Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Předávání ceny Český lev 2021 symbolizuje pohled do prázdného kina

5. 03. 2021 | Kultura
Mimořádný ročník výročních cen Český lev České filmové a televizní akademie (ČFTA) avizuje atypicky originální a hravý, ale také výstižný vizuál s moderátorem Václavem Koptou v opuštěném kině. Téměř prázdné letos zůstane i Rudolfinum, v němž budou 6. března 2021 v přímém přenosu na ČT1 ceny vyhlášeny bez diváků, jen za přítomnosti nominovaných umělců.

„Je jisté, že atmosféra večera bude oproti předchozím ročníkům velmi odlišná. Prostory Rudolfina bez publika nám však umožňují pojmout přímý přenos ceremoniálu trochu netradičněji a poskytnout větší prostor kreativitě tvůrčího týmu. Věříme, že i toto pojetí televizní diváky zaujme,“ vysvětluje Tereza Rychnovská, výkonná ředitelka ČFTA. Průběh slavnostního vyhlášení 28. Českého lva mají pevně v rukou režijní supervizor Marek Najbrt, režisér večera Michael Čech a scénograf Martin Chocholoušek. Večer proběhne za přísných hygienických podmínek, včetně negativních testů všech zúčastněných.

Čedský lev 2021Z filmové produkce loňského roku nejvíce akademiky zaujalo 15 nominacemi filmové drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Film je kronikou malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století.
Po 14 nominacích shodně získal film režiséra Slávka Horáka Havel inspirovaný životem Václava Havla a příběh Šarlatán režisérky Agnieszky Holland vyprávějící osud léčitele Jana Mikoláška. Úspěšně si vedla také televizní minisérie Herec v režii Petera Bebjaka a snímek Modelář Petra Zelenky, které získaly od akademiků po 7 nominacích. ČFTA vyhlásila poprvé také kategorie pro animovaný a krátký film, které v nominacích s převahou ovládla nastupující generace filmařů z řad studentů. O sošku Českého lva v 19 statutárních kategoriích se uchází v závěrečném hlasování 27 titulů.

Vizuál 28. Českého lva s pohledem oknem do prázdného kinosálu upozorňuje na nelehkou situaci filmařů ale i samotných kin, která byla v loňském roce z velké části zavřená. Narozdíl od předchozích ročníků, kdy ústřední motiv vizuálu pracoval se soškou Českého lva, má hlavní roli moderátor slavnostního ceremoniálu Václav Kopta, kterého nacházíme v prázdném kině jednou ve fraku jindy v pyžamu.

Český lev 2021Autory vizuálního stylu jsou Kryštof Procházka, Ondřej Vlk, Robert Houzar a Matěj Čech ze studia Formaat. „V souladu s konceptem večera jsme pracovali s fotografií Václava Kopty jako ústředním motivem. Bylo nám ctí ke spolupráci přizvat fotografa Václava Jiráska, který je autorem tak trochu voyeurských fotografií pořízených skrze okno vedoucí do kinosálu,“ popisuje Kryštof Procházka ze studia Formaat a dodává: „Součástí razantní proměny hlavního motivu je i odklon od dosud ustálené typografie. Zvolili jsme výrazné Didone písmo Ascentis z dílny newyorské designérky Emily Jing Sum Chan, které umožňuje vizuální identifikaci i ve výstupech, kde fotografii nelze použít." Kombinace charakteristické typografie a neméně výrazného protagonisty tak dala vzniknout hravým vizuálům. Grafický design se odráží i ve scénografii nominačních medailonků, které byly od 15. února vysílány Českou televizí, i samotného slavnostního ceremoniálu a televizní grafice.

Autorem křišťálové sošky Českého lva je designér Rony Plesl. Na podstavec, který se každý rok mění, zvolil osmičky z kruhů.


28. ČESKÝ LEV – některé NOMINACE


NEJLEPŠÍ CELOVEČERNÍ FILM
Havel – producent Slávek Horák
Krajina ve stínu – producenti Martin Růžička, Jindřich Motýl
Modelář – producenti Petr Zelenka, Martin Sehnal   
Šarlatán – producenti Šárka Cimbalová, Kevan Van Thompson
Žáby bez jazyka – producenti Viktor Schwarcz, Mira Fornay

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI
Bábovky – Jana Plodková
Havel – Anna Geislerová
Herec – Jenovéfa Boková
Krajina ve stínu – Magdaléna Borová
V síti – Tereza Těžká

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI
Havel – Viktor Dvořák
Herec – Jan Cina
Krajina ve stínu – Csongor Kassai
Modelář – Kryštof Hádek
Šarlatán – Ivan Trojan

CENA FILMOVÝCH FANOUŠKŮ – nestatutární cena
V síti – Barbora Chalupová, Vít Klusák (ocenění režiséři)



Zdroj, foto: Český lev


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !