Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zpět ve škole aneb očekávaný útok na naši imunitu

7. 09. 2018 | Péče o tělo
S návratem do dětského kolektivu, ať do školky či školy, jsou na dítě kladeny určité nároky. Jedná se o zátěž psychickou (nástup do někdy ještě neznámého prostředí, začlenění se do kolektivu, povinnosti, učení), zátěž fyzickou (pravidelný denní režim, ranní vstávání, sport) a také zátěž na imunitní systém.

Také v souvislosti s blížícím se podzimem a zimou je třeba myslet na zvýšení imunity. Jako imunita se označuje schopnost organismu rozpoznat a eliminovat nejen cizorodé látky, mikroorganismy a tkáně, ale také vlastní poškozené či odumřelé tkáně a buňky. Při oslabení imunitního systému trpí organismus častěji infekcemi, případně mají nemoci těžší průběh.

S příchodem podzimu a sychravého počasí přibývá počet onemocnění. Náš organismus bývá více vyčerpán, chybí mu dostatek slunečního svitu, vitaminů, je náchylnější k onemocnění. Ne nadarmo se říká, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Zpět do školy aneb očekávaný útok na naši imunituNejen, že žádný rodič nechce, aby jeho dítě bylo nemocné, ale také nechce mít absence v práci. Nemoci působí i ekonomické ztráty společnosti. Ty jsou způsobeny samotnou nepřítomností nemocného ve škole či na pracovišti nebo sníženou koncentrací a pracovního výkonu v případě, že zůstane v práci. Pokud se jedná o nemocné dítě, je nutné jeho ošetřování rodičem, který s ním zůstává doma. Také hrozí, že se rodič od nemocného dítěte nakazí. A v neposlední řadě je třeba počítat i s finančními náklady nutnými na léčbu. Průběh nemoci závisí nejen na původci onemocnění, ale také na celkovém imunitním stavu a věku pacienta.

Příčiny poškozené imunity

U dětí předškolního a školního věku se často setkáváme s nedostatečným příjmem některých vitaminů, který bývá důsledkem nevyvážené stravy s nízkým příjmem ovoce a zeleniny.
 
V dospělé populaci se podle ní uplatňuje více vlivů, které mohou způsobit nedostatek vitaminů – nevhodná strava, kouření, užívání některých léčiv (perorální antikoncepce, laxativa, antibiotika), zvýšená konzumace alkoholu, stres, znečištění životního prostředí. Senioři jsou ještě více ohroženi nedostatkem vitaminů (kromě již zmíněných příčin se přidávají problémy se vstřebáváním živin, omezená pestrost stravy).

Čím posílit imunitní systém?

Podle doktorky Ivany Lánové je látek, které mohou ovlivnit imunitní systém člověka, celá řada. Látky bakteriálního původu, tzv. lyzáty se podávají u osob s často opakovanými infekcemi. Působí na podobném principu jako očkování, s tím rozdílem, že se podávají ve formě tablet či pastilek. Z látek rostlinného původu se používají především extrakty z echinacey neboli třapatky, obvykle od vypuknutí prvních příznaků onemocnění asi po dobu 8 týdnů. Látky izolované z hub (hlíva ústřičná, reishi), tzv. beta-glukany, se užívají po dobu minimálně 2 – 3 měsíců. K látkám aktivujícím imunitní systém patří též nukleotidy živočišného původu. Mezi vitaminy a minerály, které přispívají k normální funkci imunitního systému, patří vitamin C, A, B12, B6 a D, zinek a selen. Při chronických zánětech lze sáhnout po lécích či doplňcích stravy obsahujících enzymy.


Zdroj: BENU


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles