Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Znetvořené kyselinou

13. 01. 2011 | Zajímavosti

K útokům leptavou kyselinou dochází v mnoha zemích jižní i jihovýchodní Asie a taky v Nigérii, Ugandě, Pákistánu, Afghánistánu, Iráku, Iránu, Číně a v Turecku. Ale nikde není tento druh násilí tak rozšířený jako v Bangladéši. Od roku 1999 se stalo obětí útoků kyselinou téměř 3 000 lidí, více než třetina z nich jsou ženy a dívky.

V roce 2009 bylo takto těžce zraněno 100 dívek a žen. To znamená, že každý týden dojde asi ke dvěma útokům. Téměř třetina obětí je do 24 let. Kyselinový útok je extrémně brutální formou násilí. Kyselina například z autobaterie nebo solná, je silně leptavá látka, která se používá hlavně v průmyslu. Kyselina může proleptat i kovy. Jakmile se kyselina dostane na tělo, tak kůži doslova rozpustí, a to dokonce rychleji a agresivněji než oheň. Sežere tkáně až na kost a zničí je navždy. Jedna kapka kyseliny v oku stačí k oslepnutí, v uchu zničí sluch. Některé oběti, hlavně děti, jsou přinuceny kyselinu vypít, což způsobí velmi těžká vnitřní zranění často vedoucí k smrti. Útoky se odehrávají jak doma, tak klidně i na ulici, většinou jsou dobře naplánované předem. Sehnat kyselinu není v zemích jako je Bangladéš, vůbec těžké. Jeden malý kelímek kyseliny stačí, aby zničil život. A stojí jen pár centů. A těmi, kdo životy ve 100 procentech případů ničí, jsou muži.

Jako v mnoha dalších zemích, je žena v Bangladéši oproti muži méněcenná. Ženy se musí mužům podřizovat. Proto je odmítnutí pro mnoho mužů naprostým ponížením. A kyselinový útok je potom pomstou za to, že dívka například nepřijala nabídku k sňatku nebo jednoduše odmítla sex. Útočník dívku nechce zabít, ale potrestat ji, utrápit. Přemýšlí asi takhle: Když nechceš být moje, tak ať už tě nechce nikdo jiný. Většina mužů tam považuje ženy za svůj majetek. Když dojde ke sporu o peníze nebo půdu, tak muž prostě zničí majetek, nebo zohaví ženu toho druhého. Někdy jde i o manželské spory, které vygradují. Z jedné studie vyplynulo, že většina pachatelů má problémy s vlastním charakterem, například se u nich projevila závist, pomstychtivost, mindráky, vztek a taky úplně jednoduše nenávist k ženám!

Následky útoku kyselinou jsou děsivé. Pokud mají oběti štěstí, tak se rychle dostanou do specializované nemocnice, kde jim zranění odborně ošetří. Přesto jsou poznamenané a zohyzděné na zbytek života. Tyto dívky a ženy často zavrhne jejich vlastní rodina nebo celá vesnice, většinou jim je totiž připisována spoluvina na tomto zločinu. Mají extrémní potíže, když si chtějí vybudovat nový život, protože mnohé z nich buď nemají žádné vzdělání, nebo jen částečné. Najít si manžela a založit rodinu je pro mnohé oběti nemožné. A navíc je těžce poznamenaná jejich zraněná duše. Mají deprese, trpí úzkostmi, stydí se. Jsou ovšem dívky a ženy, které to zvládly. Hrdě ukazují svůj zjizvený obličej a bojují za to, aby jejich osud nepostihl další ženy a dívky.


Barusska - čtenářka 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !