Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vyrobit budku z prkna?

24. 11. 2014 | Zahrádka
Použijte dvě prkna o tloušťce zhruba 2 centimetry – v létě by v budce nemělo být horko, v zimě a především na jaře by měla ptáky chránit před chladem. Použijte dobře vyschlé dřevo. Místo hřebíků dejte přednost vrutům (ideálně o délce 4–6 centimetrů).

Vnější stranu prken ohoblujte hoblíkem či smirkovým papírem a natřete přírodním barvivem – zvýšíte tak trvanlivost budky. Vnitřek nenatírejte, ponechte jej hrubý, aby se po něm mláďata mohla dobře vyšplhat ven (pomoci jim můžete příčnými zářezy).
Podle šablony nakreslete na prkna jednotlivé tvary, které vyřízněte pomocí pilky. Rozměry budky volte podle toho, jaké druhy ptáků chcete na zahradu přilákat (viz tabulka níže). Nezapomeňte vyříznout příletový otvor – ideální pomůckou je děrovací pila, kterou nasadíte na elektrickou vrtačku.

Když máte vše připravené ke smontování, předvrtejte pomocí vrtačky otvory pro vruty.

Jak vyrobit budku z prkna?Dno budky
by mělo být překryté stěnami tak, aby do něj nemohlo zatékat, ze stejného důvodu musí střecha shora překrývat stěny. Ideální je, když je lehce zešikmená – odvádí tak vodu. Zkosit ji můžete pomocí hoblíku či rašplí. Zároveň by měla být snadno odnímatelná, aby bylo možné budku čistit.

Po sešroubování
připevněte k zadní straně závěsnou lištu, kterou přichytíte budku na strom – můžete ji umístit přímo na kmen či do větví.

Pokud si na výrobu budky nevěříte, můžete ji koupit, ideálně ze dřeva či dřevocementu. Plastové budky se příliš nedoporučují kvůli nízké odolnosti a neprodyšnosti, navíc se snadno přehřívají i promrzají. Budky seženete jak pro ptáky, tak například i pro netopýry či některé druhy užitečného hmyzu.

Jak velká by měla být budka?

Druh/Rozměry budky
sýkora modřina, sýkora uhelníček, sýkora parukářka
Dno minimálně 12 x 12 cm; výška 25 cm; kulatý otvor – průměr 28 mm
špaček obecný
Dno minimálně 15 x 15 cm; výška 30 cm; oválný vletový otvor o rozměrech 4,5 x 5 cm
kavka obecná
Dno minimálně 20 x 20 cm; výška 35 cm; oválný vletový otvor o rozměrech 6 x 7 cm
holub doupňák, poštolka, menší sovy
Dno o rozměrech nejméně 30 x 30 cm, výška 40 cm, oválný vletový otvor o rozměrech 8 x 12 cm
sýkora koňadra, sýkora babka, sýkora lužní, vrabec domácí, vrabec polní, brhlík lesní, rehek zahradní, lejsek černohlavý, lejsek bělokrký
Dno minimálně 14 x 14 cm; výška 20–25 cm; svislý oválný otvor 3 x 4,5 cm

Budku zavěste do bezpečné výšky, aby se ptáci cítili v bezpečí a nebyli rušeni. Pro drobnější ptáky je vhodná výška 2–3 metry, holubi a kavky potřebují výšku až 6 metrů. Vletový otvor by měl směřovat na východ či jihovýchod, odkud přichází nejméně srážek. Zároveň musí být dobře přístupný. Při umístění více budek dbejte zároveň na dostatečnou vzdálenost mezi nimi. Ta je opět určená tím, jaké druhy ptáků v nich sídlí. Zatímco vrabci a špačci sídlí rádi v těsné blízkosti, sýkorky či brhlíci musí mít mezi sebou vzdálenost alespoň 20 metrů.

Pokud již na zahradě budky máte, nezapomeňte je na podzim vyčistit od staré výstelky, umožníte tím další hnízdění a odstraníte parazity. Budky zároveň zkontrolujte a případná drobná poškození opravte. Budky ptáci nevyužívají jen k hnízdění, ale během zimy také jako úkryt před sněhem a mrazy.

ježekDalším vítaným návštěvníkem zahrady je ježek. Počet ježků v posledních letech klesá, přitom jde o jedny z nejužitečnějších živočichů. V našich podmínkách žijí dva druhy ježků – východní a západní. Na pohled se od sebe liší pouze nepatrně a jejich způsob života je téměř stejný. Ježci jsou aktivní především v noci, kdy se vydávají za potravou, které zkonzumují až 70 gramů denně. Jejich přítomnost poznáte podle hlasitého funění a dupání. Přes den jsou schovaní v úkrytech z listí či větví a spí. Ježek je především užitečný hmyzožravec, ale žere i slimáky, housenky, hlemýždě, nepohrdne ani ovocem či bobulemi.

Ježci i ježčí mláďata se musí během podzimu dostatečně vykrmit, aby zvládli přežít zimu. Při poklesu teplot upadají do stavu hibernace a zimu tráví zimním spánkem. To je ale možné jen tehdy, pokud najdou vhodný úkryt. Řada ježků proto během podzimního hledání skončí pod koly aut nebo umrzne. Vhodným místem pro přezimování může být pro ježky kompost, hromada trávy či listí. Vyrobit pro ně můžete i budku, kterou vystelete suchým materiálem (listí, seno či noviny) a zakryjete hlínou, listím a větvemi tak, aby zůstal volný pouze vchod. Abyste ježky přilákali na zahradu, je především nutné umožnit jim snadný přístup – stačí mezera v plotě, ideální je udělat takových vchodů několik. Nalákat je můžete i připraveným jídlem – pokud objeví misku s pravidelným přísunem potravy, budou se na zahradu vracet pravidelně a rádi na ní přezimují.

Čím můžete ježka přikrmovat?

•    kočičí konzervy, kapsičky, granule
•    vařené drůbeží maso a vnitřnosti
•    vejce, piškoty, sýr
•    ořechy (nesolené a nepražené)
•    nejrůznější ovoce
•    brambory, rýže, těstoviny

Pokud si chcete ježka na zahradě udržet, zajistěte mu klidné místo, kde bude moci odpočívat a případně i přezimovat – ideální je hromada větví či listí. Můžete ježkovi také pořídit speciální domeček pro ježky, který umístíte do klidného koutu zahrady.
 
Zdroj: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pro ty, kteří nemají možnost si udělat dřevěnou budku, doporučuji si koupit semena "dýní", kterým se říká "Ptačí budky". Dají se koupit i na internetu. Když uzrají, udělá se do nich menší díra, kterou se vydlabe obsah. Obal se nechá vysušit a pověsí se třeba na strom.Protože se houpe, kočky k ní nemůžou. Ptáčkům se v "budce" moc líbí. Máme ji už 5let, ale letos si chci pořídit novou.
Obrázek uživatelky
profil
Kdysi byla móda unifitů.Zahrádkáři budou vědět o čem mluvím.Zbyly po této akci 3 v zemi zabudované 2 metrové lešenářské trubky.Pozbírali se ptačí budky které byly, opravily se a manžel na každou tu budku zespodu namontoval kus jiné trubky menšího rozměru a celá ta budka se zasunula zhora do lešenářské trubky.Budky jsou tak ve výšce cca 2 metrů volně v prostoru a daleko od stromů takže ani naši kočičí mlsouni na ně nemůžou.V zimě u nás bývá dost sněhu a tak krmení pro ptáčky kupuji na pytle.Ptáčků tu bývá jak naseto.
Obrázek uživatelky
profil
My sme urobili búdku z nejakého zvláštneho dreva, nevieme akého, ale vtáčikom sa páči a sýkorky sú hádam šťastné, že majú domček.
Obrázek uživatelky
profil
přivítala bych najisto obrázek takové budkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dneska jsem vidělajak dělal u nás na dvoře průzkum kosák v místech kde bývá krmítko. Tak jsem přesvědčila manžela, aby dal krmítko na místo , nasypali jsme krmení a za malou chvilku tam byli sýkorky na průzkumu. Bohužel máme kočičáky, kteří ovšem naše ptáčky sem tam proženou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles