Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co musíte vědět, než si pořídíte nového pejska

19. 04. 2021 | Zvířátka

Nový pes?

Věrný kamarád,

ale i velká zodpovědnost


Tvrzení, že je pes nejlepší přítel člověka dostává v současné době nový rozměr. Domácí mazlíčci, a zejména pejsci, jsou nejen v době krize pro řadu lidí velkou útěchou, rozptýlením a pomáhají nám odolávat stresu.

Není divu, že si Češi pořizují pejsky jako diví. Zároveň rostou obavy, že jakmile pandemie opadne, lidé si koupi domácího mazlíčka rozmyslí a útulky budou praskat ve švech.

Pes i kočka nejsou jen příjemní společníci, ale také obrovská zodpovědnost, na kterou byste měli být dobře připraveni. Na co byste měli myslet, než si nového mazlíčka pořídíte?

Pes je parťák na 15 let!


Vybíráte si nového kamaráda, o kterého se budete muset starat pěkně dlouho. Měli byste si proto všechno dobře promyslet a uvědomit si, že pes není hračka, kterou zahodíte, až vás přestane bavit. Pejsek vám přinese spoustu radosti, zároveň na vás bude ale 100% závislý.  

Než si pořídíte psa, měli byste si zodpovědět celou řadu otázek, abyste si svým rozhodnutím byli opravdu jistí. Pejsek může být podobně náročný jako dítě, je potřeba, aby se o něj každý den někdo staral a věnoval mu pozornost,” dodává. Nebude váš nový kamarád celé dny doma sám? Budete mít jak řešit například dovolenou? Co když přijde do rodiny miminko, zvládnete to, budete mít na pejska pořád dost času? A to ani zdaleka není všechno…

V první řadě pejsek vyžaduje spoustu pozornosti a je časově  dost náročný. Hlavně na začátku budete muset být opravdu trpěliví a také důslední. Platí, že odnaučování čehokoliv je vždy těžší, než učení. Proto výchovu v začátcích nepodceňujte.  Ale i dospělí psi jsou většinou velmi společenští a chtějí se svým páníčkem trávit co nejvíce času – ať už na procházce, hrou, nebo třeba i společným díváním na televizi. Pokud ho budete nechávat celé dny samotného, bude se trápit a radši si jeho pořízení ještě rozmyslete.

Není pes, jako pes.  Jaké plemeno je pro vás nejvhodnější?


Výběr správného plemene není jednoduché rozhodnutí, které byste si měli dobře promyslet. Každý pejsek je jiný, různě aktivní a vhodný do různého prostředí. Než si vyberete pejska měli byste si odpovědět na tyto otázky: Jakou by měl mít povahu? Bydlíte v bytě nebo v domě se zahradou? Co plánujete se psem dělat a budete mít čas s ním chodit na procházky denně, nebo spíš jen o víkendech. Na to všechno musíte při výběru myslet, abyste se netrápili vy, ani váš nový kamarád. Nezapomínejte ani na svou rodinu. Pokud máte doma děti, musíte myslet i na ně, ne každé plemeno děti miluje a ne každé dítě miluje psa. Pamatujte! Francouzský buldoček vyžaduje zcela jinou péči a podmínky než například český fousek.

Můžete si ho dovolit?


I peníze by měly ve vašem rozhodování hrát důležitou roli. Výchova psa vyžaduje nejen spoustu času a trpělivosti, ale občas také nemalé finanční výdaje. Řeč není jen o jednorázových nákladech za pořízení psa a všeho podstatného do začátku. Výdaje na psa nejsou ani jen pravidelné účty za krmivo. Je toho mnohem více, myslet musíte na pravidelné návštěvy veterináře a očkování, poplatky obci, nákup nezbytného vybavení domácnosti i venkovní výbavy, zapomenout nesmíte ani na občasnou péči o vzhled vašeho čtyřnohého kamaráda. Celkové roční náklady podle náročnosti vašeho pejska se mohou pohybovat mezi pěti až dvaceti tisíci korun!

První kroky


Dočetli jste až sem a pořád jste přesvědčení, že je pro vás pejsek ten pravý mazlíček? Gratulujeme, můžete se těšit na nového kamaráda! Stačí si připravit jen několik nezbytností, které musíte mít doma nachystané, než si pro pejska pojedete.

Žádnému pejskovi by neměl chybět pelíšek, miska na vodu a na jídlo, vodítko a obojek, případně postroj, nějaké hračky. Zvažte také, jak budete pejska přepravovat. Pokud bude jezdit veřejnou dopravou, tak přepravka nebo náhubek. Auto je potřeba zajistit tak, aby bylo cestování s pejskem bezpečné nejen pro vás, ale i pejska. Vhodné jsou různé postroje, přepravky nebo oddělovací mříže. Každý budoucí pejskař by se měl vyzbrojit také pamlsky k výcviku a vzhůru za společným dobrodružstvím!  

Zdroj, foto: Spokojený pes



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !