Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ztrátu či odcizení osobních dokladů nikdy nepodceňujte

24. 09. 2018 | Zajímavosti
Stačila malá nepozornost a přišli jste o peněženku s osobními doklady nebo jste je někde zapomněli? Ať tak či tak, zbytečně neotálejte a krádež či ztrátu osobních dokladů co nejdříve nahlaste. Jinak byste později mohli trpce litovat…

Ztrátu dokladů ohlaste co nejdříve

Ztrátu osobních dokladů je nutné neprodleně ohlásit na kterémkoli obecním či městském úřadě nebo matričním úřadě. Od té chvíle jsou doklady neplatné. V případě odcizení dokladů je vhodné tuto skutečnost ohlásit i policii, aby se tak předešlo jejich zneužití. Pokud nemáte policejní služebnu v dosahu, je vhodné nahlásit odcizení dokladů co nejdříve alespoň telefonicky. Přijaté hovory se nahrávají a hlášení jsou zaznamenávána do počítače. Nejlépe hned druhý den zajděte krádež dokladů osobně nahlásit na policejní služebnu, je přitom možné se na tento telefonát odvolat. Na policii si povedou záznam o ztracených dokladech. V případě sporu, kdy se kvůli dluhům, které s vašimi ztracenými doklady a na vaše jméno naseká nějaký podvodník, vám právě tento záznam může hodně pomoci. Takže zbytečně s nahlášením odcizených či ztracených dokladů neotálejte!

Ztrátu či odcizení osobních dokladů nikdy nepodceňujteNebezpečí zneužití osobních dokladů

Pokud se osobní údaje dostanou do rukou podvodníků, může člověk přijít o peníze na účtu, zodpovídat za dluhy, které nezpůsobil, či nést důsledky trestných činů, které sice spáchala cizí osoba, ale naším jménem.

Co dělat, když na vaše doklady někdo seká dluhy

To, že někde dlužíte, aniž byste si sami někde skutečně půjčili, mnohdy zjistíte až ve chvíli, kdy vám začnou chodit upomínky a upozornění na penále z prodlení. Pokud k něčemu podobnému dojde, buďte aktivní. Ihned kontaktujte banku či úvěrovou společnost (nejlépe do ní zajděte osobně), u níž jste si měli údajně půjčit peníze, a chtějte vidět veškeré dokumenty, které jste u ní měli údajně podepsat. Vezměte si s sebou také veškerá potvrzení o tom, kdy vám byly odcizeny doklady, jimiž se ten, kdo vaším jménem smlouvu uzavřel, prokazoval. Dokážete tak společnosti, že daný osobní doklad byl v té době již neplatný. V případě, že budou souhlasit všechny osobní údaje včetně rodného čísla a vašeho napodobeného podpisu, může se stát, že s vámi nebude chtít finanční společnost vůbec diskutovat a bude trvat na placení pohledávek, které vůči ní vznikly. Naopak některé finanční instituce jsou ochotné přihlédnout ke skutečnosti, že jste se stali obětí trestného činu, a mohou upustit od vymáhání pohledávky.

Poskytnutí půjčky bez osobního prověření žadatele…

Řada menších nebankovních internetových společností poskytuje rychlé půjčky, aniž by žadatele vůbec viděla a jakkoli ověřovala jeho totožnost. Takže pokud si někdo na vaši občanku vezme úvěr přes internet, braňte se! Je třeba rozporovat, že jste smlouvu uzavřeli, a chtít, aby věřitel prokázal, že bylo komunikováno z vašeho e-mailu, že peníze odešly na váš účet, že formulář byl vyplněn z vaší IP adresy apod. Zároveň nezapomeňte podat na Policii ČR trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli zneužití vašich dokladů. Vyšetřování policie totiž může přinést důkazy, které vám mohou zásadně pomoci a sami byste je nikdy nezjistili.

Kde si ověřit, jestli nedlužím

V případě, že máte podezření na zneužití svých dokladů, můžete si to ověřit v dluhovém registru Solus nebo v Bankovním a Nebankovním registru klientských informací. Ty na vyžádání a za určitý poplatek poskytují informace o splácených i nesplácených úvěrech. Problém je ale v tom, že v registrech jsou jen větší poskytovatelé úvěrů – banky a značkové úvěrové společnosti. Malé úvěrové firmy, které půjčují za méně přísných podmínek, svá data o klientech v registrech zpravidla nesdílejí.

Jak postupovat při ztrátě osobních dokladů v zahraničí

Pokud v zahraničí přijdete o doklady, obraťte se na tamní policii, od které si nechte vystavit potvrzení nebo protokol o ztrátě či krádeži. Poté se musíte dostat na zastupitelský úřad České republiky a spolu se žádostí o vystavení náhradních dokladů předložíte i protokol od policie. Můžete postupovat i opačně. Jestliže se v zemi, ve které dojde ke ztrátě vašich dokladů, nedomluvíte, nejdříve zkontaktujte zastupitelský úřad a s jeho pomocí jednejte s místní policií. Pokud v zemi, kde ztratíte nebo vám byly odcizeny doklady, není český zastupitelský úřad, můžete se obrátit na jakýkoliv zastupitelský úřad z členských států Evropské unie, který v zemi sídlí. Můžete využít i asistenční službu, pokud ji máte sjednanou ke svému cestovnímu pojištění.

Jak předejít zneužití

Nejlepší je takovým situacím předcházet a doklady s osobními údaji si pečlivě hlídat. Nikdy například neposílejte rodné číslo či jiné snadno zneužitelné osobní údaje e-mailem nebo nezadávejte tyto údaje na cizích webových stránkách do vyvěšených formulářů. A rozhodně nereagujte na e-maily, které od vás budou chtít tato citlivá data získat. Nenoste také všechny doklady pohromadě. Doklady a peníze nepatří do jedné peněženky, osobní průkazy je lepší nosit odděleně. Noste u sebe jen ty doklady, které nezbytně potřebujete. Na své věci si dávejte pozor. Nenechávejte otevřenou tašku v obchodech a tlačenicích, pozor na zadní kapsy kalhot a na doklady uložené v šatech, které během dne odkládáte.

Co s nalezenými osobními doklady?

Pokud naopak něčí osobní doklady najdete, odneste je na nejbližší oddělení městské nebo státní policie nebo na nejbližší obecní či městský úřad. Pokud majitele průkazu znáte, pak mu samozřejmě můžete průkaz vrátit osobně.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !