Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Znáte exotické medy z koriandru, kaštanů a pomerančů?

27. 05. 2020 | Péče o tělo

Kaštanový med

Kaštanový med je typický pro svou velice tmavě hnědou, až skoro černou, barvu. Stejně jako kaštany samotné, se může pyšnit vysokým obsahem železa, hořčíku a fosforu. Obsahuje vitaminy K, B1 a C. Navíc je bohatý na beta karoten, jenž je prospěšný na zdraví očí a kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.

Oproti ostatním medům má ten kaštanový o dost výraznější chuť. Míza jedlých kaštanů je pomocí včel přetvářena přírodní cestou do výsledné kořeněné chuti i vůně. V jižních zemích, jako je Francie či Řecko, si s ním rádi sladí kávu, protože neovlivňuje její chuť ani aroma. Využívá se ale i v kuchyni, například v kombinaci s luštěninami, humusem, jehněčím masem či studenými saláty do zálivky.

Velice oblíbený je kaštanový med také v Japonsku či USA, kde si jej gurmáni nejčastěji dopřávají s kvalitním sýrem. Ano, med a sýr se zdá možná jako zvláštní kombinace, jedná se však o delikatesu. Nebojte se zažít něco nového a vyzkoušejte tento nezvyklý druh medu i ve vaší kuchyni.

medKoriandrový med:

Překvapivá chuť a podpora zdraví

Koriandr známe především jako koření, které v kuchyni využíváme pod maso či zeleninu, do polévek, ale i do sladkých pokrmů. Už si představujete jeho chuť? Teď si ji představte v medu. Ano, koriandrový med opravdu existuje.

Na suchých a horkých skalách v Bulharsku roste bylinka s výraznou chutí a vůní. Má bílé květy, které rády opylovávají místní včely. Ty z ní následně vyrábějí koriandrový med. Má okrově žlutou barvu, jemnou krémovou konzistenci a chuť a vůni, která je stejná, jako má koriandrové koření.

Stejně jako koření, tak i koriandrový med má blahodárné účinky na lidské zdraví. Má konzistenci, jež se snadno roztírá třeba na chleba. Využít se však dá i do vaření či pečení. Pokud chcete svůj stávající recept trochu ozvláštnit výraznou a překvapivou chutí, neváhejte a vsaďte na koriandrový med. Neuděláte chybu.

Vyzkoušejte vitaminem C nabušený pomerančový med

Med z pomerančových květů se řadí mezi asi ty nejaromatičtější. Včely do něho nesbírají pyl pouze z pomerančů, ale i z citronů, grapefruitů či limetek, a tak je každá sklenice naprosto unikátním kouskem. Zažijte gurmánský zážitek.

Pomerančový med se vyznačuje květinovou vůní a výrazně sladkou chutí s jemným nádechem kyselosti po pomerančích. Co se týče barvy, tak obecně platí, že čím tmavší tento med je, tím je chuťově výraznější. Většinou se lze setkat s jantarovým odstínem, ale může být i tmavší. Pro svou výraznou chuť a vůni je vyhledávanou surovinou u gurmánů. Skvěle se hodí samotný na lžičku, na chleba, ale i do vaření a pečení. Ideální je také do čajů při nachlazení, protože čaj tím získá nejen na lahodné chuti, ale i na velkém obsahu zdraví prospěšných látek, jako je třeba vysoký podíl citrusových silic a vitaminu C.

Tento med se může také pochlubit svými protikřečovými účinky, je proto vhodný při bolestech břicha a svalů. Hodí se i při problémech s nespavostí. Má antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné glykosidy (deriváty sacharidů). Příznivý vliv se dá pozorovat i na oběhovou soustavu a nejlepší je samozřejmě na nachlazení a chřipku.


Zdroj: Medokomerc


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !