Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žloutenka typu A

18. 04. 2011 | Nemoci

Žloutenka typu A je infekční virové onemocnění, kterým nejčastěji v České republice onemocní děti. Očkování proti ní nepatří do povinného očkovacího kalendáře, a proto o poskytnutí této nadstandardní ochrany rozhodují spolu s lékařem rodiče.


Přibližně třetinu pacientů se žloutenkou typu A u nás tvoří děti. Podle statistik Státního zdravotního ústavu jí onemocnělo v letech 2009 i 2010 více než 300 dětí ve věku 1 – 9 let, přičemž celkem v tomto období onemocnělo 1104, resp. 862 osob. Nejčastěji k nákaze tímto typem žloutenky dojde pozřením viru v jídle či nápoji. K přenosu viru žloutenky typu A však stačí, aby se dítě dotklo úst rukama, ve kterých drželo virem kontaminovaný předmět.


dětiVirová hepatitida A se může šířit velmi rychle a právě děti představují skupinu, která je vůči tomuto onemocnění více vnímavá a nakazí se častěji. Až u poloviny dětských pacientů se přitom nemusí objevit charakteristické zežloutnutí kůže a nemoc může být mylně zaměňována například s chřipkou nebo jinou virózou. Diagnostikovat hepatitidu A může jen lékař“, říká MUDr. Stanislava Šimková, primářka Infekčního oddělení.


Viry se rychleji a snadněji šíří v kolektivech - právě v nich se děti často sdružují. Infekce se může šířit nejen ve škole či školce. Starší děti jezdí rády na výlety a tábory, kde dodržování hygieny a podmínky stravování nebývají vždy standardní. Umývárny i jídelna bývají obvykle sdíleny hned několika desítkami dětí, což představuje pro šíření infekčních nemocí,
vč. žloutenky typu A, ideální prostředí.


Nakazit se žloutenkou typu A mohou ale děti i pod bedlivým dohledem rodičů. Výjimkou totiž nejsou ani případy, kdy se děti i dospělí vrátí se žloutenkou z dovolené. Nemalá část nakažených si tuto nemoc přiveze z oblíbených destinací, jako jsou Chorvatsko, Turecko nebo Slovensko.


Účinná ochrana – očkování


V České republice je na trhu nová vakcína. Jedná se o jedinou u nás dostupnou vakcínu, která byla vyvinuta speciálně pro děti od 1 roku do 15 let. Vakcína se podává ve dvou dávkách. První ve zvoleném termínu, druhá kdykoliv v období od 6 do 12 měsíců po první dávce. Účinky očkování nastupují 2 – 3 týdny po první dávce. Při aplikaci obou dávek podle uvedeného schématu trvá ochrana proti žloutence typu A nejméně po dobu 25 let.


Zdroj: GSK.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ako zdroj žltačky je trocha prehnané, nie ? Presne v rovnakom rozsahu ju môžem dostať v Čechách.
Ak ste mali na mysli cigánske osady, tak tam snáď turisti nechodia, a ani tam nie je vždy žltačka pravidlom.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles