Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zůstaňte fit i přes léto

4. 08. 2015 | Fitness
Období prázdnin a dovolených je v plném proudu a fitness centra zejí prázdnotou. A není se čemu divit, většina sportovně založených lidí zamíří pro letní sportování raději do přírody a využije tak příjemného počasí. Pokud patříte k těm, kteří nevědí, jak si sport a letní povětří správně užít, máme pro vás několik tipů. Nechte se inspirovat a nezahálejte ani v létě!

Vysoké letní teploty přímo vybízí ke zchlazení studenou zmrzlinou, k posezení na zahrádkách s koktejlem v ruce nebo k sobotní grilovačce s přáteli. Přičteme-li ještě nedostatek pohybu vlivem cestování či all inclusive dovolených, lenost i únavu z tropických teplot, máme postaráno o nějaká ta kila navíc. Těchto příjemných letních aktivit se jistě většina z nás vzdát nechce, je tedy třeba vyšší příjem energie vyvážit pohybem. Ten by podle doporučení měl probíhat alespoň 5x týdně půl hodiny. Výběrem vhodné a zábavné aktivity nejenže v létě nepřiberete, ale budete v dobré kondici a nebudete si muset odpírat ani oblíbenou zmrzlinu. 

fit i přez létoCvičte venku v přírodě

Teplé počasí a denní světlo do pozdních večerních hodin jsou ideální k provozování pohybových aktivit venku. Sportovat však nemusíte sami. Některá fitness centra nebo sportovní skupiny nabízejí přes léto skupinové hodiny v parku. Jóga při západu slunce (někde i zcela zdarma) vás krásně uvolní po náročném pracovním dni, nadýcháte se čerstvého vzduchu a potkáte podobně založené osoby.

Kruhový trénink

Pro někoho zcela nezajímavý, pro jeho zastánce je to ale perfektní druh pohybu. Kvalitně sestavený „kruháč“ vaše tělo posílí lépe než hodiny strávené na strojích v posilovně. Jde o skupinovou hodinu postavenou na intenzivně prováděných cvičebních prvcích v rychlém sledu. Cílem je jít do toho naplno a dát tělu v krátkém časovém úseku pořádně zabrat. Zapotíte se, procvičíte celé tělo, posílíte svaly i kardiovaskulární systém a ta následná záplava endorfinů vyvolává v některých až závislost.

Nebaví vás skupinová cvičení, při kterých jste omezeni tempem ostatních, nevyhovují vám místa nebo čas? Pak si zkuste svůj trénink či pohyb sestavit sami. Pomalá chůze či běh střídaný s rychlejším tempem vyvede vaše tělo z rutiny. Zastavte se v parku na trávě, udělejte několik sérií výpadů, dřepů, kliků či jógínských „pozdravů slunce“. Jen pozor na počasí, doporučujeme sportovní aktivity směřovat na ranní či večerní hodiny, kdy vás nebudou ohrožovat vysoké teploty.

Naším další tipem jsou speciální sportovní aplikace v chytrých telefonech. Obsahují řadu již předem sestavených cvičení a tréninků, seznam potřebných pomůcek, časovač i počet spálených kalorií. Výhodou těchto cvičení je možnost provádět je venku i uvnitř, mnohé jsou také nenáročné na potřebný prostor. Některé aplikace vhodné pro běhání, jízdu na kole či bruslích zase ukazují překonanou vzdálenost a množství vydané energie.

V létě si také můžete vyzkoušet řadu novinek především ve vodních sportech. Například paddle boarding, tedy pádlovaní na velkém surfu, lze provádět na jakékoliv vodní ploše, najdete jej i na Vltavě v Praze. Zpevňuje celou postavu od kotníků až po ruce a naučí vás udržovat tělesnou balanci. Plavání v bazénu nebo vodní nádrži spojené s příjemně stráveným dnem u vody je skvělé, pro odvážnější pak sjíždění řek, wind surfing, rafting či vodní lyže. Při všem zapojíte nejen sportovního ducha, ale také svoji tělesnou schránku.

fit i přez léto

V některých větších městech najdete také venkovní posilovny, jejich počet naštěstí stále přibývá. Na trávnících v parcích je umístěno několik stanovišť nabízejících posilovací lavice, hrazdy, žebříky či „kardio stroje“. Nic vás to nestojí a přijít můžete kdykoliv. Doporučujeme udělat si po práci procházku nebo se proběhnout do parku a dát si alespoň 15 minut silového tréninku k posílení svalů.

Léto ve znamení cestování

Ani během cestování nemusíte zahálet a pohybu se vzdávat. Na dovolené se nabízejí příjemné sportovní aktivity spojené s poznáváním okolí. Vyběhněte po ránu na pláž nebo na promenádu a nasajte svěží ranní vzduch ještě předtím, než začne opravdové horko, nebo si vyjeďte na kole. Poznáte tak okolí letoviska, nebo si můžete najít tišší a soukromější pláž a vyhnout se tak davům lidí. Využijte každou volnou chvíli a prostor k protažení či posílení tělesné schránky. K podpoře dobrého krevního oběhu, kvalitního spánku a dodržení pohybového plánu doporučuje 20 minutové cvičení s podložkou v hotelovém pokoji či kdekoliv v parku, na terase nebo na pláži. Ať už jde o vaši oblíbenou ranní jógu, protahovaní či náročnější posilování, využijte ranní hodiny a podpořte spalování po celý den.

Pro inspiraci vám přinášíme přehled některých letních pohybových aktivit a jejich kalorické náročnosti:


Beach volejbal: procvičíte nohy, zadek, ramena a střed těla; spotřeba energie 470 kcal
Horská turistika:
procvičíte nohy, zadek a střed těla; spotřeba energie 350 kcal
Vodní polo:
procvičíte nohy, zadek, ramena, záda a střed těla; spotřeba energie 590 kcal
Tenis:
procvičíte nohy, zadek, ramena, záda, paže a střed těla; spotřeba energie 360 kcal
Golf:
procvičíte ramena, záda, nohy a střed těla; spotřeba energie 265 kcal
Plavání:
procvičíte paže, hrudník, záda, ramena, nohy a střed těla; spotřeba 360 kcal
Surfing:
procvičíte paže, ramena, záda, nohy, zadek a střed těla; spotřeba 185 kcal

Zdroj, foto: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !