Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Změníme váš pohled na obiloviny

12. 07. 2020 | Škola vaření
Obiloviny vzbuzují mezi odborníky i laickou veřejností četné vášně. Diskuse o jejich přínosu bývají dlouhé a většinou končí nejasným vítězstvím. Obecně je lze ale shrnout jednoduše, cerealie jsou zdravé, nikoliv však automaticky všechny produkty z nich vyrobené. Obiloviny nezatracujte, ale dobře vybírejte, protože vaše tělo a zdraví vám za ně poděkuje. 


Cerealie neboli česky obiloviny jsou hlavním zdrojem komplexních sacharidů. Výborně chutnají, zasytí, a hlavně dodají energii, vždyť by měly tvořit alespoň 50 % celkového energetického příjmu. To je zároveň důvod, proč není radno je i v případě diety vynechávat.

Proč je jíst?


není to jen pšenice

Obiloviny podporují správnou funkci mozku a nervové soustavy. Mají nižší špatný cholesterol, čistí tlusté střevo, podporují bakteriální mikroflóru a tím také imunitu, změkčují natrávenou potravu a snižují hladinu cukru v krvi. Stále váháte? Faktem je, že prodlužují pocit sytosti a dodávají energii pozvolna, obsahují vitamíny a minerály, vlákninu, železo, zinek i kyselinu listovou. Výčet zdraví prospěšných látek je vyčerpávající a pokud vás nepřesvědčil, snad pomůže výčet důsledků vynechávání cerealií z jídelníčku. Častým jevem je únava, přecitlivělost, zhoršená koncentrace a výkyvy hladiny cukru v krvi. Při dlouhodobém odmítání může docházet ke zvýšené hladině stresu, a dokonce i deprese.


Není to jen pšenice


Pšenice, ječmen, žito i oves obsahují lepek, jeden z nejčastějších potravinových alergenů. Naštěstí pro celiaky je ale skupina obilovin bohatá a najdeme v ní i takové, které lepek neobsahují. Které to jsou? Pohanka, jáhly, proso, kukuřice, rýže, quinoa nebo třeba čirok a amarnt, který má nejvyšší podíl bílkovin a jeden z nejvyšších podílů vlákniny z celé skupiny. „Ty správné“ zařaďte do jídelníčku, není to těžké.

Obiloviny nemusíte přijímat pouze ve formě pečiva či produktů vytvořených z mouky. Existuje i snazší a zdravější varianta. Tou je konzumace obilovin v podobě přílohy, k tomu skvěle poslouží rýže nebo třeba jáhlová kaše, pohanka či kukuřičná polenta, nebo jako samostatného jídla.


Zdroj: Bonduelle



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Myslím, že amarnt je spíše amarant.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles