Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

12 rad pro bezpečný pobyt u rodinného bazénu

9. 07. 2020 | Moderní bydlení
Koupání k létu nezbytně patří. Někdo z nás už bazén na zahradě má. Někdo ho bude teprve stavět a někdo bude kupovat plastový nezabudovaný na pár sezon. Pokud máte malé děti nebo k vám chodí rodiny s dětmi na návštěvu, bude se vám určitě hodit pár zkušených rad.

1. Bazén na zámek, klika vysoko

Pokud teprve plánujete stavbu bazénu a u bazénu budou dveře, není vůbec špatné navrhnout kliku dveří ve výšce cca 160 cm. Malé děti na kliku nedosáhnou a klid je zajištěn. Za samozřejmost se považuje nejen možnost uzavření, ale především uzamknutí prostoru, kde je bazén. Pokud bazén uzamknete, hodí se mít někde ve vyšší poloze háček, na který se klíč zavěsí a děti na něj nedosáhnou. Dveře k bazénu můžete také opatřit klikou s dětskou pojistkou.

2. Zvuková signalizace

Vůbec není od věci instalace zvukového oznámení. Pokud se dveře otevřou, vydají zvuk, který hlásí, že „někdo vchází k bazénu“. Samozřejmě je zapotřebí mít možnost tuto signalizaci vypnout.
Na hladině bazénu vám udělá neocenitelnou službu bazénový alarm. Okamžitě zahlásí jakýkoliv vstup do vody. A to případně i vstup domácího mazlíčka. A samozřejmě se alarm velmi hlasitě rozezní, pokud do bazénu vleze nebo spadne dítě.

děti a bazén3. Robustní bazénový kryt

Stejně tak u venkovního bazénu je nutné dohlédnout na jeho maximální zabezpečení. Pokud máte malé děti, určitě přemýšlejte o instalaci robustního bazénového krytu. Doporučuji zvolit takový, který případně unese i dospělého člověka. Obyčejná plachta vám žádný bezpečnostní přínos nezaručí. Ba naopak. Pokud se do plachty zamotá třeba i zkušený plavec, může mít i on problém.

4. Ochranné prvky musí být aktivní

Pokud máte u bazénu bezpečnostní ochranné prvky, nezapomínejte je VŽDY po odchodu od bazénu znovu aktivovat a použít.

5. Chemické a desinfekční prostředky pod zámkem

A pozor také na bezpečné uschování chemických prostředků na čištění bazénu! Na to nikdy nezapomínejte. Děti jsou všímavé a třeba takový vločkovač jim může připadat pro hru velmi lákavý…

6. Základní záchranné pomůcky

U bazénu by nikdy neměly chybět základní záchranné pomůcky. Především záchranný kruh, tyč, ale i větší PET lahev, která může v nouzi posloužit pro záchranu tonoucího. V dosahu by měl být vždy také funkční telefon.

7. Děti nespouštějte z očí

U bazénu mějte stále na paměti základní poučku: Děti předškolního věku máme na dosah, děti do 10 let na dohled. A co dělat, když se sejde větší skupina lidí? Vždy si jmenovitě řekněte, kdo děti u bazénu hlídá. Pokud se tak nestane, většinou pak hlídají všichni a zároveň nikdo.

Hlídá u vás doma často babička nebo chůva? Pak je samozřejmé, že si společně zrekapitulujete, jaká jsou pravidla chování u vody a všichni je budete do posledního bodu dodržovat.

8. Menší prostor snáze uhlídáte

Z bezpečnostních důvodů můžete bazén pro malé děti rozdělit na několik menších částí plaveckými dráhami. Použijte třeba gumové lanko nebo provaz, na nichž jsou navlečena barevná kolečka, bójky nebo hračky. Zmenšíte tak dětem prostor pro hru (a sobě pro hlídání), a kdyby některému dítěti došly síly, má hned po ruce záchranný bod.

9. Odchod z bazénu se hlásí

Učte děti, že pokud odcházejí z bazénu někam jinam, třeba na hřiště nebo jenom na záchod, vždy vám musí tuto skutečnost oznámit. Pokud neustále počítáte hlavičky ve vodě a bude vám tam jedna scházet, mohlo by dojít ke zbytečné panice.

10. Pozor na matrace a velké nafukovací hračky

Děti milují nafukovací hračky, zvláště ty rozměrnější, na kterých můžou jezdit nebo z nich skákat do vody. Riziko je v tom, že pokud dítě zůstane pod matrací či velkou hračkou, může ztratit orientaci, zpanikařit… Při používání těchto hraček proto dbejte zvýšené opatrnosti!

11. Nebezpečí nečíhá jen ve vodě

Mnoho úrazů může vzniknout i v okolí bazénu. A to i tehdy, pokud máte podlahu opravdu protiskluzovou. V zápalu hry mohou děti zapomenout, že se kolem bazénu jenom opatrně chodí, rychlým během může dojít k zakopnutí a úraz je hned na světě. Vysvětlete proto dětem, že kolem bazénu se chodí opatrně, pomalu, musí vědět, že podlaha klouže.

12. Znát pravidla první pomoci při tonutí

Chodíte na kurzy plavání? To je skvělé, ale ani to není důvod, abyste nemuseli být neustále ve střehu. Děti jsou určitě šikovné, umí se ve vodě orientovat, poradí si s náhlým pádem do vody… Ale pokud se při pádu udeří, žádná plavecká dovednost jim nepomůže. Proto doporučuji si hned na začátku léta připomenout zásady první pomoci při tonutí. Moc vám přejeme, abyste je nemuseli použít v praxi. Ale víte, co se říká? Připraveným štěstí přeje.

Ať máte bazén zabezpečený jakkoliv, i tak by dítě mělo být vedeno k tomu, že k němu může jít pouze s dospělou osobou. Voda je báječný kamarád, ale jenom za určitých pravidel. A dítě by vždy mělo umět říct „maminko, tati, babičko…, pojďte mě hlídat, jdu do vody“.


Zdroj, foto: Juklik.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !