Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Změna letního času na zimní již brzy

18. 10. 2010 | Péče o tělo

Již koncem října nás opět čeká změna času z letního na zimní. Střídání světla a tmy řídí lidský biorytmus organismu. Faktory měnícího se počasí, menší přísuny slunečního světla v zimním období a mnoho dalších změn, které často přispívají ke zvýšené citlivosti, podzimní či zimní únavě a někdy i depresím.


Denní rytmy jsou člověku vrozené a přetrvávají i ve stálé tmě. Cirkadiální rytmus (tedy 24 hodinový cyklus střídání světla a tmy) řídí náš lidský biorytmus pomocí tzv. vnitřních hodin v mozku. Každý den však mají tyto naše hodiny tendenci se o 12 minut zpožďovat, proto by měla být změna letního času na zimní bezbolestná.

hodinkyZměna letního času na zimní

Náročnější situací pro organizmus je změna času na jaře - zimního času an letní, kdy se musí organizmus tzv. "předbíhat". V období změn času se ordinace lékařů plní pacienty, kteří si stěžují na pokles výkonnosti, nespavost, únavu a špatnou náladu. Ve většině případů se jedná o tzv. sezónní afektivní poruchu. Tato porucha nesouvisí se změnou času jako takovou.


Souvisí s poklesem slunečního svitu v podzimním a zimním období, dále se změnou charakteru počasí a se zvýšenou citlivostí nervové soustavy vůči zátěži. Ověřenou a často navrhovanou léčbou je respektování biologických potřeb lidského organizmu.


Příroda nás v zimě navádí k tomu, abychom déle spali, ale my naopak svítíme, sledujeme televizi, pracujeme stejně intenzivně jako v létě, naše města šíří světelný smog, který naše biorytmy narušuje. Z tohoto hlediska je změna letního času na zimní vlastně naopak změnou prospěšnou. Vždyť naše babičky také vstávaly s ranním rozbřeskem.


Změna letního času je stanovena na víkendovou noc v neděli 31. 10. 2010.  Naše hodinky si ve tři hodiny v noci posuneme zpět na dvě hodiny.


 

Zdroj: Dobrý-spánek.cz


Vendi V.
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ja som proti
Obrázek uživatelky
profil
už by sa to konecne malo ustalit
Obrázek uživatelky
profil
Mě taky vadí změna času, jsem vždycky hodně unavená a dlouho mi trvá než si zvyknu...
Obrázek uživatelky
profil
já mám dovču tak změnu ani nepoznávám že jeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bych vraždilaSmajlík, vadí mi dost a myslím, že v dnešní době nejsou už vůbec opodstatněné SmajlíkSmajlík. Byla bych ráda, kdyby mi někdo kompetentní (a za tohle zodpovědný) vysvětlil, k čemu je ta změna dobrá - možná mi něco uniká Smajlík?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles