřeby v létě i v zimě, ve slunečných dnech i v dešti, právě v zimní zahradě. 

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mať priestory, hne´d by som ju pripravila
Obrázek uživatelky
profil
zimná záhrada je užasná miestnosť
Obrázek uživatelky
profil
úplně si dovedu živě přectavit,jak tam relaxujiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles