Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohanka - nová dimenze ve vaší kuchyni

24. 02. 2012 | Škola vaření
Vyzkoušejte pohanku, méně známou surovinu využívanou nejen v české kuchyni! Pohanka se řadí mezi obiloviny. Z hlediska lidské výživy má pohanka velmi příznivé složení, proto je vyhledávána především lidmi dbajícími o své zdraví a linii. Obsahuje bílkoviny, cukry, tuky i vlákninu v optimálních poměrech. Protože jde o obilovinu, snadno nahradí pšeničnou mouku. Neobsahuje lepek, a tak je zvlášť vhodná pro celiaky.

Pohanku do Evropy přinesli Tataři při svých nájezdech. Její domovinou je Asie, kde se dodnes ve velké míře používá. Ani v našich končinách není pohanka žádným nováčkem, ale stejně jako mnoho dalších surovin, i ona bohužel upadla do zapomnění s masivním nástupem pšeničné mouky, která zdaleka neoplývá stejnou nutriční hodnotou a kvalitou.

pohankaPohanka obsahuje vitamín E, který má antioxidační účinky. Má rovněž vysoký obsah draslíku, hořčíku, fosforu a železa. Zajímavý je obsah přijatelného železa, který pozitivně působí na prevenci a léčení anémie.

Je cenná nejen jako potravina, ale jako zdroj specificky účinných látek příznivě působících na játra, trávící a pohlavní orgány a v neposlední řadě na kardiovaskulární systém.

Pohanka obsahuje velmi cenný vitamín P a rutin. Rutin udržuje cévy pevné, pružné, chrání lidský organizmus před krvácením tím a zamezuje tvorbě krevních sraženin. Rutin stimuluje účinek vitamínu C a adrenalinu, proto se doporučuje při vysokém krevním tlaku  a arterioskleróze. 

Chuť pohanky je specifická stejně jako její aromatická vůně. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, která se hodí jako příloha, do polévek, rizot i do sladkých pokrmů. Podle některých vyznavačů pohanky je vhodné připravovat ji bez tepelné úpravy, aby si zachovala všechny své vzácné látky.

Takto je možné použit jí za studena v jogurtech, mléce, kaších či spařenou v polévkách. Její využití záleží na fantazii a chuti kuchaře, pohanka je surovina tvárná a svou chutí obohatí každé jídlo.

Zdroj: Lagris

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ale znovu objevena v našem jídelníčku
Obrázek uživatelky
profil
pohanku miluju ,ale vařim jen sobě ,moji domaci nejedi ale mně to nevadi ,mužu jist jak přilohu nebo jen tak zalitou mlekem ,mnamiky mnamSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
přidávám do bramborové polévky a tím ji i zahustím
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu spíš "staronová", vracíme se k poznatkům vlastních předků, což je jen dobře.
Obrázek uživatelky
profil
Pohanku mám ráda.Podle internetových receptů zkouším různé úpravy.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda