Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Změnil vám operátor tarif? Braňte se!

4. 07. 2014 | Finance
Změna tarifu je nedílnou a zcela přirozenou součástí existence každého uživatele mobilního telefonu. V jednom období totiž lidé kupříkladu preferují psaní SMS, v jiném naopak více volají. Pro každý způsob chování se pak logicky hodí účtování s jinými prioritami. Ke změně tarifu však kromě samotných zákazníků přistupují i jejich operátoři, a to aniž by změnu s dostatečným předstihem oznámili či ji s uživatelem zkonzultovali. Učiněná změna je přitom často pro zákazníka nevyhovující. Jak se tedy mohou lidé bránit v situaci, kdy se operátor rozhodne pro změnu nebo ukončení jejich tarifu? Má na něco podobného vůbec právo?

Upozornění 1: Tarif není věčný


Řada zákazníků má navolen optimální mobilní tarif, který jim vyhovuje cenou i nastavenými podmínkami, a logicky tím pádem neuvažuje o jeho změně. Pak je však například přes infolinku či SMS zprávou kontaktuje jejich operátor a oznámí konec jejich stávajícího tarifu a jeho změnu na jiný. Nová nabídka přitom může mít úplně jiné parametry a cenu, než jakou měl zákazník dosud.

Změnil vám operátor tarif? Braňte se!

Často až teprve v této chvíli uživatel zjistí, že si operátor ve smlouvě ponechal zadní vrátka pro možnou změnu nebo ukončení své nabídky. Snažit se v daný moment nutit operátora k zachování původní nabídky bohužel nemá smysl. Ze zákona totiž může tarif kdykoliv změnit a důvody navíc nemá povinnost vůbec uvádět. V případě poskytovatele postačí, že se zachová v souladu se svými podmínkami a neporuší znění původní smlouvy, kterou s uživatelem uzavřel.

Upozornění 2: Braňte se, ale včas!


Zákazníci tedy nemohou nutit operátora do zachování stávajícího tarifu, pokud se on rozhodne o jeho ukončení či změně. Pozitivní zprávou však je, že ani operátor nemůže žádným způsobem přinutit uživatele k tomu, aby na jeho novou nabídku kývli. V takovém případě se totiž jedná o jednostrannou změnu původní smlouvy. Druhá strana, tedy zákazník, má tím pádem v dané situaci právo zareagovat prostým odstoupením od smlouvy, a to bez jakýchkoli postihů či finančních sankcí.

Podmínkou však je, že musí odchod stihnout ve stanovené lhůtě, která obvykle činí jeden měsíc od okamžiku obdržení informace o změně. V tomto období tedy musí zákazník svého operátora informovat o tom, že si přeje od smlouvy odstoupit. Učinit to může buď osobně na pobočce, či zavoláním na infolinku. 

Upozornění 3: Nespokojte se s oznámením přes infolinku


Častou komplikací je v případě podobných nevyžádaných změn komunikace mezi poskytovatelem a odběratelem telekomunikačních služeb. Zejména v minulosti tak často docházelo k případům, kdy operátor tvrdil, že zákazníka o změně či ukončení tarifu informoval, ten ale přesto nic netušil. Zákon však v tomto případě mluví velmi jasně. Zákazník musí být o takto podstatné změně, jakou úprava smlouvy a změna účtování služeb rozhodně je, informován jasným a prokazatelným způsobem. Tedy stejnou formou, jakou se mu zasílá jeho měsíční vyúčtování.

Upozornění 4: Nevyžádaných změn však ubývá


Dobrou zprávou pro české zákazníky je však fakt, že náhlých změn u sjednaných tarifů postupně ubývá. Operátorům se totiž změnily podmínky sankcionování zákazníků při odstupu od uzavřených smluv. Zatímco před lety mohli požadovat v případě odstupu vysoké částky a doplatky, nyní dodržují výpovědní sankce za předčasné ukončení do výše 20 % z měsíčního plnění.

Pro operátora je změna či ukončení tarifu zákazníka obvykle hodně riskantním krokem. Nemůže již totiž po odcházejících zákaznících vymáhat žádné doplatky za předčasné ukončení smlouvy. Kromě finančních následků pak operátor přijde i o důvěru zákazníka, a to je pro něj v konečném důsledku mnohem větší problém.

Zdroj: Tarifomat

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kamaradka je s nimi taky spokojena, je super, ze si u nich nemusite menit cislo..kdybych nemela pracovni telefon, taky bych o nich asi uvazovala..
Obrázek uživatelky
profil
jsou to lumpové slušně řečenoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles