Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zůstaň se mnou

23. 08. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: Zůstaň se mnou
Autor: Gayle Formanová
Překlad: Květa Palowská
Nakladatelství: Yoli
Formát: 127x200 mm
Paperback
Datum vydání: srpen 2014
Počet stran: 184
Cena: 229 Kč

Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce – hudbě –, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní.

Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra – a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane. Druhé vydání celosvětového bestselleru, který poprvé vyšel česky pod názvem Jestli zůstanu.

Zůstaň se mnouO autorce knihy Zůstaň se mnou:


Američanka Gayle Formanová je jednou z nejúspěšnějších současných autorek knih pro dospívající mládež. YOLI aktuálně vydává její román „Zůstaň se mnou“, který pojednává o sedmnáctileté dívce, která stojí před volbou mezi životem a smrtí. Kniha zaujala čtenáře ve více než 30 zemích světa a do kin tento měsíc vstupuje její filmová adaptace.

Psát beletrii začala Gayle Formanová krátce po třicítce po narození dcery. Celosvětový úspěch ji přinesl román „Zůstaň se mnou“ vydaný v angličtině v roce 2009. Kniha doposud vyšla ve více než třiceti zemích. Na serveru Goodreads ji čtenáři zařadili mezi 10 nejlepších realistických románů pro náctileté, ohodnotilo ji více než 166 tisíc uživatelů a více než 16 tisíc jich dokonce napsalo recenzi. Na srpen se pak chystá mezinárodní premiéra stejnojmenného filmu s Chloë Moretz v hlavní roli. Česká premiéra je plánována na 18. 9. 2014.

Zkušenosti s psaním o dospívajících a pro dospívající získala Formanová už jako novinářka. Působila pět let jako redaktorka časopisu Seventeen, kde se zaměřovala na články se sociální tematikou. „Milovala jsem psaní reportáží pro náctileté, protože se – navzdory všeobecnému přesvědčení – zajímají o závažná témata (od dětských vojáků v Africe po děti zapletené do drogové války) a čtou o nich s velkou vášní,“ uvedla Formanová v jednom rozhovoru.

V románu „Zůstaň se mnou“, který se odehrává během 24 hodin, se Formanová zabývá otázkou, jestli má cenu žít, když přijdete o zbytek své rodiny. Odpověď hledá Formanová prostřednictvím sedmnáctileté Mii, která balancuje mezi životem a smrtí po tragické autonehodě, při níž zahynuli její rodiče a mladší bratr. Zatímco je Miino tělo v kómatu, ona sama vidí a slyší vše, co se kolem děje a rozhoduje se, jestli chce na tomto světě ještě zůstat, anebo jestli o svůj život bojovat přestane.

Kniha je inspirovaná skutečným příběhem. Náhlou autonehodou, při níž zemřeli oba rodiče i jejich malý synek. Druhý ze synů žil o něco déle, ale zemřel také. „Věděl ten malý chlapec, co se stalo s jeho rodinou? Rozhodl se jít s nimi?,“ ptala se Formanová sama sebe.
Formanová ale nepíše jenom o smrti. Román „Zůstaň se mnou“ je také o lásce  - rodičovské, romantické, k přátelům a k hudbě. Mia je talentovaná violoncellistka a hudební motivy se prolínají celou knihou. Hlavní i vedlejší postavy jsou aktivními hudebníky nebo alespoň vášnivými fanoušky hudby od klasiky po punk.

Ukázka z knihy Zůstaň se mnou:


Pozoruji, jak Kim s Adamem mizí v chodbě. Chci jít za nimi, ale jsem přilepená k podlaze, neschopná pohnout neviditelnýma nohama. Teprve když zmizí za rohem, vzpamatuji se a vyrážím za nimi, ale už nastoupili do výtahu.

Už jsem zjistila, že nemám žádné zvláštní schopnosti. Nemůžu procházet stěnami ani se vrhat střemhlav do poschoďové šachty. Umím jen věci, které dělám ve skutečném životě, jen s tím rozdílem, že to, co dělám ve svém světě, je pro ostatní neviditelné. Alespoň to tak vypadá, protože si mne nikdo nevšímá, když otevírám dveře nebo tisknu tlačítko výtahu.

Můžu se dotýkat věcí, dokonce manipulovat s klikami dveří a tak, ale doopravdy nikoho a nic necítím. Jako bych vnímala okolí přes stěnu akvária. Nedává mi to smysl. Ale ono nic z toho, co se dnes událo, vlastně nedává smysl…


Knihu Zůstaň se mnou koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Bux:cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Beránek