Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Známé osobnosti radí, jak udržet koncentraci za volantem

13. 09. 2008 | Praktické rady

S koncem léta, kdy se mnozí vracejí z dovolených, dochází k nárůstu dopravních nehod způsobených únavou a nedostatečnou koncentrací za volantem. V rámci kampaně za větší bezpečnost na silnicích vám přináším rady a tipy pěti známých českých osobností, jak udržet pozornost za volantem při dlouhých cestách.

 

Herec a moderátor Standa Berkovec je vášnivým motoristou a v oblasti bezpečnosti na silnicích se angažuje již dlouhá léta. Jezdí autem, motorkou nebo na svém speciálním skútru. A co mu pomáhá, aby udržel koncentraci za volantem?

„Jsem kafař. Ale nerad piji za jízdy – rozptyluje to. Stejně tak telefonování nebo cokoliv jiného. Mám vyzkoušeno, že je dobré se něčím zaměstnat. Kousat, žvýkat... Jezdím většinou sám a tak mě v autě těžko někdo rozveselí nebo udrží moji pozornost při jízdě v noci. Proto jednoznačně doporučuji žvýkačky, ničím jiným se s helmou na hlavě pozornost udržovat nedá,“ radí Standa Berkovec.

 

Pavla CharvátováTaké moderátorka a redaktorka Pavla Charvátová urazí v autě desítky tisíc kilometrů. Při dlouhých cestách rozhodně nedoporučuje přemáhat únavu. „To je to nejhorší, co můžete udělat. Zaručeně se k vám pak dříve nebo později připlíží zabiják mikrospánek a to za risk nestojí,“ říká Pavla Charvátová. Neosvědčilo se jí ani cvičení, zastávky a energy drinky. „Když je člověk opravdu unavený, potřebuje hlavně spát. Proto je důležité na delší cesty vyrazit opravdu odpočinutý a fit a také mít možnost se cestou za volantem střídat,“ doporučuje

 

Tomáš Krejčíř, známý moderátor a herec, najezdí za rok rovněž desítky tisíc kilometrů, zejména kvůli pracovním povinnostem.  Tomášova rada, jak udržet pozornost za volantem, zní: „Mě pomáhá, když zastavím a jdu se projít, nebo vypnu topení. Snažím se před cestou moc nejíst, aby se mi nechtělo spát. Pro povzbuzení určitě nepiji žádné energy drinky ani jiné lomcováky a občas si dám žvýkačku.“

 

Vítěz soutěže X-Factor a bývalý řidič kamionu Jiří Zonyga díky svému původnímu povolání profesionálního řidiče jezdil často velmi dlouhé vzdálenosti. Také Jiří Zonyga považuje žvýkačky za dobrý prostředek v boji proti únavě. „Když jedete v noci domů a přepadne Vás  spánek na dálnici,  tak žvýkání beru jako  " antispací "  prostředek. Také je dobré pít hodně vody, někdo doporučuje kávu, ale já nejsem velký piják kávy ani normálně, takže to nemám vyzkoušené,“ doplňuje Jiří. 

 

Zkušenosti s dlouhými vzdálenostmi v autě má rovněž jeden z našich předních volejbalistů Martin Lébl. Třikrát až čtyřikrát do roka jezdí přes tisíc kilometrů do italského města Macerata, kde momentálně působí. A co jemu pomáhá, aby na tak dlouhé cestě přemohl únavu a udržel za volantem pozornost? „Hlavně káva, energy drinky, čerstvý vzduch a žvýkačky,“ prozrazuje Jakub.

 

A na čem se všichni shodují? Radí řidičům i řidičkám, aby nejenom při cestách na dovolené dodržovali pitný režim, dbali na svoji fyzickou a psychickou pohodu, poslouchali hudbu nebo si povídali se spolujezdcem a nejlépe co dvě tři hodiny zastavili a udělali si přestávku. A v neposlední řadě aby měli připraveny alespoň dvě balení žvýkaček a podle potřeby či v případě únavy žvýkali.

 


Zdroj: Airwaves


Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tam hrubka! Tomáš Krejčíř: Mně pomáhá...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Žvýkačka je klasika. Pití vody je samozřejmost-pozor, sladké ne. Pak pokud čas dovolí,pauza a procházka. Bohužel to občas nejde, zboží se musí dodat. A tak to řeším samozřejmě "nižší" teplotou v kabině a kafem. Občas i zpěvem. No co,vždyť mučím jen sám sebe. A když už to hoří, tak dám SPEED 8. Ale když už to prostě nejde,tak "malou" prostě odstavím na nejbližší parkoviště. Jde o to dojet do cíle, byť později. A jen poznámka, která se týče nejen únavy, ale i spěchu : Hodně šoférů by si mělo uvědomit, že je lepší dojet do cíle - byť o "minutu" později-ale DOJET !!!
Obrázek uživatelky
profil
já mám řidičák chvíli,je potřeba jezdit,jezdit.....a pak použiji vaše rady
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles