Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Změna letního času na zimní již brzy

18. 10. 2010 | Péče o tělo

Již koncem října nás opět čeká změna času z letního na zimní. Střídání světla a tmy řídí lidský biorytmus organismu. Faktory měnícího se počasí, menší přísuny slunečního světla v zimním období a mnoho dalších změn, které často přispívají ke zvýšené citlivosti, podzimní či zimní únavě a někdy i depresím.


Denní rytmy jsou člověku vrozené a přetrvávají i ve stálé tmě. Cirkadiální rytmus (tedy 24 hodinový cyklus střídání světla a tmy) řídí náš lidský biorytmus pomocí tzv. vnitřních hodin v mozku. Každý den však mají tyto naše hodiny tendenci se o 12 minut zpožďovat, proto by měla být změna letního času na zimní bezbolestná.

hodinkyZměna letního času na zimní

Náročnější situací pro organizmus je změna času na jaře - zimního času an letní, kdy se musí organizmus tzv. "předbíhat". V období změn času se ordinace lékařů plní pacienty, kteří si stěžují na pokles výkonnosti, nespavost, únavu a špatnou náladu. Ve většině případů se jedná o tzv. sezónní afektivní poruchu. Tato porucha nesouvisí se změnou času jako takovou.


Souvisí s poklesem slunečního svitu v podzimním a zimním období, dále se změnou charakteru počasí a se zvýšenou citlivostí nervové soustavy vůči zátěži. Ověřenou a často navrhovanou léčbou je respektování biologických potřeb lidského organizmu.


Příroda nás v zimě navádí k tomu, abychom déle spali, ale my naopak svítíme, sledujeme televizi, pracujeme stejně intenzivně jako v létě, naše města šíří světelný smog, který naše biorytmy narušuje. Z tohoto hlediska je změna letního času na zimní vlastně naopak změnou prospěšnou. Vždyť naše babičky také vstávaly s ranním rozbřeskem.


Změna letního času je stanovena na víkendovou noc v neděli 31. 10. 2010.  Naše hodinky si ve tři hodiny v noci posuneme zpět na dvě hodiny.


 

Zdroj: Dobrý-spánek.cz


Vendi V.
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím, také bych byla pro zrušení
Obrázek uživatelky
profil
Vůbec mi nevadá, naopak ho vítám.Smajlík Když dojdu z práce, (mezi 18 až 20hod) můžu si ještě užívat světla, či někam zajít. (procházka, vinárnička) Za tmy se tolik toho nedá... Je to super!!! A s dětmi jsem nikdy problém neměla. Stačilo je týden předem připravovat -posouvat jejich denní režim. Stojí to za tu námahu, pak s tím není žádný problém
Obrázek uživatelky
profil
a to dost. Od smrti mých blízkých mám problémy se spaním a změna času je prohlubuje.Také náš pejsek je zvyklý v určitou dobu na chození ven , čas jídla, večerní sprchu a trvá mu dost dní,než přivykne novému dennímu režimu, je z toho zmatený a nervozní.Škoda, že už ten pekař co bojoval celé roky o zrušení změn času, zemřel. Moc jsem mu v jeho činnosti fandila.
Obrázek uživatelky
profil
mě teda změna času vadí a to velice, kdyby někdo navrhl jeho zrušení, tak ho volím, i kdyby to byl marťan. Taky si myslím, že úspory veškeré žádné, ale na jaře hrůza, přesně jak psala weendy ubohé děti a matky. Ale na druhou stranu znám dost lidí, kteří jsou rádi, že je v létě světlo o hodinu déle. Ale podle mě je to proti přírodě.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Změna letního času na zimní mi nevadí. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles