Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Život s celiakií

30. 05. 2015 | Nemoci
Přestože se jedná o v dnešní době často diskutovanou a záludnou nemoc, která může propuknout v jakémkoliv věku, mnoho lidí ani neví, že ji má.

Celiakie je onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin zvanou lepek. Lepek je obsažený především v pšeničné mouce, ale také v žitu a ječmeni. Celiaci se tedy musejí vyhýbat všem výrobkům z mouky, ať už se jedná o pečivo, těstoviny, müsli a kukuřičné lupínky nebo různé druhy sušenek.

Podle statistik touto nemocí trpí každý stý Čech. Nicméně jen u 15 procent z nich je diagnóza správně určena. Mezinárodním dnem celiakie a akcemi s ním spojenými se snaží pacientské organizace i obchody upozornit celou společnost na tento závažný problém.

na celiakii není lékNa celiakii není farmaceutický lék. Jelikož jde o nesnášenlivost trávícího systému na lepek, jedinou pomocí pro nemocné je vyvarovat se při svém stravování obilovin, které lepek obsahuj, tedy pšenice, žita, ječmene a ovsa.

Pro celiaky je důležité získat dostatek informací, aby porozuměli svému onemocnění, aby věděli, čemu se musí ve své stravě vyhýbat a neohrožovali své zdraví. Ale na druhou stranu také, aby si zbytečně neomezovali jídelníček a nekomplikovali si život víc, než je nezbytně nutné.

Zatímco před několika lety bylo možné potraviny bez lepku zakoupit pouze ve specializovaných prodejnách, dnes jde o běžnou součást sortimentu i ve velkých obchodech. Bezlepkové produkty jsou označeny logem přeškrtnutého klasu v kolečku. Jenže lepek může být i tam, kde byste ho nehledali. Vyskytuje se například v uzeninách, v dresincích, kečupu a hořčici, v některých jogurtech, v čokoládě, kakau a sušeném ovoci, ale také v některých nápojích, jako je například sladová káva nebo pivo.

Zdroj, foto: Globus


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ještě bych přidala, že lepek se objevuje i ve směsích koření (tzv. semelou tam kde co) - takže pro celiaka kořenit zásadně jen čistým jednodruhovým kořením (takové pak lze kombinovat)
bohužel na obalech kořenících výrobků se tato informace neobjevuje a už se nám mnohokrát stalo, že i právě kvůli koření s obsahem lepku bylo celiakovi po jídle špatně
Obrázek uživatelky
profil
A CO TAKHLE AVENIN, - TO VÁM V GLOBUSU ASI NIKDO NEŘEKL, HLAVNĚ, ŽE TU MÁTE REKLAMU.
...
Takže, abychom si to upřesnili, v pšenici je gliadin, v žitě secalin, v ječmeni hordelin (lidově hordein) a v ovsi avenin!!! Tudíž lepek, - neboli glutén je obsažen ve všech těchto zmíněných obilovinách.
Kukuřičné lupínky jsou dost často s příměsí sladu, - z ječmene..., tudíž nejsou bezlepkové.
Ale vás všechny, kteří stojí za tímto reklamním článkem - zafackovat mezi futra je málo. Nejprve se něco naučte a pak dělejte reklamu, jelikož je spousta lidí, kterých se tato dieta netýká, ale třeba chtějí přinést nějakou pozornost celiakovi, kdy jdou na návštěvu!!! A zdravotní dopad může být víc, než zásadní!!!
V tučně uvedeném textu není oves vůbec zmíněn a to je zcela zjevně matoucí pro lidi, kteří s lepkem nemají problém. Další záležitost, zajímalo by mne, jaké máte garanční hodnoty lepku v pivech...., když píšete o tom, že obsahují lepek, nebo mohou obsahovat? Víte, kolik mg lepku smí denně celiak?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles