Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvláštní znamení touha - Osady staré zas

9. 09. 2015 | Televizní tipy
Dějiny trampingu jsou vlastně dějinami českého národa za uplynulých sto let. Je v nich vše – nabytá svoboda i její opakovaná ztráta, prosperita i krize, budování a zapomínání demokracie, drobné lidské osudy, selhání, kolaborace, ale i velká hrdinství. Tramping se totiž svým způsobem dotkl každého z nás. Druhý díl cyklu Zvláštní znamení touha - Osady staré zas připomíná vznik první trampské osady Ztracená naděje (Ztracenka).

Jevy předcházející masový tramping byly v regionech zaznamenávány už od roku 1912. První Zvláštní znamení touha - Osady staré zasdoložená trampská výprava do Svatojánských proudů na Vltavě nad Prahou se konala v roce 1916. O dva roky později, po skončení války a vzniku samostatné Československé republiky, tamtéž vznikla první a ve své době nejslavnější osada – Ztracená naděje.

Pojďme se podívat na 95. výročí této osady, na kterou jezdívaly filmové hvězdy a populární umělci, a jejíž členové hráli v Osvobozeném divadle... Když se postavíte na břeh přehrady, která zde připomíná spíš řeku, Svatojánské proudy jsou dole pod vámi. Hluboko pod vámi, dobrých třicet metrů. Trampská kolonizace se zatím šířila dál – na říčku Kocábu, na Brdy, do povodí Berounky... V Pavlíkově dokonce trampskou osadu založili tamní sedláci a v sobotu chodívali do své vlastní trampské hospody. Alespoň to tvrdí historik.

Zvláštní znamení touha - Osady staré zas můžete sledovat 9. 9. 2015 od 21,55 hodin na ČT2!




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zvláštní znamení touha - Osady staré zas:

Zvláštní znamení touha - Osady staré zas
Zvláštní znamení touha - Osady staré zas
Zvláštní znamení touha - Osady staré zas
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný pořad Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles