Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zvažujete koupi robotického vysavače? Bude přínosný i pro vaší domácnost?

10. 06. 2011 | Moderní bydlení
Technice svěřujeme spoustu každodenních povinností. Takže už si život skoro nedokážeme představit bez myčky, automatické pračky, mikrovlnky a dalších vymožeností, ke kterým jsme dříve bývaly skeptické. Poslední dobou se na nás ze všech stran valí lákavá nabídka na pořízení robotického vysavače, který za nás obstará pravidelný úklid podlah. Bude ale vhodný i pro nás? Na co se máme při výběru zaměřit? I na tyto otázky jsme ze zeptali odborné poradkyně Štěpánky Švejdové z týmu předního podejce robotických vysavačů na českém trhu.

Štěpánka ŠvejdováNa co se máme při výběru robotického vysavače zaměřit?
V současné době už je na výběr z celé řady vysavačů. Ty se liší samozřejmě cenou, kvalitou zpracování, funkcemi a výbavou. Většina vysavačů se postará o jednoduchý úklid hladkých podlah. Pokud však chcete mít doma nejen uklizeno, ale především také čisto, je dobré volit kvalitnější modely s vícestupňovým systémem úklidu či s desinfekcí. O tu se spolehlivě postará například vestavěná UV-C lampa. Ta svým zářením spolehlivě zneškodní až 99 % bakterií a doma tak zůstanou hygienicky čisté podlahy. Pokud máte doma domácí zvíře, je dobré volit modely s větší odpadní nádobou.

Jak často by měl úklid probíhat?
To je právě kámen úrazu. Podlahy bychom měli uklízet ideálně každý den a na to nemá naprostá většina z nás čas ani energii. Pokud se nám totiž doma nahromadí pouze gram prachu, tak si můžeme být jistí, že si doma živíme až 5000 roztočů. Každý z nich nám tam pak zanechává neuvěřitelných 2000 částeček výkalů a natrávené potravy. Právě tyto vývržky jsou charakteristickými agresivními alergeny způsobující astma, alergie, chronickou rýmu, ale také například záněty kůže, zánět spojivek či poruchy spánku. Astma se pak v takovém prostředí  může vyvinou dokonce i v pozdějším věku. Vysavač naprogramovaný na každodenní úklid tento problém snadno vyřeší.

robotické vysavačeZvládnou robotické vysavače také úklid koberců?  
Zde velmi záleží na typu vysavače, kvalitnější modely robotických vysavačů by měly zvládnout i koberce s nižším vláknem. Sebemenší problém by pak neměl být s hladkými povrchy jako jsou dlažby, linolea, marmolea či dřevěné podlahy. Na hladké podlahy je dobré volit model vybavený antistatickým mopem pro setření toho nejjemnějšího prachu, který by se jinak stále vířil po místnosti i ve vzduchu. Například antistatický mop ze štěpených mikrovláken zajistí pečlivé čištění podlah s vysokou absorpcí špíny, nečistot a mastnot dokonce nasucho a bez chemických přípravků.

Říká se, že robotické vysavače mají malý výkon, a tak podlahy neuklidí tak dobře. Je to pravda?
Pravdou je, že robotické vysavače mají menší výkon než ty klasické. Na druhou stranu ani tak vysoký výkon v podstatě nepotřebují, neboť nečistoty nejsou vedeny žádnou hadicí, ale přímo do sběrného koše. Na trhu jsou kvalitní modely, které se díky své konstrukci a technologii úklidu naprosto vyrovnají klasickým vysavačům. Při úklidu projedou každé místo několikrát, takže si poradí například i s chlupy z domácích zvířat.

Je třeba volit nějaký speciální model, když má někdo doma psa nebo kočku?
V nabídce výrobců se již objevují modely speciálně označené jako vhodné pro domácnosti se psy. Ale při výběru si dejte dobry pozor zda takový robot má sací motor, protože se objevují i pouhé zametače. Pro tyto účely je dobré volit takové vysavače, které mají větší odpadní nádobu, aby se nezahlcovaly a snadný systém čištění kartáčů. Výrazným plusem jsou kvalitní rotační kartáče a UV desinfekce. Ty zajistí precizní úklid a výrazně tak omezí alergeny a škodlivé patogeny, které se v domácnostech se zvířaty objevují v ještě větší míře.

robotický vysavačJakou mají tyto vysavače filtraci?
Zde velmi záleží na konkrétním modelu. Objevují se HEPA filtry, filtrační systémy z mikrovláken či síťový filtr. Vybrané modely mají také vysoce účinný filtrační systém s využitím aktivního uhlíku s vrstvou z nano stříbra. Filtr z aktivního uhlíku na sebe váže nečistoty z protékajícího vzduchu, odstraňuje potenciálně nebezpečné sloučeniny i pachy ze vzduchu. Vrstva nano stříbra má navíc vysoce antibakteriální a protiplísňové účinky. Oproti tradičním HEPA filtrům dokáží filtry z aktivního uhlíku filtrovat také částice menší než 0,3 mikronů, nebezpečné plyny, organické nečistoty a bakterie. Právě ty se totiž mohou přes plicní sklípky dostat až do krevního oběhu a poškozovat organismus.

Komu je robotický vysavač největším pomocníkem?
Dá se říci že všem, protože nezdravější úklid je ten, u kterého nejsme přítomni - v průběhu vysávání se totiž ten nejjemnější prach či bakterie rozvíří a můžou se dostat přes plicní sklípky až do krevního oběhu a poškozovat organismus. Obzvláště by se tak úklidu měli vyhýbat astmatici a alergici. Doporučila bych ho také osobám se zhoršenou pohyblivostí, pracovně vytíženým lidem a do rodin s malými dětmi.

Jaký je obecně trh s robotickými vysavači, stává se běžnou součástí našich domovů?
Lze očekávat, že se stejně jako v řadě dalších zemích stanou i u nás součástí téměř každé domácnosti. A tak jako jsme se přivykli na myčky nádobí či mikrovlnné trouby, nedáme za čas dopustit ani na tohoto pomocníka. Stejně jako myčka nádobí plně nenahradí mycí dřez se saponátem, tak robotický vysavač nenahrazuje zcela funkci klasického vysavače, ale všem ušetří spoustu námahy a času, který je k nezaplacení...




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !