Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na nadměrné vypadávání v těhotenství, po porodu a v klimakteriu?

6. 05. 2021 | Péče o vlasy
Těhotenství, porod a klimakterium. Tři významná období v životě žen, které spojuje hormonální nerovnováha. Ta může vést až k nepříjemnému vypadávání vlasů. Proč trápí zrovna tyto skupiny žen a jak s tím bojovat?


V těhotenství obvykle ženy vnímají změny kvality a kvantity svých vlasů nejvýrazněji mezi druhým a třetím měsícem těhotenství. Tělo se v té době potýká v náročnými hormonálními změnami, které mohou vést až k vypadávání vlasů. I v této chvíli je ale dobré řešit problém s lékařem, může se totiž také jednat o zhoršenou funkci štítné žlázy. Mnoho nastávajících maminek naopak později překvapí zlepšení kvality vlasů, které je spojené se zvyšující se hladinou estrogenu.

péče o vlasyPo porodu přichází utlumení produkce estrogenu a návrat zpět k původním hodnotám, to může mezi třetím a šestým měsícem od porodu vést k nadměrnému vypadávání vlasů, které někdy bývá spojované s kojením, potýkají se s ním ale i nekojící maminky. Problém by měl do roku od porodu odeznít, pokud se tak nestane, pobavte se o tom se svým dermatologem.

Snížená produkce estrogenu souvisí také s vypadáváním vlasů v období klimakteria. Hladina tohoto hormonu, který pomáhá vlasům růst a zároveň oddaluje jejich vypadnutí, náhle ubývá a my tak s kartáčem v ruce pozorujeme důsledek zkráceného cyklu života vlasů. Vypadávání vlasů v menopauza nepomáhá ani zvýšená produkce androgenů neboli mužských hormonů.

Co je ještě v normě?


Za normálních okolností vypadne denně okolo 100 vlasů. Při umývání šamponem to může být mezi 200 až 250 vlasy. Nicméně abychom se mohli vyhnout celodennímu sbírání každého vypadnutého vlasu, lze nadměrné vypadávání vlasů označit tak, že vlasy padají více než obvykle.
Kvalita a hustota vlasů se velmi liší člověk od člověka, je tedy dobré brát v potaz svůj standard. Všímejte si dlouhodobějšího zvýšeného padání, které může ukazovat na problém.

Co s tím?


Pokud pro vás není řešením hormonální léčba, zkuste své zdraví podpořit stravou. Zaměřte se na železo, zinek, vápník a hořčík. Zda máte všech látek dostatek, vám může pomoci zjistit váš lékař krevními testy nebo vyšetřením vlasu.

Jak dále doma podpořit růst vlasů?


    1. U vlasů platí, že vyžadují volnost a vzdušnost. Noste je co nejvíc rozpuštěné nebo volnější účesy a vyvarujte se upnutých drdolů a copánků.
    2. Pokožce hlavy dopřejte pravidelnou masáž. Prokrvíte ji tím a podpoříte růst nových vlasů.
    3. K péči o vlasy využívejte jen kvalitní kosmetiku bez umělých složek.
    4. Fénu, kulmy či žehličky využívejte co nejméně, lepší je nechat vlasy volně proschnout.
    5. Vlasové masky, zábaly nebo hodinová olejová masáž hlavy, to vše může podpořit dobrou kvalitu vlasů a pokožky hlavy.
 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !