Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Zlín: Malí plameňáci růžoví jsou velkým chovatelským úspěchem

14. 09. 2008 | Zvířátka

Zlínská zoo se může pochlubit dalším významným chovatelským úspěchem. Tím jsou čtyři mláďata plameňáků růžových, která se vylíhla v průběhu srpna.

 

Malí plameňáci se vylíhli již v nové expozici, kterou jsme v africké oblasti poblíž pavilonu slonů otevřeli letos v květnu. K naší velké radosti se plameňáci v nové expozici dokonale zabydleli a po pouhých třech měsících úspěšně zahnízdili. Mláďata se mají čile k světu a společně s početnou kolonií dospělých jedinců prozkoumávají lagunu i travnatý ostrov v nové expozici.

 

PlameňáciPlameňáci patří mezi nejpůvabnější zástupce ptačí říše. Jsou nápadní mimořádně dlouhýma nohama a krkem a růžovým nebo červenavým peřím. Ve volné přírodě plameňáky růžové najdeme v Africe, Asii i v Evropě ve Španělsku, jižní Francii a na Sardinii. Dokonce jednotliví plameňáci růžoví jsou občas pozorováni i v ČR. Obvykle obývají mělká jezera a laguny se slanou vodou, adaptují se však i na sladkovodní mělčiny. Charakteristické zbarvení peří je podmíněno karotenoidovými pigmenty, které se při trávení uvolňují z potravy.

 

Plameňáci získávají potravu při brodění v mělčinách. Nohama víří bahno u dna a pomocí zobáku sbírají nejrůznější drobné měkkýše, korýše, larvy hmyzu a různé řasy. Zobák funguje jako neobyčejně výkonný cedník. Drobné živočichy udrží uvnitř, ven přepustí jen přebytečnou vodu. Denně tak ptáci přefiltrují nejméně 20 litrů vody. V zoo dostávají speciální granule a sušené korýše, které dokonale nahrazují přírodní potravu.

 

PlameňáciPlameňáci jsou vysoce společenští ptáci. Hnízdí v obrovských koloniích, které čítají i tisíce jedinců. Hnízda jsou kužely z bahna, nahoře ploché, často obklopené mělkým příkopem, vysoké kolem 45 cm. Samice kladou většinou jediné bílé vejce, o které po dobu 1 měsíce pečují oba dva rodiče. Mláďata jsou krmena sekretem ze zažívacího traktu rodičů podobně jako mláďata holubů. Od dospělých jedinců jsou rozeznatelná na první pohled. Jejich peří má šedou barvu, stejně tak i jejich nohy a zobák. V prvním roce života je tato barva naprosto dominantní, mezi prvním a druhým rokem se začíná objevovat růžové peří. Typické zabarvení dospělých jedinců získají až v druhém roce života. Ve volné přírodě se plameňáci dožívají průměrně 20 let, v zajetí až 50 let.

 

V zlínské zoo jste mohli plameňáky poprvé spatřit již v roce 1970. Konkrétně se jednalo o skupinku plameňáků chilských a několik jedinců plameňáků růžových. V 80. letech jsme získali hejno plameňáků malých, v roce 2000 se pak podařilo výrazně rozšířit kolekci plameňáků růžových. První dvě mláďata se nám podařilo úspěšně odchovat v roce 2004. Od tohoto roku se plameňáci růžoví a chilští každoročně rozmnožují. V současné době je kolekce plameňáků ve zlínské zoo opravdu početná. 36 plameňáků růžových včetně čtyř mláďat obývá novou expozici poblíž pavilonu slonů, 11 plameňáků chilských a 13 plameňáků malých pak návštěvníci uvidí v expozici u zámku Lešná.


 

Zdroj: ZOO Zlín

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !