Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ztráta zaměstnání

23. 08. 2010 | Zajímavosti

Najít si zaměstnání je velice těžké, ale přijít o něj můžeme ze dne na den. Jak se v tomto případě zachovat, abychom nepřišli i o střechu nad hlavou. Otázky nám zodpověděl právní poradce SOS Miroslav Huml.

 

Co dělat, vím, že nemohu zaplatit nájem a peníze nemám uspořené…

První a nejdůležitější radou je kontaktovat pronajímatele, vysvětlit mu celou nastalou situaci. Požádat ho o dočasné snížení nájmu. Občanský zákoník toto pronajímateli ani nepřikazuje, ani nezakazuje. Je to pouze na něm. Pokud jste ale bezproblémový nájemník, který v bytě neudělal žádnou škodu, nájemné doteď jste vždy zaplatili včas, dá se očekávat, že pronajímatel bude souhlasit s tím, že zbytek, řekněme v uvozovkách – dlužné nájemné, bude doplaceno hned, jak si najdete nové zaměstnání, jakmile budete opět solventní.

Jak dlouho mohu nezaplatit nájem?

Úplně bych se vyhnul slovům mohu, nebo nemusím, jelikož nájem platit musím. Je to zákonem daná povinnost podle nájemní smlouvy. Za každé nezaplacení nájmu hrozí určité smluvní pokuty, penále z prodlení a tak dále. Otázka byla ovšem mířena proti tomu, po jak dlouhém neplacení nájemného mohu být vystěhován, dokonce i bez náhrady, bez nároku na adekvátní ubytování, pouze s nárokem na přístřešek, což je nejhorší možnost vystěhování. V takovém případě mluví občanský zákoník o třech nezaplacených nájmech.

V případě, že přijdu o zaměstnání a nebudu mít práci třeba půl roku. Mohu to nějakým způsobem řešit, nebo přijdu o střechu nad hlavou?

V takovém případě, bych doporučil, ryze soukromě, sehnat do bytu někoho do podnájmu, což je stav, kdy nájemce pronajme například jednu místnost nějaké další osobě, která přispívá na nájemné. Tento podnájem nesmí být v nájemní smlouvě zakázán, je-li v nájemní smlouvě zakázán, opět je jedním z možných řešení kontaktovat pronajímatele a sdělit mu, v jak obtížné ekonomické situaci jste.

Přesto to nemohu vyřešit, na koho se mohu obrátit o pomoc?

Máte právo obrátit se na úřad sociální péče se žádostí o příspěvek na bydlení, který by měl částečně situaci vykompenzovat. Nejlepší je dostavit se na úřad a nechat si toto právo přepočítat, neboli vše přepočítat podle tabulek. Pro každé město totiž existují separované tabulky. Liší se počtem obyvatel ve městě, velikostí bytu, počtem osob v rodině. V praxi lze ale říci, že nárok na příspěvek budete mít tehdy, klesnou-li Vaše příjmy pod hranici životního minima po zaplacení nájemného.

Děkujeme za odpovědi.

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles