Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zuby nehty – 19 + 1 hrůzostrašná povídka

30. 08. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: Zuby nehty
Podtitul: 19 + 1 hrůzostrašná povídka
Autoři: Kolektiv autorů
Ilustrace: Tomáš Tvrdý
Nakladatelství: JaS
Rok vydání: 2014
Počet stran: 224
Pevná vazba
Cena: 269 Kč

Dvacet strašidelných povídek od deseti autorů – členů někdejší tvůrčí skupiny Hlava nehlava. Jde o druhé vydání souboru – aktualizované, doplněné o dva příběhy a s novými ilustracemi Tomáše Tvrdého. Povídky jsou určené náctiletým, příběhy se odehrávají v současném světě. Skutečně se zdá, že všechno, o čem lekavé povídky vyprávějí, se opravdu mohlo stát.

Zuby nehty – 19 + 1 hrůzostrašná povídkaVAROVÁNÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ: Tato kniha způsobuje nespavost a noční můry. Organismus po jejím přečtení reaguje na šelesty panickým strachem, dusivou úzkostí, záchvaty hysterie a dráždivým kašlem. Následné zrychlení srdečního tepu může vést k infarktu. Mezi vedlejší a velmi nežádoucí účinky této četby patří studený pot, nekontrolovatelný třas všech končetin a černý chlupovitý povlak jazyka. Devět z deseti čtenářů trpělo na štiplavý mráz, který jim po zádech neběhal, nýbrž doslova tančil čardáš. Pokud přes všechna uvedená varování najdete odvahu knihu otevřít, nezbývá než doporučit: držte se ZUBY NEHTY!

Dodatek: Autoři ani nakladatel nenesou odpovědnost za kousance a škrábance způsobené touto knihou.

Autoři knihy Zuby nehty o sobě prozrazují:


Ivona Březinová: Od prvního vydání knihy, u jejíhož zrodu jsem stála a ujala se role editorky, uplynulo šest let a z mnohých mých studentů se stali samostatně publikující autoři. Vyslyšela jsem jejich výzvu a pro nové vydání v JaS nakladatelství jsem napsala svou vlastní povídku a stala se tak spoluautorkou knihy. Je fajn občas změnit roli a uvědomit si, že i konkrétní kniha má své malé dějiny.

Zuzana Frantová Pomykalová: Když chodila do školy, vždycky ráda psala po nocích, ze kterých čerpala inspiraci, a to převážně pro svoje horory. Jenže jednoho dne školy došly a nebylo kam dál. Tak nezbylo než v noci spát, aby ve dne mohla chodit do práce. Díky tomu se naučila psát kdykoli a kdekoli a s tím se proměnil a rozšířil i její žánrový repertoár. Tak jí například při cestě na sever oslovili Vikingové, aby napsala cestopis, při jehož ilustrování se setkala s paní hraběnkou, a teď píše knížku o ní. Ať se ale zabývá čímkoli, nikdy nezapomíná na své hororové začátky. Proto se její hrdinové i čtenáři nemusí bát příliš častých happyendů.

Kateřina Šípková: Narozena v Máchových Litoměřicích byla zřejmě předurčena k tomu stát se nadšenou milovnicí literatury a jazyků. Vystudovala obor tvůrčí psaní – redakční práce na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Pět let žila a tvořila v Irsku (tady vznikly například knížky Fimbul a Zabijte je všechny!), do jehož barev a nízkého nebe se zamilovala, v současné době pobývá v Anglii, kde se věnuje autorské tvorbě a překladům.

Tomáš Heřman: Vystudoval obor Tvůrčí psaní – redakční práce na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Od humoristických povídek postupně přešel k dramatu a začal se zabývat interaktivitou a míšením žánrů. V současné době se věnuje autorské tvorbě a herectví v dejvickém divadle Potrvá a je pravidelným přispěvatelem webu komiks.cz.

Jiří Holub: Věčný student, kastelán, spisovatel a cestovatel. Autor knih. Jak se zbavit Mstivý Soni, Válka strašidel, Kolik váží Matylda a Zádušní mše. Nebojí se dobře se najíst, zašlápnout švába a vynadat někomu, kdo si to zaslouží. Žije a tvoří na zámku Hrubý Rohozec. Až umře, proslaví se.

Zeptejte se Ladislava Karpianuse na tři jeho nejoblíbenější města na světě a dostanete okamžitou odpověď: Mariánské Lázně, Plzeň a Praha. V tom prvním prožil dětství, v tom druhém se narodil a v třetím teď šťastně žije a pracuje jako dramaturg, scenárista (Ulice, Comeback, Studio Kamarád, Planeta Yó), spisovatel (Kryštofův Vzdušný zámek, Intr) a dramatik (Let č. 321, Duende).

Ivana Musilová: Prodchnutá vůní nebílovských jablek a mořským příbojem toulává se zásadními místy v blízkém i vzdáleném okolí. A baví ji to. Stárnutí a smrti se nebojí, slaví každé probuzení a každý nový nádech. Doporučuje: Čti a mysli a vnímej a piš, v tom je skryta duše. Co doporučuje, sama praktikuje.

Autorka Hana Poláková se stále bojí pavouků a tmy. Vystudovala Literární akademii, ale nyní pracuje mimo svůj obor. Jejím velkým koníčkem se stal bytový design, avšak na knihy nezanevřela a tráví s nimi většinu volného času.

Martin Strnad: Strach je neoddělitelnou součástí mého života. Občas nepříjemnou, jindy naopak vyloženě vyhledávanou. V noci občas úskočně probíhám potemnělou chodbou bytu a těsně unikám před nijak nedefinovanou hrozbou vyčarovanou mou představivostí, ovšem pak skočím do postele k děsivé knize, na gauč k plíživě mrazivému hororu, nebo před počítač k hrůzostrašně pohlcující hře. Strach je prostě ve mě a mé hororové povídky tomu jenom nasvědčují. Při jejich psaní jsem se totiž mnohokrát k smrti vyděsil.

Tomáš Tvrdý: Rodiče zprvu nesdíleli jeho nadšení pro uměleckou tvorbu. Nástěnné malby převážně abstraktních vzorů v ložnici vyvedené voskovkami, cákance vodovkami napříč celou kuchyní včetně stropu a podobné eskapády je doháněly k šílenství. První vlastnoručně sepsané literární dílko se skládalo z jediného podpisu. Stalo se tak v první třídě základní školy, kdy ještě neuměl psát, ale snažil se pečlivě zfalšovat podpis maminky, aby nedostal poznámku. Prozradilo ho plnicí pero, jehož inkoust se při pomalých, promyšlených tazích pekelně rozpíjel.

Kniha Zuby nehty obsahuje tyto povídky:


Chi chi chi (Jiří Holub) – možná vůbec netušíte, co se skrývá v trubkách pod vanou snad v každé koupelně.

Polichinello (Ladislav Karpianus) – také historická loutka může mít své mouchy, možná je za staletí pěkně mstivá za všechna příkoří, která se jí stala.

Za zdí (Martin Strnad) – v novém bytě (ale nejen tam) můžete narazit na nečekanou potíž – propadnete se do meziprostoru, odkud není návratu – nebo je?

Ukradené duše (Tomáš Heřman) – na válečném poli se nábojnice nesbírají, duše mrtvých vás pak jistojistě navštíví…

Noční bojovka (Zuzana Frantová Pomykalová) – i noční akce na letním táboře se může proměnit v děsivou noční můru.

Operátor (Tomáš Heřman) – odteď už jen tak neodpovíte na lákavé pobídky mobilních operátorů – odteď už rozhodně nikoliv.

Živý plot (Ivana Musilová) – zdalipak víte, jak moc živý je živý plot okolo vaší zahrady a co vlastně doopravdy jí?

Všechno zlé je k něčemu dobré (Tomáš Tvrdý) – je mikulášská nadílka jen předstíráním nebo není, kdo vlastně dětem naděluje a zlobivé trestá?

Vlasy, vlasy, kolik je vás asi (Martin Strnad) – krutý příběh jedné slečny, kterou souží podivný černý pramen, který znenadání vyroste v její zlaté kštici.

Dobrou noc, paní knihovnice (Tomáš Heřman) – není dobré zůstávat v knihovně po jejím uzavření, některým knižním postavám by se to nemuselo líbit…

Markéta byla rychlejší (Jiří Holub) – vyvolávání duchů může být lákavé, ale někdy se taková akce vymkne a je průšvih na světě.

Poslední metro (Kateřina Hejlová) – raději necestujte posledním metrem v téměř prázdném vagoně, nevíte, s kým jedete!

Návrat do tmy (Jiří Holub) – mít nad druhým moc, uvést ho do hypnotického stavu a nechat ho plnit rozličné úkoly – to by možná chtěl umět každý. Ale co když se hypnóza nepovede?

Večírek ve dvou (Tomáš Heřman) – ne vždy nás rodiče ochrání tím, že nás zamknou doma. Zlo totiž může být už dávno předtím uvnitř…

Zavřené dveře (Hana Poláková) – záhadný dům, záhadný deník a záhadní kamarádi – kdo čeká za dveřmi a na koho?

Cedulka pro Jakuba (Jiří Holub) – ani ve škole nemusí být bezpečno, obzvlášť je nutné vyhýbat se některým kabinetům!

Holka z výtahu (Martin Strnad) – když se ztrácejí boty v domě, nemusí je odnášet z domu nějaký lapka, může jít o něco daleko děsivějšího!

Červené oči (Ladislav Karpianus) – není radno strašit mladší sestru, může se stát, že se strašení člověku vymstí!

Medvídek (Zuzana Frantová Pomykalová) – v nemocnici nebývá veselo, a co teprve tehdy, když se v ní usadí krutost.

Leze, leze po železe (Ivona Březinová) – chodit po trati by se nemělo ani ve dne, natož v noci…


Knihu Zuby nehty – 19 + 1 hrůzostrašná povídka můžete koupit v knihkupectví nebo na internetu na stránkách nakladatelství JaS.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !