Léto je v plném proudu a s ním přichází i oblíbená sezóna grilování. Abychom si pochutnali bez zdravotních rizik, je důležité dodržovat základní hygienické zásady. Na co vše byste si tedy při grilování měli dávat pozor? Nepodceňujte především správnou manipulaci s potravinami, dostatečnou tepelnou úpravu masa ani pravidelnou údržbu grilu. V článku se dozvíte, jak grilovat zdravě a bezpečně, jak skladovat potraviny i jaká hygienická pravidla je nutné dodržovat, abyste si neodnesli zažívací potíže.
Existuje zdravé grilování?
Ačkoliv je grilování oblíbenou zábavou po celém světě, o tom, zda je zdravé se stále vedou spory. Všichni milujeme kouřové aroma grilovaných pochoutek, ale právě kouř z přepáleného oleje v sobě nese jistá rizika. V Česku je grilování stále spojováno s marinováním masa ve velkém množství oleje a následným grilováním na otevřeném grilu bez možnosti regulace přívodu vzduchu, takový způsob grilování ale není vůbec zdravý. To ale neznamená, že se máte grilování vzdát. Obzvlášť jestli si pokrmy připravované na otevřeném ohni dopřáváte opravdu jen občas a nebudete maso nakládat do ,litrů‘ oleje a grilovat ho až do ,zuhelnatění‘ při nesmyslně vysokých teplotách, je riziko minimální.

Tipy pro zdravější grilování
Vyhýbejte se přepalování cukrů a zbytečně tučným masům. Lze je nahradit méně tučnými variantami jako je drůbeží maso, ryby, sýry nebo zelenina. Nedáte-li dopustit na ochucené dipy, připravte je z bílého jogurtu nebo zakysané smetany, získáte tak zdravější alternativu k majonéze. Grilované dobroty doplňte grilovanou zeleninou a čerstvým celozrnným pečivem.
Základní hygienické zásady při grilování
Před manipulací s potravinami si vždy důkladně umyjte ruce a používejte čisté kuchyňské náčiní. Klíčové je správné skladování potravin a také jejich výběr. „Syrové maso uchovávejte odděleně od ostatních potravin, zejména zeleniny a pečiva. Nezapomínejte ani na to, že syrové potraviny a potraviny již určené k jídlu by se neměly zpracovávat na jednom místě, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. Není to nic složitého, stačí, když například krájecí prkénko, na kterém jste připravovali syrové maso, nebudete používat k přípravě zeleniny na salát atd. Maso a další živočišné produkty uchovávejte v chladničce při teplotě 0–2 °C a venku je ponechávejte jen po nezbytně nutnou dobu. Nesmírně důležité je nepodcenit přepravu masa z obchodu. Při převozu používejte vždy chladící tašky, mrazicí vložky nebo autochladničky.
Teplota masa při grilování
Hovězí, vepřové a telecí maso: minimální bezpečná teplota je 63 °C pro všechny tyto 3 druhy masa, ale hovězí steaky se většinou připravují na nižší vnitřní teploty takto:
Drůbeží maso (celé nebo mleté) – minimálně 74 °C
Ryby – minimální bezpečná vnitřní teplota je 63 st. Celsia. Čerstvý losos a tuňák se často připravuje ale jen na cca 56st. Celsia
Mleté vepřové a hovězí maso (burgery a grilovací klobásy) - minimální vnitřní teplota je 71°C, ale burgery z hovězího masa se často připravují na nižší teploty stejně jako hovězí steaky
Jak zjistit vnitřní teplotu masa?
Vnitřní teplotu masa zjistíme jen a pouze měřením, a to vpichovým grilovacím teploměrem nebo termosondou. Vpichový grilovací teploměr je jednoduchý měřicí přístroj, který prostě zapíchnete do středu masa a během pár sekund zjistíte jeho vnitřní teplotu. Grilovací termosondu naopak používáte po celou dobu tepelné úpravy masa – do jeho středu zapíchnete termosondu a můžete sledovat, jak vnitřní teplota pomalu roste po celou dobu grilování. Termosonda je oblíbená nejen při grilování, ale taky v kuchyni při pečení masa.Používá se na přípravu větších kusů masa, které se grilují několik hodin.
Používejte kvalitní palivo
Nepodceňujte čištění grilu
Po každém grilování je nutné věnovat pozornost důkladnému čištění grilu. Pokud bychom na něm nechávali připečené zbytky jídla z předchozího grilování, snadno se stanou zdrojem nežádoucích patogenů, které mohou způsobit střevní potíže. Zbytky jídla a mastnota navíc mohou také negativně ovlivnit chuť pokrmů i životnost samotného grilu. Spálené zbytky jídla navíc mohou nést i zdravotní riziko kvůli vzniku karcinogenních látek.
Jak na to?
Po každém grilování si vezměte k ruce kartáč na čištění grilovacího roštu a důkladně ho očistěte. Pamatujte ale, že grilovací rošt by měl být čistý i během grilování. Pokud tedy budete grilovat několik várek steaků, je vhodné čistit grilovací rošt průběžně, právě aby se zamezilo ulpívání a následnému přepalování zbytků masa na roštu. Čas od času si i vnitřek vašeho grilu zaslouží větší péči, proto se vyplatí investovat do špachtlí na odstranění větších nečistot nebo speciálních čistících přípravků, které grilovací vanu vyčistí a zároveň ochrání.
Zdroj, foto: Grilování.cz