Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Život

18. 11. 2018 | Vaše příběhy
Příběh, který píši, je k zamyšlení nad každodenním životem, který nám přináší radost, ale i překážky, které musíme v životě překonat, abychom mohli jít dál, někdy i s velkou  jizvou na duši.

Žena se narodila jednoho letního nedělního rána, zalitého sluncem. Nedělňátka jsou děti štěstěny, která je doprovázela každodenním běžným životem.

Jako malá holka se spoustou pih na tváři, milovala léto, ten čas, kdy zrají jahody a maliny, kdy si bezstarostně hrála na zahradě. Rozprostřela si deku a položila na ně své milované  panenky, Klárku, Alenku, Elišku  a Mařenku. Žila ve světě fantazie, toulala se v myšlenkách v královstvích, kde vládla přívětivost a bezstarostnost. Snila o lásce, o tom, jak potká svého vytouženého prince a jak s ním bude mít spoustu dětí. Všichni se budou scházet u velkého, prostřeného stolu, u kterého budou večeřet její uvařené dobroty.

Byla s radostí očekávaní a těšení se na dítě, které jednou naplní její život, jistě bude milující maminkou.

životKdyž přišel čas, odložila ta dívka panenky a vstoupila do světa dospělosti. Který  bzučel životem. Zamilovala se a pak se provdala za svého prince. Měli se rádi a slíbili si, že zůstanou spolu až do konce života.

Stali se mužem a ženou. Bylo léto, růže na oltáři i ve svatební kytici omamně voněly a jim se motala hlava štěstím. Život se před nimi rozvíjel jako poupě, jako cesta posypaná plátky růží na Boží Tělo, zatímco slunce proplouvalo mezi obratníky. A až překročilo z jara do nového léta, narodilo se jim děťátko. Chlapeček. Ale ještě téhož večera zemřel, protože jeho srdíčko bylo slabé.

Nečekaná rána rozetla závěs jejich představ a slunce začalo pálit do očí. Procitli, a přesto byli oslepeni. Ve chvílích slepoty napáchá člověk tolik krutostí.

Proč se jim to stalo? Vždyť mít dítě je ta nejpřirozenější věc na světě. Zrovna tak je samozřejmostí obyčejné štěstí, nebo snad ne? Ale jejich štěstí, jejich naděje, jejich dítě nežilo.

Začali hledat viníka. Kdo za to může? Možná by to dopadlo jinak, kdyby mi víc můj manžel pomáhal a já bych nebyla tak vyčerpaná, napadlo tu ženu. Kdyby nebyla tak ješitná a nechtěla všechno dělat sama, obviňoval ji v duchu její muž.

Každá lesklá a barevná bublina praskne. Spustili nahlas a poznali sami sebe. Uviděli se a nebylo to příjemné. Co si ti dva řekli, co na sebe vykřičeli, co lidem o tom druhém navykládali. Byli na sebe alergičtí, vztahovační. Uzavřeni ve svém zklamání a v křivdách, utíkali pryč, i když spolu seděli u stolu nad společným jídlem.

Žena ztratila sílu. Padla tváří na zem. Nevstala, přestala se hýbat. Co teď? Její muž se o ni chtě nechtě musel postarat. Vařil jí, krmil ji, převlékal a koupal ji. Tak to šlo několik let, než se jejich tvrdost obrousila. On pochopil, co to je soucítění a ona poznala, co je to pokora.

Jednou, když jí dal do úst poslední sousto, odložil talíř se lžičkou na stoleček a sedl si zpět na okraj postele. Udiveně zvedla oči.

Vzal ji za ruku. Dívali se do očí a tentokrát se skutečně uviděli.

Chtěl jí vypovědět, jak moc je mu líto, že se k ní tak choval. Ale místo toho polkl a roztřásl se pláčem. A ta žena také.  Nebylo třeba slov, stejně to o sobě věděli, či tušili, jen si to neuměli sdělit.

Až teď.

„Odpusť mi, prosím. Miluji tě,“ zašeptal jí do obličeje.

„Já tebe taky,“ odpověděla a nemotorným pohybem nemocné ruky ho pohladila po tváři.

Horké slané slzy jim padaly z očí.

Byl první zimní den. Ale pro ně, krásný, teplý den.

Oba dva pochopili, že musela umřít falešná představa o lásce, aby se skutečně začali milovat. Být pokorní vůči sobě i životu.

 

čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smutný příběh, stává se to i v jiných manželstvích, a ne vždy to dobře dopadne.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný životní příběh.Četla jsem jedním dechem.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
za moc krásně napsaný článeček. Konec až dojemně ten nejlepší a nejkrásnější. Díky za něj.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice