Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovládněte mistrovské uzení studeným kouřem: Plus recept na uzeného lososa

20. 01. 2022 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Zima dříve platila za hlavní a v podstatě jedinou sezónu uzení. Důvodem je fakt, že v zimě není problém udržet teplotu v udírně v rozmezí 15 až 30 °C, což je ideální limit pro pomalé uzení studeným kouřem. Co všechno v uzeném kouři připravíte? Proč nabízí chutě, které jinak nevykouzlíte? Čtěte celý článek.

Co je uzení studeným kouřem


Pomalé uzení studeným kouřem, vlastně spíš sušení masa, sýrů a jiných dobrot, pochází už z pravěku. Jde tedy o nejstarší, prapůvodní formu konzervace masa a jiných potravin. Princip je velmi jednoduchý: Suroviny naložíte do soli na několik hodin, ale i týdnů, v závislosti na použité surovině, a pak ji pomalu udíte při teplotě mezi 15 až 30 °C. Takto pomalu sušené maso a další dobroty vydrží až půl roku.

Udírny.cz"Dnes je už smysl uzení studeným kouřem jiný. Používáme jej hlavně kvůli chuti. Znám spoustu lidí, kterým třeba losos pečený na pánvi nechutná, ale uzený studeným kouřem ho milují. Stejně tak teplý kouř hodně mění původní chutě, to u studeného není", říká Kamil Kaiser z rodinné firmy Udirny.cz z Vysočiny.

Potřebujete jen pár věcí


Nebojte, nečeká vás složitá stavba domácí udírny, pokud se vám do ní nechce. V dnešní době stačí pořídit už hotovou udírnu a hned můžete udit. V zimním období, kdy teplota klesá pod bod mrazu, nejvíc oceníte izolované udírny. Mají dvojitý plášť, který zabrání kondenzaci vody a tím znehodnocení jinak skvělých výsledků vašeho uzení.

Pro uzení studeným kouřem nezapomeňte přibalit:


    • Generátor studeného kouře – vygeneruje základ pro uzení o správné teplotě. Piliny v něm prohořívají několik hodin – zpravidla 6 až 10, kdy se nemusíte o nic starat.
    • Teploměr do udírny, pokud není součástí balení.
    • Kvalitní dřevo na uzení bez kůry a dalších nežádoucích příměsí – hodí se třeba základní bukové piliny v kombinaci s jalovcem nebo dřevem z ovocných stromů.

Vyudíte všechno od masa po koření


Udírny.czMimo masa se studený kouř výborně hodí na uzení lososa, sýrů, které se díky nízké teplotě neroztékají, ale naopak získávají skvělou chuť a vůni. Výborně chutnají také pomalu uzené ořechy nebo kokosové plátky. Fajnšmekři si rádi vychutnají uzená vejce od slepic nebo třeba křepelek. Hitem poslední doby je také uzená sůl, která představuje také výborný jedlý dárek od majitelů udíren svým blízkým. Okoření pokrmy úplně jinak, než jste zvyklí.

Výborně ze studeného kouře chutnají také uzeniny – šunky, salámy i většina klobás.

Fígle mistrů uzenářů


    • Uzenáři doporučují studený kouř i při přípravě steaků. Stačí vložit osušené maso před smažením nebo grilováním na 30 až 60 minut do udírny. Váš steak získá jedinečné kouřové aroma.
    • Při uzení masa nechte kousky v soli opravdu dobře proležet, ideálně 3 až 6 týdnů. Sůl se musí dostat až do středu vláken. Maso musí být měkké, protože ve studeném kouři už dále nezměkne. To je jeden z rozdílů od klasického uzení v teplém kouři.
    • Všechny potraviny, které plánujete udit, vkládejte do udírny dobře usušené.

Dejte uzení ve studeném kouři čas


Chcete podávat uzené dobroty už druhý den? Zvolte sýry, tofu nebo ořechy. Ty stačí jen zlehka ovonět kouřem a za pár hodin můžete podávat. Už po hodině v udírně ale pocítíte velký rozdíl. Oproti tomu uzení masa studeným kouřem chce čas – několik dní až týdnů. Jde vlastně o pomalé sušení masa, kdy ztratí 30 až 40 % své původní hmotnosti. Po vyuzení nechte maso dozrát několik dní v dobře větraném chladnějším prostoru. Díky tomu si vychutnáte všechny jeho chutě i vůně.

Recept na lososa uzeného studeným kouřem


Losos představuje jednu z mála ryb, kterou bez problému vyudíte studeným kouřem i v našich zeměpisných šířkách. Volte filet od kvalitního prodejce, kde máte jistotu čerstvosti. V takovém případě se nemusíte bát uzeného lososa ani v těhotenství. Naopak oceníte živiny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny.

Udírny.czIngredience:
    • 700 g filetu z lososa, nejlépe z volného moře
    • 100 g mořské soli
    • 50 g cukru, ideálně hnědého
    • 1 lžička hrubšího pepře
    • Olivový olej, citron a mletý pepř k servírování

Postup:
    1. Smíchejte sůl, cukr a pepř.
    2. Filet položte do mísy kůží dolů a pokryjte ho směsí koření.
    3. Zakryjte mísu zlehka potravinovou fólií a zatižte, třeba hrncem. Urychlíte tak proces nasolení.
    4. Nechte přes noc uležet. Vyšší filety potřebují déle, klidně den a půl.
    5. Až bude maso plavat ve vlastní šťávě a bude pevnější, omyjte filet studenou vodou, osušte a vložte do udírny kůží dolů. Doporučujeme síťované rošty potřené kvalitním olejem.
    6. Uďte půl dne až celý den při teplotě do 30 °C.
    7. Nechte uzeného lososa aspoň 4 hodiny odpočinout v chladu.
    8. Krájejte na tenké plátky. Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a posypejte čerstvě mletým pepřem.


Tak dobrou chuť a raušovní uzení!

 


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka