Napečeniny v troubě
U trouby platí, že nejlépe se připečené špíny zbavíte ve chvíli, kdy trouba vychladne na bezpečnou teplotu. Z teplých stěn totiž nečistota pustí lépe než, když je úplně studená a nečistoty zaschlé. Na otření použijte utěrku z mikrovlákna. Pokud však čistíte napečeniny po delší době, použijte speciální přípravky na čištění trub. Použít můžete ale i roztok z mýdla a vody. V obou případech přípravky aplikujte na stěny trouby a na přibližně deset minut troubu zapněte na 100°C. Jakmile po vypnutí dosáhne bezpečné teploty, prostředek setřete. Na odstranění otisků prstů zvenku trouby postačí kvalitní utěrka z mikrovlákna s hrubším povrchem, kterána sebe zároveň naváže i prach a mastnotu.Dvířka kuchyňské linky
Znáte to, ruce od mouky a těsta, a vy nutně potřebujete vyndat kuchyňské náčiní. Následkem jsou opatlaná dvířka a šuplíky. Pokud kuchyň pravidelně udržujete v čistotě, postačí vám jednorázové vlhčené kapesníčky určené pro čištění kuchyňských ploch. Jestli však úklid odkládáte právě na příležitost Vánoc, vyplatí se použít prostředky a postupy vhodné pro konkrétní materiál. U většiny materiálů však platí, že by se neměly zbytečně namáčet, voda totiž může způsobit velké škody zvláště v místě okrajů desek a hran skříněk. Proto je nutné vodu vždy důkladně utřít utěrkou či hadříkem. Vyvarujte se i čisticím prostředkům s hrubou strukturou, ty by mohly povrch nehezky poškrábat.Zaneřáděné obklady
Nečistoty z obkladů setřete měkkou stranou houbičky nebo utěrkou z mikrovlákna namočenou ve vlažné vodě. Pokud se vám při pečení povedlo nalepit na obklady kousky těsta nebo třeba čokoládu, nepoužívejte na odškrabování ostré předměty. Hrozí totiž poškrábání, ve kterém by o to více ulpívaly nečistoty a bakterie. Na zašlé spáry pak vezměte parní čistič. Mikroskopicky malé částečky páry proniknou do těžko přístupných míst a uvolní i silně ulpívající nečistoty. Teploty nad 80°C zahubí bakterie a odstraní vodní kámen, mastnotu a jiné. Méně pohodlnou variantou je klasické použití zubního kartáčku a speciálního čisticího prostředku.Kuchyňské okno
Okno v kuchyni může být radost i starost. Výhodou je, že získáte přirozené odvětrávání vlhkosti a zabráníte tak vzniku plísní. Problémem ale může být, pokud je okno v blízkosti sporáku. To se pak na skle může usazovat jemný mastný film. Nejrychlejším pomocníkem v mytí oken jsou bez pochyby aku stěrky. Výhodou používání okenního vysavače je elektrické odsávání stékající vody a hygienické čištění oken, kdy se nemusíte špinavé vody vůbec dotýkat. Pokud se rozhodnete pro pracnější klasické mytí oken, pak do horké vody s přírodním mýdlem nebo jarem přidejte také citronovou šťávu, která pomůže s odmaštěním. Doleštit sklo pak můžete octem zředěným vodou nebo klasickým prostředkem na leštění skel.Zdroj, foto: Karcher