Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žloutenka jako nechtěný suvenýr z cest?

15. 08. 2009 | Praktické rady
Dnes se lidé vydávají na dovolenou do nejrůznějších koutů světa. Dostávají se tak na místa, o kterých by si jejich pradědové a prababičky mohli nechat jen zdát. Cestování po světě má ale také svoji stinnou stránku. Jde o nemoci, které jsou velice zrádné a pro nás mnohdy nebezpečné. Naštěstí existuje způsob, jak se před nimi chránit.

Svědomitost se vyplatí


Očkování pro nás není žádnou novinkou. Již od dětství jsme díky němu chráněni před celou řadou nebezpečných onemocnění. Pravidelné očkování, které je u nás zavedené, se však týká nemocí, se kterými se můžeme setkat v našich podmínkách. Při svých cestách proto musíme myslet zejména na ta onemocnění, která jsou pro danou oblast typická.

Žloutenka jako nechtěný suvenýr z cest?

Děti mají náskok


Virové hepatitidy typu A (HAV) a virové hepatitidy typu B (HBV) nejsou ničím neznámým. Setkat se s nimi můžeme i u nás. Očkování proti HAV není na seznamu pravidelných očkování, proti HBV se celoplošně očkuje až od roku 2001, a to pouze nově narozené děti a děti ve věku 12 let. Proto celá řada obyvatel naší země není vůči těmto virům odolná.

 

Své zdraví máme ve svých rukou


Očkování proti oběma typům žloutenky je všeobecně doporučováno, je však na každém z nás, zda se chce tímto způsobem chránit. Při zahraničních cestách, zejména do míst, kde jsou tyto choroby výrazně rozšířené, by to mělo být pravidlem, neboť riziko nákazy podstatně stoupá.

Nic není hned


Obecným pravidlem nejen u těchto očkování je myslet na ně včas. Pouhým vpravením injekce s očkovací látkou se člověk nestává hned odolným vůči těmto virům. Organismus totiž potřebuje čas, aby si vytvořil dostatečné množství protilátek, které nás pak chrání. Očkovací látka proti HAV se podává ve dvou dávkách, zatímco proti HBV ve třech. U očkování proti HAV si organismus vytvoří protilátky za 2–4 týdny po první dávce, u HBV za 4–6 týdnů po aplikaci druhé dávky.

Z toho vyplývá, že nechat vše na poslední chvíli by se vám nemuselo vyplatit. Očkování s nedostatečným předstihem by nemuselo být účinné a riziko nákazy je tím podstatně vyšší. Proto pokud se letos chystáte na exotickou dovolenou, neváhejte už ani minutu.

Zdroj: Virová hepatitida.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to potom postrach
Obrázek uživatelky
profil
musí se s tím bohužel počítat,různé hygienické zvyky,rozmanité jídlo a to vše dohromady pro nás dost velký nátlak!!!!!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles