Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žlutý poklad pro zdraví - kurkuma

19. 06. 2015 | Péče o tělo
Dříve bývala kurkuma drahocenným zbožím. Zářivě žluté koření se nazývá žlutý zázvor nebo indický šafrán. Používá se najemno rozemletý prášek ze sušeného oddenku tropické rostliny kurkumy dlouhé. Kurkuma patří mezi nejoblíbenější koření asijské kuchyně.  

Více než osmdesát procent světové produkce kurkumy pochází z Indie, každý Ind v průměru denně spotřebuje až 2 g kurkumy. Je zde považována za významný přírodní lék, zatímco v Evropě jsou léčivé účinky kurkumy nedoceněny.

Kořen kurkumy tvoří z velké části éterické oleje a hořčiny, které určují její chuť a působí proti zánětům a bakteriím. V indické ajurvédské medicině je kurkuma používána pro její schopnost čistit tělo. Přidávání kurkumy do pokrmů neslouží jen k úpravě jejich chuti a vůně, ale také k léčení zažívací soustavy, chronických chorob žlučníku a jater včetně žloutenky. Používá se v indické ajurvédské medicíně, protože dokáže pročistit tělo, zlepšuje chuť k jídlu a trávení. Zvyšuje tvorbu žluči, užívá se při bolestech břicha, pankreatu, nadýmání, kolikách a bolestech v krku, ale také při poruchách menstruace. Kurkuma snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dokáže potlačovat srážlivost krevních destiček a tlumit uvolňování zánětlivých faktorů.

kurkumaPro kurkumu je charakteristické žluté barvivo s antioxidačními účinky, jež chrání proti škodlivým volným radikálům, tedy nestabilním molekulám kyslíku. Nejnovější výzkumy dokonce naznačují, že by se mohla významně uplatnit v boji proti rakovině a Alzheimerově chorobě.

Kurkuma je účinná i v malém množství – stačí přibližně čtvrt kávové lžičky do jídla pro čtyřčlennou rodinu. Lepší využití cenných látek zvyšuje užívání s olejem a pepřem. Alkaloid piperin, obsažený v pepři, zlepšuje využití cenných složek v kurkumě až 1000krát. Kurkuma se nedoporučuje podávat při žaludečních a dvanáctníkových vředech. Při předávkování může způsobit podráždění sliznic.  

Využívá se i zevně, přiložené obklady pomáhají mírnit otoky, pohmožděniny, záněty kloubů a revmatickou artritidu.

Využití v kuchyni

Kurkuma je hlavní součástí směsi koření zvaného kari, které se běžně používá v čínské a indické kuchyni. Svou nezaměnitelnou barvou a chutí dodává říz dušeným a pečeným masům, zeleninovým pokrmům, těstovinám, rýži, rovněž omáčkám i polévkám. Někdy se také užívá pří přípravě hořčice nebo worcesterské omáčky. V Indii se bez kurkumy neobejdou při přípravě luštěnin a dalších pokrmů, v Americe se koření kurkumou koření míchaná vejce, krémové omáčky a majonézy. Rozemletý oddenek kurkumy se používá k přírodnímu obarvení mnoha druhů potravin a ke konzervování. Na obalech potravin je kurkuma značena E 100.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také používám.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
používámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem kurkumu objevila v tree3chlorelle. Chtěla jsem si pročistit tělo a zároveň jsem bojovala se záněty, takže mě pomohla!! Můžu jen doporučit.
Obrázek uživatelky
profil
jistě dobré koření..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles