Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 20.09. 2017
Dnes má svátek Oleg
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Nakládané zelí - nejoblíbenější recepty

16. 10. 2012 | Škola vaření

Zelí bývalo někdy označováno jako „medicína chudých“ - za výhodnou cenu si dodnes můžeme koupit pravý poklad, co se prospěšnosti pro zdraví týče. Díky cenným živinám zelí prospívá srdci, chrání před civilizačními nemocemi (jako je například dnes tolik rozšířený vysoký krevní tlak), svými vitaminy a hořčičnými oleji nás chrání před infekcemi a choroboplodnými zárodky.

Zelí je u nás oblíbené ve všech podobách - syrové, vařené, dušené, zapékané, kysané nebo v podobě různých zelných specialit... Zelí konzervované kysáním nebo sterilací je navíc dostupné po celý rok.


Nakládané zelí - nejoblíbenější recepty

Domácí nakládané zelí - od admin

Hlávky zelí ošistíme, rozkrájíme a vykrojíme košťály. Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na středně dlouhé nudličky. Osolíme, okmínujeme a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Zelí důkladně několikrát promícháme. Je nutné zelí ochutnat, nesmí být mdlé a bez chuti, ale šťavnaté a přiměřeně slané. Celý recept Domácí nakládané zelí zde.

 

Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - od uživatelky Xpetrax

Zelí nakrájíme, spaříme ve velkém hrnci. Do skleničky dáme kmín, zcezené zelí a zalejeme okurkovým nálevem, sterilizujeme. Celý recept Nakládané zelí ZDE.

 

Kyselé zelí nakládané netradičně - od uživatelky Torta

Zelí nakrouháme, promícháme s cukrem, solí a kmínem a co nejvíce napěchujeme do sklenic se šroubovacími víčky. Víčka dobře utáhneme. Sklenice naskládáme na vyšší plech a uložíme do místnosti, kde je teplo a nebude vadit linoucí se odér (nejlepší je půda). Celý recept Kyselé zelí nakládané netradičně ZDE.

 

Domácí nakládané zelí s jablky - od uživatelky Palachova

Zelí rozčtvrtíme, vyřežeme košťály a nakrájíme na nudličky. Připravíme si cibuli - oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Menší jablka důkladně omyjeme, podle velikosti ponecháme vcelku nebo rozřízneme na poloviny. Pokud si chceme připravit menší množství zelí nebo prostě nevlastníme kameninový zelák, lze úspěšně zelí naložit do velké 3-5 l sklenice od kompotu /okurek apod./. Sklenici důkladně omyjeme horkou vodou, pak studenou a začneme nakládat...  Celý recept Domácí nakládané zelí s jablky ZDE.

 

A na závěr recept, podle kterého nakládané zelí připravovala moje babička:

Domácí kysané zelí

Budeme potřebovat 5 kg bílého zelí, cca 10 dkg soli, 10 - 15 g kmínu (podle chuti), zhruba polévkovou lžíci semínek kopru, cca 5 větších bobkových listů.

Postup přípravy: Zelí zbavíme vnějších listů, omyjeme a i s košťály (které předtím několikrát nařízneme) nakrouháme. Poté promícháme s ostatními přísadami a pořádně pěchujeme do kameninových (případně skleněných) nádob.  Přebytečnou šťávu sléváme. Nádoby neplníme až po povrch, ale necháváme několik centimetrů místa - na dobře upěchované zelí přijde položit převařené plátno, na něj položíme talířek zatížený nejlépe kusem čistého křemene nebo jiného kamene, který se nedrolí. Nádoby s takto připraveným zelím necháme nejprve stát při pokojové teplotě (18 - 20°C) jeden až dva dny, poté je přemístíme k dalšímu kysání do chladné místnosti s teplotou kolem 10°C (u nás to byl sklep).Během kysání musí být zelí neustále zalité šťávou, kterou vylučuje, jinak by povrch začal plesnivět.  Pokud by náhodou zelí vylučovalo šťávy málo (což by se mohlo stát např. při jeho nedostatečném napěchování), dolijeme místo ní převařenou a vychlazenou osolenou vodu.

Vykvašené zelí napěchujeme i se šťávou do zavařovacích sklenic a při teplotě 90°C sterilujeme 25 minut.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pamatuju si, když jsme jako malé děti v igelitových sáčcích na nohou šlapali zelí v obřích lavorech Smajlík jak málo stačilo ke štěstí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
také bych si chtěla naložit zelíčko (mohla bych to jíst po kilech), ale nemám na to potřebné nádobí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
už máme v bečce 40 kg zelí a už kvasí, taky je to rodinná tradice!!!
Obrázek uživatelky
profil
si děláme už dlouhá léta podle receptu od babičky 3.11 budem nakládat,u nás je to rodinná akceSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles