8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přirozený porod

5. 11. 2013 | Kojení
Po přečtení názvu článku se možná některým vybaví hrnec vroucí vody, klacek mezi zuby, zakrvácené povlečení a porodní bába ve vaší ložnici. Ale faktem je, že přirozený porod je hudba budoucnosti, porodnice se k němu postupně vracejí a díky přirozeným porodům můžeme dát prostor přírodě, aby ukázala, co umí a zúročila celá staletí, která věnovala vývoji porodu tak, aby to bylo co nejlepší. Člověk se snažil jít proti přírodě a „vylepšit“ porod, ale na štěstí je tato doba již pomalu, ale jistě, za námi a opět se vracíme k přirozeným porodům s jistotou v podobě zdravotníků a techniky za zády.

Jak přirozený porod probíhá? 

Prostě přirozeně a bez zbytečného zasahování, které často vede k vyššímu výskytu komplikací a dalším a dalším zásahům.

Ideální je, aby porod začal spontánně. Trendem se stalo přenášet maximálně 2 týdny, pak se začne vyvolávat. Ovšem, pokud je děťátko připravené, porod se spustí. Ideální by bylo nestanovovat hranice, ale, v případě přenášení, kontrolovat dostatečnou funkčnost placenty a pupečníku, a pokud by bylo zajištěné dostatečné okysličování plodu, počkat na nástup porodu, ale s takovým přístupem se v současnosti nesetkáme ani v pokrokových porodnicích. Asi bych ale poradila maminkám, kterým hrozí vyvolávání, od Hamiltonova hmatu po umělé protržení plodových obalů, aby zkusily přírodní vypuzování. Zvýšenou aktivitu, teplou lázeň, odvar z listů maliní, masáž bradavek a sex. Sperma totiž obsahuje stejné látky, které se používají u preparátů zaváděných do pochvy pro vyvolání porodu, ale s tím rozdílem, že sperma je přírodní. Tyto látky pomáhají dozrávání děložního hrdla. Uměle vyvolávaný porod víc bolí a trvá z pravidla déle.

přirozený porodK přirozenému porodu patří pocit jistoty, bezpečí pohody a vědomí, že se na průběhu porodu přímo podílím. Můj porod není jen záležitostí zdravotníků. Já tu nejsem pro ně, ale oni pro mě! Porodní místnosti by měly zajišťovat dostatečné soukromí, měly by působit příjemně, v ideálním případě se u vás nestřídají více, než dva zdravotníci a pokud si to žena přeje, je jí umožněno mít u sebe, po celou dobu trvání porodu, blízkou osobu nebo dulu. Žena se má cítit co možná nejlépe. Teplota místnosti je upravována dle potřeb rodičky, pokud si nastávající maminka přinese oblíbenou hudbu, má mít možnost pustit si jí, a pokud má rodička sestavený porodní plán, má se dle něj, za předpokladu porodu bez komplikací, postupovat a snažit se, dle možností nemocnice, maximálně vyhovět.

Porod se nechá probíhat bez zbytečného umělého urychlování, a jestliže to žena zvládne, tak i tišení bolestí. Nebo tišit bolesti pouze symbolicky. Porodní bolest totiž má svůj smysl. Ohledně bolestí se upřednostňují psychická podpora, masáže zad, prostřídání poloh, teplá sprcha, uvolňování na míči, popřípadě nahřívání bříška a kříže teplými sáčky např. s pohankou. Volný pohyb, osobní WC a sprcha k dispozici jsou samozřejmostí.

V průběhu porodu se mozek ženy „přepne“, vyřadí se z činnosti vývojově mladší část mozku, která umožňuje lidem racionálně myslet, a ke slovu se dostává vývojově starší část. To způsobí, že myšlení ženy, vnímání času a řeč jsou v útlumu. Čím více se žena tomuto jevu brání, čím více nutí zdravotníci rodičku myslet a mluvit, tím hůře žena snáší bolesti a porod se prodlužuje.

Pokud je vše v pořádku, vede porod pouze asistentka, která rodičku zbytečně neruší, ale pokud žena cokoli potřebuje, je asistentka k dispozici. Vyšetření se také omezí na minimální možné množství. Prostor pro asistentku nastává ve chvíli, kdy je žena otevřena na 8 cm a má potřebu tlačit. Asistentka rodičku kontroluje a usměrňuje její dýchání tak, aby kontrakce prodýchávala a netlačila, až do chvíle úplného zániku poševní branky. Poté se žena rozhodne, zda chce aktivně tlačit a mít porod rychleji za sebou, ale s použitím většího množství své energie, nebo jít s vlnami kontrakcí, rodit déle, ale méně namáhavě. Rychlost porodu si žena reguluje podle toho, v jakém stavu se nachází miminko. Je-li třeba, asistentka podněcuje rychlé porození děťátka a motivuje maminku aktivně tlačit.

Samozřejmostí je přátelské jednání porodní asistentky, která pozitivně motivuje rodičku, informuje jí, jak porod probíhá. Motivující je také nechat maminku sáhnout na objevující se hlavičku děťátka těsně před porozením hlavičky.

Pokud není nutné urychlit porod z důvodu selhávání miminka, tak se neprovádí preventivní epiziotomie (nástřih hráze). Výzkumy ukázaly, že pokud má dojít k ruptuře III. stupně, které se zdravotníci obávají, a kvůli které se především preventivní epiziotomie prováděla, tak se žena roztrhne i při provedení nástřihu. Mnoho žen je schopných porodit bez nástřihu a poranění, přičemž se doporučuje začít 8 týdnů před termínem porodu pravidelně masírovat hráz speciálním gelem a i porodní asistentka mám mít tento gel po ruce a v průběhu vypuzovací doby porodní rozšiřovat poševní vchod. Pokud přeci jenom dojde ke spontánní ruptuře (natržení), praskne tkáň v nejslabším možném místě, proto se i lépe a rychleji hojí a po zhojení se významně méně vyskytují problémy s bolestivostí a sexuální potíže. Pokud se uměle stříhne, nikdy nevíme, co nastřihneme a můžeme zbytečně poranit silnou tkáň, cévu, nerv. Nevýhodou spontánní ruptury je fakt, že rovný střih se lékaři lépe šije, než spontánní prasklina, ale to je výhoda pro zdravotníka, ne pro rodičku.

Po porodu se položí neomyté děťátko na tělo matky, aby slyšelo důvěrně známý zvuk matčina srdce a maminka ho mohla svým tělem zahřívat a přikryjí se předehřátými dekami. Mytí, vážení a měření počká, v tuto chvíli je nejdůležitější první kontakt. Pupečník se z pravidla stříhá po dotepání. Děťátko má krátce po porodu silný sací reflex, samo si najde prso a prvně se přisaje. Tento moment je velice důležitý pro navázání vztahu matka – dítě, a také významný pro další kojení. Tím, že se dítě přisaje, vyloučí tělo matky velké množství Oxytocinu, který umožní odloučení placenty bez podání uměle vyráběného preparátu. Nově vzniklá rodina zůstává na porodním sále o samotě, vychutnává si poporodní pohodu, rodiče se s děťátkem seznamují a vše ostatní je v tuto chvíli vedlejší.

Samozřejmě takto probíhá přirozený porod, pokud nenastanou komplikace. Ale díky vedení porodů ve zdravotnických zařízeních, máme jistotu případného rychlého zásahu, pokud je třeba.

Tak jaký je váš názor? Je přirozený porod, dle přírody, lepší, než uměle vedené porody? Nebo byste preferovali návrat k porodům předchozích časů? Zatím stále žijeme v době, kdy obě alternativy jsou možné, stačí si jen správně vybrat porodnici.


Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mně porod začal spontánně, vodu mně píchly po 11hod kontrakcí...už jsem myslela že bolesti nikdy nepřestanou. Za 2,5hod se narodil brouček. Nechaly mne si to všechno "užít" se vším všudy...a pak přiběhla doktorka a rychle mimčo ven a jedno velké zatlačení...klouček už byl modrý se šňůrou kolem krku. Hned ho odnesli a dali mně ho až za 4 hodiny, naštěstí je všechno v pořádku.
Pořád si řikám, jestli v nemocnici nebyli příliš laxní...?
Obrázek uživatelky
profil
Před prvním porodem jsme hráz masírovali poctivě každý večer (je možné že asi špatně) a i přes nástřih jsem byla potrhaná všude Smajlík šití bolelo snad nejvíc,hlavně když mě dr. šila nahoře,to se mi chtělo utéct.. Šplhala jsem od ní z lůžka a i dr. říkala,že šití na takovém místě je nejbolestnějšíSmajlík druhý porod taky s nástřihem,který prováděla nějaká učenka ze zdrávky,ale bez potrhání Smajlík dceru mi jenom rychle ukázali,protože byla přiškrcená a fialová,tak jí hned odnesli.. Naštěstí je v pořádku,teď kolem mě cupitá a před nedávnem oslavila 1. rok Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kontrakce velice krátkou dobu, nepravidelné, tak lékaři odešli na vizitu. Když jsem na záchodě začala rodit, jedinou radu od sestry jsem měla ať ,,to,,tlačím do sebe. To už jsem zařvala, že to nejde. A než přišla lékařka byla jsem sama. Syn se narodil modrý, ale žije. Kdybych nemusela neustále čekat, porodila bych si sama v klidu.
Obrázek uživatelky
profil
U přirozeného porodu se klysma nedává. Nebo jen na žádost matky.
Má se za to, že jak postupuje hlavička, vytlačí střevní obsah dřív, než se něco dostane do kontaktu s miminkem. Navíc, tuhé se odstraní snadno, ale tekuté zbytky po klystýru mohou být problémSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pro mě byl asi nejhorší klystýr a šití mě lechtalo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles