Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Běhání v zimě? (Téměř) žádný problém!

20. 01. 2022 | Fitness
Zima dokáže být dlouhá a pro běžce nepříjemná. Nicméně ani v tomto ročním období není nutné se běhu vzdávat. Naopak. Má své nezaměnitelné kouzlo. Stačí se jen rozumně obléknout, obout, vybavit a můžete vyrazit.

Řada lidí má z běhu v zimě respekt. Bojí se chladu, kluzkého terénu, tmy. To vše lze však vcelku jednoduše řešit a není se tak čeho bát.

Pokud jde o vaše obvyklé tréninky, nemusíte se v podstatě nijak zvlášť omezovat. Dávejte si pozor při teplotách padajících hlouběji pod nulu, a to hlavně s ohledem na dýchací cesty. Někteří běžci mají problémy při dýchání chladného vzduchu, ale lidské tělo je stavěné tak, že v rozumných teplotách se s tímto problémem vyrovná samo.

běhání v ziměVětším problémem může být prochladnutí v důsledku nedostatečného oblečení. Nebo naopak moc teplého oblečení. Ani jedno není dobře. Při běhu vám samozřejmě nesmí být zima, ale nesmíte se ani přehřívat. Ideální variantou je obléci se na hraně teplotního minima, tedy tak, že vám je v okamžiku, kdy vybíháte, téměř zima. Ta se totiž po pár minutách pohybu změní v příjemnou teplotu. Pokud to s oblečením přeženete a bude vám horko už na začátku běhu, budete po pár stovkách metrů proklínat každou vrstvu oblečení, kterou s sebou máte navíc. Hranice teplotního minima může být ošemetná, takže pro případ, že ji netrefíte úplně přesně, není špatné přibalit si do kapsy třeba větrovku. Větru odolnou svrchní vrstvu není ostatně od věci mít u sebe vždy. Vítr dokáže být v zimě opravdu nepříjemný a pocitová teplota s jeho rychlostí velmi rychle klesá.
Dále platí obecná pravidla o oblékání a vrstvení funkčních oblečení, které dokáže co nejvíce propustit pot. Hodit se mohou zateplené elastické kalhoty nebo teplejší funkční prádlo. Pokud běháte v teplotách pohybujících se pod nulou, nemusíte si dělat hlavu s nepromokavými vrstvami – pršet by v takovém počasí nemělo.

Nechystáte-li se na souvislý běh, ale na nějaké ty intervaly, úseky nebo jiný trénink s pauzami, vezměte si s sebou raději teplejší bundu a kalhoty a v pauzách se vždy přioblékněte.
Samozřejmostí by dále měla být čepice nebo alespoň čelenka. Většina tělesného tepla totiž odchází z těla nezakrytou hlavou. To samé platí o rukavicích. Rozehřívat doma omrzlé prsty není nic moc.

Běhat můžete bez problému většinu svých oblíbených tras. Hodit se vám budou teplejší ponožky a trailová obuv (to zejména pokud napadne sníh), nebo třeba nesmeky, které skvěle fungují v kluzkém městě. Prostě je nasadíte na své běžecké boty a hurá do terénu. Pro delší běhání ve sněhu nejsou od věci běžecké boty s goretexovou membránou, protože sníh se vám bude na nohou rozpouštět a běh v promáčených botech není nic, o co byste stáli.

Pokud běháte večer po práci, pořiďte si čelovku. Také reflexní prvky na oblečení se vám budou hodit, obzvláště jestli holdujete běhání po městě nebo silnici.

Opravdu se není čeho bát. Když nakonec vyběhnete na svoji oblíbenou lesní trasu, kterou přes noc pokryl sníh, a vaše stopy jsou tím prvním, co se do čerstvé sněhové pokrývky lesknoucí se v ranních paprscích obtisklo, zjistíte, že zimní běhání má skutečně své kouzlo. A že jsou dny, kdy dokáže předčít i váš nejoblíbenější letní běžecký zážitek.

Zdroj, foto: MIZUNO



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !