Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bratislava – hlavní město skýtá řadu zajímavostí

11. 06. 2021 | Evropa

Bratislava je nejenom hlavní město Slovenska, ale je doslova nacpaná místy, kam se dá vydat na dovolené. Může to být jak do přírody, tak k památkám.

V Bratislavě žije skoro milion a dvě stě tisíc lidí. Logicky je to velkoměsto, přičemž to neznamená, že by zde absentovala příroda. Slováci jsou velmi pobožný národ a tak je namístě, že je protkáno kostely a všeobecně sakrálními památkami. Například Katedrála svätého Martina nebo také Dóm svätého Martina. Původně stavba v gotickém stylu je největší a nejvýznamnější kostel v hlavním městě. Kdo je věřící, tak jistě toto místo ocení.

Budou se mu například líbit sochy na jižní předsíni - Svätá Terézia z Ávili, Svätý Ondrej. Krásný je například oltár Sedembolestnej Panny Márie. A půjdeme trochu do přírody. Železná studnička je místo stvořené pro romantiku a pro zamilované páry. Jedná se o příměstskou lokalitu v bratislavském lesním parku, přičemž její jméno pochází z toho, že tu teče železitá voda. Už v minulosti patřila k nejoblíbenějším místům zdejších lidí a to zůstalo dodnes.

BratislavaCentrum Bratislavy je v podstatě bezprostředně blízko a lidem vyhovuje i to, že se sem dá výborně dostat jakýmkoliv dopravním prostředkem. Slováci, minimálně ti z Bratislavy tuto studničku považují za přírodní bohatství, přičemž ona sama leží na křižovatce turistických cest a chodníků, kterých je povícero. Dá se zde provozovat také dosti aktivit - rybolov, sedačková lanovka na Kolibu, aktivity pro děti a další.

V přírodě zůstaneme i nadále. Sad Janka Kráľa je nejstarší veřejný park ve střední Evropě. Turisté ho mohou najít v Petržalce mezi Starým mostem a mostem SNP na pravém břehu Dunaje. Pozornost mimo jiného poutá například i tím, že se tu nachází rozmanité množství druhů jak zvířat, tak i přírody jako takové. Najdou se tu i exotické druhy, kupříkladu platany javorolisté. Kromě toho se zde najde svým způsobem jedinečný zahradní altánek, který byl původně věží františkánského kostela.

V srdci celého sadu stojí socha samotného Janka Kráľa. Je zajímavé, že přesto, že je to místo klidu a oddechu, tak se tu dělávaly kulturně-společenské akce. V parku se však dá dělat i jiné než odpočívat - sportovat, pikniky, fotografování, natáčení, procházky u Dunaje, ale také i romantické rande. A nesmíme opomenout ani zvířata. Zoologická zahrada v Bratislavě je jedno z nejnavštěvovanějších míst.

Slavnostně otevřená byla 9. května 1960. Momentálně tu mají na 1016 jedinců zastoupených v 182 druzích, což jsou data k minulému konci roku. Co se týká zvířat, tak se tu najde skoro vše - antilopy, adax, kengura, jelen, kozy kamerunské, makak, rys a mnoho dalšího. Dnešní návštěvu Bratislavy zakončíme Bratislavským hradem. Tyčí se na skalním výběžku pohoří Malé Karpaty.

Dnes je to Národní kulturní památka. Na hradě je Historické múzeum SNP a dělají se tu také kulturní akce. V hradním areálu je park.


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bratislavu jsme několikrát navštívili
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles