Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Změřte si svou rychlost (běhu či chůze) v liberecké ZOO

17. 09. 2008 | Zvířátka

Liberecká ZOO připravila pro své návštěvníky unikátní možnost testování jejich rychlosti. Na výstupní promenádě u jezírka totiž umístila tzv. pasivní radar, běžně užívaný k orientačnímu měření rychlosti motorových vozidel, který nyní snímá pohyb každého, kdo míří k východu ze ZOO.

 

Radar navíc doplňuje vzdělávací tabule s informace o maximální rychlosti některých zvířat, takže návštěvníci zahrady si s nimi mohou své hodnoty porovnat. Zjistí například, že gepard (nejrychlejší savec) dokáže na krátkou vzdálenost vyrazit rychlostí až 110 km/ h, buvolec běločelý 65 km/h, tygr indický 60 km/h, žirafa 56 km/h, želva ostruhatá 2km/h nebo hlemýžď 4.5 m/h. Naučnou tabuli časem doplní ještě další menší tabulky, které by měly být nastaveny na nejrůznějších distancích.

 

ZOO Liberec - radarZOO Liberec- radar














Radar ZOO zakoupila od specializovaného dodavatele zařízení ze Strakonic, který navíc část vstupních nákladů uhradil sponzorsky. Inspirací pro umístění zařízení pak byla ZOO v britském Bristolu. Instalace měřiče rychlosti úzce souvisí s novým vozem pro transport zvířat, který si zahrada mohla nedávno pořídit díky příspěvku svého zřizovatele, jímž je město Liberec. Auto nese výsostné znaky ZOO a také malovanou kamufláž ve stylu výše zmíněné cedule (tedy zvířata a jejich rychlosti).

 

Zoologická zahrada zároveň vyhlašuje dlouhodobou rychlostní soutěž o titul Nejrychlejšího běžce v ZOO Liberec. Každý, kdo si v ZOO změří maximální rychlost svého pohybu a zašle údaj e-mailem do ZOO (spolu s např. důkazní fotografií), bude zařazen do tabulky borců, z nichž následně vzejde vítěz. Na něj čekají drobné odměny včetně průkazu Přítel ZOO, jenž jej oprávní k ročnímu bezplatnému vstupu do zahrady.

 


ZOO Liberec - radar













Zatím nejvyšší rychlosti dosáhl (průkazně za přítomnosti důvěryhodných svědků) ředitel ZOO David Nejedlo (a je opravdu náhoda, že je to zrovna ředitel), který se kolem radaru prohnal rychlostí 27 km/h. Jen pro srovnání: Usain Bolt běžel v Pekingu při světovém rekordu na 100 metrů průměrnou rychlostí 37.15 km/h, podle matematických výpočtů však mezi 50. a 80. metrem dosáhl maximální rychlosti až 43.9 km/h.


 

Zdroj: ZOO Liberec

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To asi ne, ale když tam budu a měření bude probíhat, zkusím překonat hlemýždě Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Najde se tu nekdo, kdo se vyda do Liberce kvuli mereni rychlosti? :-O
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles