Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Znáte Švihov?

6. 08. 2019 | Česká republika

Možná se vám tato otázka zdá naprosto absurdní, ale stejně tak může být odpovědí prosté „ne“. Věřím tomu, že obzvlášť v době prázdnin každý rád cestuje po krásách naší země. Nemusí to být rovnou dovolená, stačí víkendové výlety – a že těch krásných míst u nás je! Hrady a zámky, historická centra měst a různé architektonické nebo technické památky, skanzeny, přírodní rezervace... Zkrátka každý si to své najde.

Jedním z míst, která rozhodně stojí za návštěvu, je západočeské městečko a hlavně vodní hrad Švihov. Nic vám to neříká? A co když připomenu, že se právě tady v roce 1972 natáčela jedna z našich nejkrásnějších a nejoblíbenějších pohádek: Tři oříšky pro Popelku? V době natáčení se ovšem hrad stal pohádkovým statkem, na kterém žila Popelka s macechou a nevlastní sestrou Dorou. Některé části hradu nepoznáte, protože při natáčení byly doplněny filmovými kulisami, které se pak opět zbouraly.

My jsme se sem podívali už před delší dobou, ale vzhledem k prázdninovému času možná bude připomenutí tohoto pohádkového hradu pro některé z vás malou inspirací k výletu... Švihov prostě stojí za vidění, přičemž to rozhodně nemusí být jen v době turistické sezóny.

Městečko se stejnojmenným vodním hradem najdete nedaleko Klatov, do kterých samozřejmě také stojí za to zajet. Pojďme se teď ale věnovat samotnému hradu, který je poprvé zmiňován v roce 1375 a původně šlo zřejmě o tvrz stojící nedaleko původní vsi. Královský sudí Půta Švihovský, tehdejší sečtělý majitel panství, dal na konci 15. století hrad velkolepě přestavět ve stylu pozdní gotiky. Hrad byl postaven jako umělý vodní ostrov - nechal ho chránit kromě hradeb i vodním příkopem, který napájela řeka Úhlava. Po smrti Půty Švihovského přibyl k hradu další pás hradeb a druhý vodní příkop. Postupem času se měnili majitelé, hrad odolal útokům švédských vojsk během třicetileté války a po ní dokonce i císařem nařízené demolici. Po II. světové válce stát hrad zkonfiskoval (tehdejšími majiteli byli Černínové z Chudenic, kteří tou dobou hrad už ale využívali pouze k hospodářským účelům) a celý již z velké části zchátralý objekt chátral dál... Naštěstí počátek 50. let 20. století znamenal zahájení postupných oprav hradu. Nejnáročnější části rekonstrukce probíhaly až do 60. let. Dnes je hrad národní kulturní památkou.

Pokud si sem chcete udělat výlet, počítejte s tím, že v pondělí je hrad pro návštěvníky uzavřený, což platí bohužel i o prázdninách. Jestli přijedete autem, parkoviště najdete na dohled od hradu, pouhé dvě minuty chůze. Od roku 2016 si na hradu můžete zvolit mezi třemi prohlídkovými okruhy: hrad (okruh, kde se dozvíte vše o životě šlechty na hradě, o historii hradu i jeho vývoji a další zajímavosti), kuchyně (seznámíte se s provozně-hospodářským zázemím hradu) a věž (seznámí návštěvníky s obnovou hradu a nahoře se můžete pokochat výhledem na městečko a okolí s řekou Úhlavou). Samostatně můžete ale také od letošního dubna třeba navštívit jen výstavní prohlídkový okruh věnovaný Popelce a pohádce jako takové. Jmenuje se POPELKA - za tajemstvím Popelčina střevíčku a na své si tu přijdou dospělí milovníci této filmové pohádky, ale hlavně děti, které určitě bude bavit plnění různých úkolů se sovou Rozárkou. Dozvíte se tu zajímavosti o natáčení na Švihově, uvidíte několik ukázek z filmu a mnoho a mnoho dalšího. Tuto samostatnou expozici najdete v Bílé baště, vchod je z hradního nádvoří. Během srpna se navíc ve vybraných dnech (vždy v pátek a sobotu) v interiérech i exteriérech hradu konají také téměř hodinové noční prohlídky spojené s divadelním představením – před návštěvou hradu se tak vyplatí pohled na jeho webové stránky.

Novinkou je také prohlídka hradu pro hendikepované v bezbariérově přístupných prostorech. Návštěvníci, kteří nemohou navštívit všechny prostory hradu, si tak hrad přiblíží pomocí promítací techniky s výkladem průvodce.

Kdo z nějakých důvodů nechce nebo nemůže zavítat přímo na prohlídku hradu, ten má také možnost vydat se po okruhu kolem něj. Vede po zpevněné rovince a je vhodný i pro vozíčkáře nebo kočárky s dětmi. Hrad si odtud můžete prohlédnout doslova ze všech stran :-).

Co myslíte? Stojí takový výlet za to?


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Znáte Švihov?:

Znáte Švihov?
Znáte Švihov?
Znáte Švihov?
Znáte Švihov?
Znáte Švihov?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný hrad
Obrázek uživatelky
profil
Je tam opravdu hezky.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles