Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zubní nervy umí jít pěkně na nervy. Když zanedbáte zubní kaz

17. 03. 2015 | Péče o tělo
Ačkoli otázka zubní prevence a předcházení zubnímu kazu patří k nejčastějším apelům stomatologů, většina pacientů netuší, jaká rizika jim při zanedbání ošetření kazu hrozí. Proč? Protože zub není jen bílá dutá perlička. Pod sklovinou a zubovinou se nachází zubní dřeň plná cév a nervů, které umí potrápit nejen velkou bolestí.

Pokud se zubní kaz nekontrolovaně rozšíří až k nervu a vznikne zánět, čeká pacienta časově i finančně náročné endodontické ošetření kořenových kanálků a dřeňové dutiny zubu. Cílem endodoncie přitom je zachránit zub před extrakcí (vytažením).

„Nejčastějším důvodem endodontického ošetření je zánět zubní dřeně a nervu, který vznikne postupným rozšířením zubního kazu. Zánět nazývaný pulpitida se projevuje intenzivní bolestí a nakonec vede k odumření zubní dřeně i nervu,“ vysvětluje lékař Robert Vondruška. Příčinou odumření může být i úraz.

Měkká zubní dřeň s nervy je ukryta uvnitř dutiny zubu. Typickým příznakem zánětu zubního nervu může být to, že vás bolest přepadá v okamžiku, kdy ulehnete do postele. Postupně se zhoršuje a v pozdní fázi pulpitidy je už bolest prakticky nesnesitelná. Až tak, že se od ní v minulosti pomáhalo karcinogenním arsenikem, který se aplikoval přímo na zubní dřeň. Takové řešení úlevy od bolesti se dnes již samozřejmě nepoužívá.

Zubní nervy umí jít pěkně na nervy. Když zanedbáte zubní kazOšetřit nebo vytrhnout?

Pokud je poškození zubu kazem či úrazem takové, že vyžaduje endodontické ošetření, je pro každého nejlepší volbou zajistit si kvalitní ošetření kořenových kanálků a dřeňové dutiny zubu a nenechat si postižený zub jednoduše vytrhnout. I když je kvalitní endodontické ošetření časově i finančně náročné, je zároveň časově i finančně výhodnější, než extrakce (vytažení) zubu a jeho následné nahrazení můstkem či implantátem.

Jestliže se totiž vytržený zub nahrazuje můstkem, znamená to obroušení minimálně dvou sousedních zubů. Pokud se mezera po vytaženém zubu vyplňuje implantátem, je zase nutný nejméně jeden chirurgický zákrok. Přitom kvalitně endodonticky a postendodoticky ošetřený zub může pacientovi plnohodnotně sloužit celý život. Upozorňuje, že po ošetření kořenových kanálků je potřeba zeslabený zub ještě zpevnit, jinak hrozí nebezpečí, že praskne nebo se rozlomí a zub bude nakonec nutné vytrhnout.

Strach z trhání nervů? V dnešní době zbytečný

U lidí dodnes přetrvává strach z endodoncie jako z oboru na trhání nervů. Ovšem doba, kdy při tomto ošetření lidé trpěli bolestí, je dávno pryč. „Pokud je endodontické ošetření prováděno správně, je bezbolestné. Pacientům vždy aplikujeme lokální anestezii,“ konstatuje Vondruška.

Cílem endodoncie, která zahrnuje ošetření kořenových kanálků a dřeňové dutiny zubu, je zachránit zub se zánětem nervu nebo mrtvý zub před extrakcí (vytažením). Jde o náročnou péči, jež vyžaduje jak zkušenost lékaře, tak vybavení jeho ordinace těmi nejlepšími nástroji a přístroji. Úspěšnost ošetření kořenových kanálků se procentuálně velmi zvýšila s využíváním operačního mikroskopu. Máme ho ve všech ordinacích, endodontické ošetření si bez něj neumím představit.

Při endodontickém ošetření se musí kořenové kanálky vyčistit, rozšířit, vydezinfikovat a zaplnit vhodným materiálem. Při ošetření často potřebujeme na jeden zub i několik hodin. Aby byla péče co nejkvalitnější, musí mít lékař k dispozici i další speciální přístroje jako jsou například apexlokátor, endodontický motor, ultrazvuk, endoaktivátor či digitální rentgen.

Prevence existuje

Aby k endodontickému zákroku vůbec nemuselo dojít, je nejdůležitější zjistit zubní kaz včas.
Připomíná, že malé kazy obvykle nebolí, i když jich třeba máte několik. Kaz začíná bolet teprve tehdy, když se přiblíží právě k zubnímu nervu a je tedy opravdu velký. Problém bývá v tom, že na skryté zubní kazy nejde přijít pouhým vyšetřením zrcátkem a sondou, což naopak perfektně umí digitální rentgeny. K moderní zubní prohlídce patří takzvaný bite-wing, skusový rentgenový snímek, který je diagnosticky velice přesný. Primární prevencí zubního kazu je perfektní dentální hygiena, při jejímž dodržování kaz vůbec nemusí vzniknout.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zubní nervy umí jít pěkně na nervy. Když zanedbáte zubní kaz:

Zubní nervy umí jít pěkně na nervy. Když zanedbáte zubní kaz
Zubní nervy umí jít pěkně na nervy. Když zanedbáte zubní kaz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
K zubaři chodím pravidelně 2x ročně a přesto jsem na endodontickém ošetření skončila již 2x. Před 2roky my ani to nepomohlo. Dostala jsem zánět okostnice a zub my vytrhli. Nešlo o žádné zanedbání, jen jsem měla špatně zaplněné kanálky od předchozího zubaře. Podruhé jsem toto ošetření podstoupila vloni. Zub byl správně ošetřený, žádné rozšíření kazu a přesto mě začal dost bolet. Chodila jsem asi půl roku na čištění kanálků. Kanálky i zub jsou vyplněné, ale zub stejně pobolívá. Jen doufám, že nezačne bolet jako ten předloni, kdy jsem po druhé v životě bolestí brečela a nezabírala žádná analgetika. Takovou bolest bych nepřála ani svému největšímu nepříteli.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles