Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Život pod hladinou

20. 01. 2015 | Česká republika

Úplně náhodou jsem na internetu narazila na upoutávku na výstavu „Pod hladinou Vltavy“. Uvědomila jsem si, že jsme navštívili již několik „akvárií“, ale vždy s mořskými živočichy a převážně to bylo v zahraničí. Netušila jsem, že existuje něco podobného pro sladkovodní ryby. Zaujalo nás to natolik, že jsme se rozhodli výstavu navštívit.

Akvárium je ve sklepních prostorách Paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. Tyto prostory ještě více umocňují pocit takového tajemna a máte pocit, že opravdu sestupujete za rybami dolů „pod hladinu“. Je zde asi osmnáct akvárií se spoustou ryb. Některé z nich jsem ještě nikdy neviděla nebo možná jen na obrázku. Prohlédli jsme si kapry, štiku, lína, okouna, karase, jesetera, sumce, úhoře, pstruha, candáta, oukleje, perlína, střevli, plotici, jelce, tolstolobika, cejna, parmu, amura, sivena, tlouště. Asi si teď na všechny nevzpomenu. Bezpečně jsem poznala asi jen šest druhů.

Život pod hladinouU ostatních jsem si musela přečíst, jak se jmenují. Nejvíce času jsme strávili u sumce, je to pěkný macek. Odhadla bych jeho délku asi tak na 160 cm, takže je asi tak dlouhý jako já. Zvláštní představa. Nejdříve na nás jen koukal přes sklo, ale potom se začal pomalu pohybovat. Při své délce byl jeho pohyb ladný a jako by si uvědomoval svou výjimečnost. Nebo mi to tak alespoň připadalo. Také nás zaujal kapr, údajně starý patnáct let, váhu nedokážu odhadnout, ale byl pořádný. Ten neustále kroužil po akváriu sem a tam. Ani na chvíli se nezastavil. Ostatní „malí“ kapříci tolik pohybu nevydali za tu chvíli, co jsme je pozorovali. A jeseter – to je pro nás trochu exotická ryba. Ještě nikdy jsem ji neviděla, tak jsem si ji nyní prohlédla dokonale. Dlouho jsme také postávali u úhoře. Nejdříve jsme měli pocit, že v akváriu není, ale potom na nás vykoukl. Jen se mihnul kolem a zase zmizel. Možná si myslel: co je to tu zase za čumily.

Ve vitrínách jsme také viděli zuby různých mořských ryb, ulity, mušle, lastury, horniny, preparované ryby a kraby. Vše bylo z moří a tak trochu mi to zde nesedělo. Když je akvárium věnováno sladkovodním rybám, myslím si, že sem mořské artefakty nepatří. Zajímavá byla také stará potápěčská výstroj a spousta pomůcek pro rybáře. My, nerybařící, jsme na to koukali jako na něco nevídaného. Těch různých věcí, které rybář musí nebo by měl mít, mi doslova vyrazila dech. Také zde byla expozice věnovaná fosiliím z prvohorního moře v Čechách. Pocházejí z oblasti mezi Brandýsem nad Labem, Prahou a Plzní.

Výstavu doporučuji pro rodiny s dětmi. Bylo to příjemně a také poučně strávené odpoledne. A vstupné není nijak přehnané.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Život pod hladinou:

Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
Život pod hladinou
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek je napsán poutavě a moc hezky.
Obrázek uživatelky
profil
mě článek upoutal a fotky jsou moc hezké.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak to se povedlo, zrovna před pár dny mi byl zveřejněn článeček:
http://www.chytrazena.cz/prahou-povesti-legend-a-strasidel-3-cast-29788.html
kde o tom taky píšu. Byli jsme tam na podzim a koukám že sumec ležel na stejném místě Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článeček a krásné fotky..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles