Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvažujete darování krevní plazmy?

13. 09. 2017 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Přemýšlíte, že byste darovali plasmu, ale nejste si jistí, co to všechno obnáší? Zjistili jsme pro vás všechny potřebné informace a přehledně je sepsali:


Proč darovat?


Tak na tohle je odpověď jasná – při darování plasmy jde především o pomoc druhým. Plasma je životně důležitá jak při operacích, tak při výrobě léků na mnoho specifických onemocnění a nedá se vytvořit synteticky. Příjemným bonusem je finanční úhrada nákladů, která je při pravidelném darování až 1100 Kč za měsíc, nebo si darování můžete odečíst z daní.

darování krevní plazmyKdo může plasmu darovat?


Lidé, kteří se chtějí stát dárci, musí splňovat zdravotní a sociální kritéria, která zaručují kvalitu a nezávadnost darované plasmy. Vhodný kandidát musí být ve věku 18 – 60 let*, být v dobrém zdravotním stavu, s hmotností v rozmezí 50 – 150 Kg a mít platný doklad totožnosti a kartičku pojištěnce. Pokud splňuje tyto požadavky, je mu při registraci odebrán vzorek krve a podstoupí lékařské vyšetření. Poté se může stát dárcem krevní plasmy.

Jak darování plasmy probíhá?


Pravidelní dárci popisují průběh darování jako příjemný relax, při kterém si čtou knížku nebo sledují oblíbený seriál. Samotný proces odběru trvá přibližně 45 minut. Plasma se získává z krve, od které se odděluje přes plasmaferický přístroj pomocí jednorázového odběrového setu. Červené a bílé krvinky a krevní destičky se vrací zpět dárci. Zdarma se při odběru můžete občerstvit chlazeným nápojem a po odběru kávou, čajem a drobnou sladkou odměnou.

Jaký vliv má darování plasmy na moje zdraví?


Tak tohle je pro každého asi nejdůležitější otázka. Lékaři se obecně shodují, že darování plasmy je pro zdravého člověka bezpečné. U zdravého člověka se plasma v krvi obnoví velice brzy, přesto je českou legislativou povolené darovat plasmu jen jednou za 14 dní.

Kde darovat?


V Praze si můžete vybrat z Dárcovského centra Chodov a Černý Most, která jsou umístěna ve velkých obchodních centrech, kde je možné parkování zdarma. Tato dárcovská centra vlastní certifikát IQPP, který garantuje zvýšenou péči o dárce, poskytují při odběru ohřátý fyziologický roztok a dárci v nich mají možnost sledovat televizní program. Mohou se také chlubit bohatými benefity a akcemi pro pravidelné dárce, širokým výběrem časopisů a wifi zdarma.

*Dárci, kteří již darovali krev nebo její složky, mohou darovat do dovršení 65let věku. Toto posoudí individuálně lékař dárcovského centra.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já chodím pravidelně darovat do Plasma Place na Andělu. Dozvěděla jsem se o tom před půl rokem a snažím se chodit pravidelně, vždy tak po 2-3 týdnech. A nemůžu si to vynachválit - dělám něco pro dobrou věc a jsou tam neskutečně milé sestřičky a super servis. Smajlík Takže za mě určitě doporučuji a ještě si vyděláte nějakou tu korunu navíc.
Obrázek uživatelky
profil
dávala jsem krev,plasmu nikdy
Obrázek uživatelky
profil
Dávám plasmu už roky ve fakultní nemocnici Olomouc. Vždy se tam těším a je to skvělý pocit, že právě moje plasma může zachránit někomu život a mě to vlastně nic nestojí.
Jediné na co musím dávat pozor je, abych se tak dva dna po odběru nevystavila virózám, protože mám slabší imunitu, ale to většinou vychytám teplejším oblečením a kamarádem multivitamínem po snídani.
Všem kdo můžete dát, rozhodně do toho jděte, rozhodně to stojí za to.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice