Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žluté tričko

14. 03. 2012 | Vaše příběhy
O dětech s Downovým syndromem se někdy říká, že jsou pěkně tvrdohlavé, že mají paměť jako mamuti a chtějí mít všechno na svém místě. No, ono to někdy tak platí, někdy ne.

Náš Vašek sice musí mít zavřeny všechny šuplíky, žádný nesmí ani o kousek vyčuhovat, ale klidně mi shodí ubrus na zem, protože ho nechce mít na stole. V čem však spočívá právě jeho tvrdohlavost je to, že když si na nějakou věc zvykne, tak ji musí pořád mít a nesmí to být jinak.
    
Dostala jsem kdysi od kamarádky nějaké oblečení po jejím klukovi. Byly tam nějaké tepláky, kalhoty a spousta triček. Náš starší kluk to všechno vynosil. Když z toho vyrostl, podědil to náš Vašík. Ten se ale zamiloval jen do jednoho trička. Obyčejné, bavlněné žluté tričko s nějakým anglickým nápisem. Už bylo docela vytahané, na rukávech už bylo Žluté tričkoznát, že už dlouho nevydrží, ale Vašek si vybral z celé kopky právě toto tričko a nehodlal ho s ničím měnit.

Když jsem ho vyprala a viselo na šňůře, Vašek chodil několikrát za den a ručkama zkoumal, jestli je tričko ještě mokré nebo už suché. Kolikrát se mi stalo, že jsem v sobotu pověsila prádlo na sušák a ráno, když jsem přišla, tričko bylo pryč. Ten malý čipera se naučil sám rychle sundat si pyžamo a už stál u mě nebo u bráchy se žlutým tričkem v ruce, abychom mu je oblékli. Kolikrát už jsem ho nestihla ani požehlit. Když jsem mu oblékla něco jiného, chodil se koukat do šuplíků, jestli tam to jeho oblíbené tričko je. A pak se to zase opakovalo. Jakmile zjistil, že je vyprané a suché, shodil to, co měl zrovna na sobě, a už se hnal k někomu, kdo mu to žluté obleče.

Rukávy samozřejmě časem vzaly za své. Už byly tak prodřené, že se tam udělaly díry. Co teď? Celá rodina sháněla po obchodech náhradní podobné žluté tričko. Jednou mamka přinesla nové, ale jiné barvy. To nové tričko mělo sluníčkově žlutou barvu, ale to jeho bylo přece jen jiné. Nechtěl ho. Nové tričko schoval pod postel a dál chodil s potrhanými rukávy. Když jsme se stěhovali do nového domku, schovala jsem tričko do tašky mezi hadry, že ho použiji na čištění. Bylo vyprané, nachystané na leštění čehokoliv. Mezitím mu moje mamka přece jen sehnala tričko podobné barvy, a tak na své staré asi zapomněl a nosil to nové.

Bydleli jsme v novém domku už pár měsíců a já na kopku hader v igelitce dávno zapomněla. Měla jsem je po ruce, ale zatím jsem je nepotřebovala, tak jsem je pustila z hlavy. Jednou tašku našel náš starší kluk a v ní žluté tričko. Nevěděl, že už je vyřazené mezi ostatními potrhanými věcmi, a tričko vytáhl. Takovou radost v očích Vašíka jsem dlouho neviděla. Opět chodil v tom starém roztrhaném tričku. Pak se stalo, co se stát muselo. Díry na rukávech se zvětšily, až se nakonec utrhly kusy rukávů úplně. Honzík měl zrovna na návštěvě kamaráda a hráli si i s Vaškem v pokoji, když se strhl křik. Přiběhla jsem, co se děje. A kluci mi ukazovali, že Vaškovi se utrhly rukávy, a tak že mu „trochu“ pomohli a utrhli je úplně. Tričko jsem vyřadila, tentokrát jsem ho důkladně schovala mezi hadry, kterými manžel čistí krb a pak je vyhodí.
    
A přece si ještě jednou na své staré tričko vzpomněl. Našel totiž v pokoji pod postelí kousek toho utrženého trička. Byl to lem rukávu, který si Vašík nasadil na ruku a přišel mi to ukázat. Bylo mi ho tak líto, že mu neumím vysvětlit, že to tričko už prostě není. Ale od té doby dostal několik žlutých triček, které rád nosí. Už i ve škole se paní učitelky smějí, že je pořád jako sluníčko, když chodí pořád ve žluté. A že mu to sluší! Koukněte na fotky.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Žluté tričko:

Žluté tričko
Žluté tričko
Žluté tričko
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
děkuji. Samozřejmě že nosí i jiné barvy, ale je to manekýn! Kdykoliv mu něco obléknu, nejprve si zkoumavě prohlíží své rukávy a obrázek na břiše. Musím se tomu smát.
Nevím, jestli jsou všichni Downi tvrdohlaví, ale on je navíc ve znamení beránka.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné,škoda že mí kluci žlutou nenosí,protože kdybych nějaké měla hned bych vám ho pro Vašíka poslala,můj starší postižený není ,ale umíněný ano a snadné to sním taky nemám,hodně zdaru Palko
Obrázek uživatelky
profil
moc Vám děkuji za všechny krásné komentáře.
Je to moc milý pocit, když Vám někdo ohodnotí článek tak pěkně.
Ještě jednou díky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
úžasný článek, musí to být někdy o nervy,ale asi je fajn mít sluníčkové dítěSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně se mi to četlo.. je to jako pohádka o žlutém tričku Smajlík Smajlík
Vašíkovi to moc sluší. Kluci přece nemusí nutně chodit jen v modrém a holčičky v růžovém, když máme tolik pěkných barev Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles