Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 06.06. 2024
Dnes má svátek Norbert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výběr dětského lékaře

7. 11. 2012 | Vývoj

Některé ženy dokonce neví, že si dětského lékaře musí najít již před porodem. V porodnici se již ptají na jméno dětského lékaře a po propuštění z porodnice ho musíte brzy navštívit na první kontrolu s miminkem.

Zpravidla by měla první návštěva proběhnout do 48 hodin od propuštění z porodnice. Kdysi bylo běžné, že dětští lékaři chodili na první návštěvu k miminku domů. Dnes už je to spíše výjimkou a do ordinace většinou musíte dorazit sami. Nejvhodnější doba, kdy začít hledat dětského lékaře, je zhruba v pátém až šestém měsíci těhotenství. V dnešní době se ale také může stát, že vámi vybraný lékař bude mít plný stav pacientů a nepřijme vás.

Jak vybrat toho správného dětského lékaře?

-  Je dobré zjistit názory známých a kamarádek, které už děti mají a nechat si od nich poradit, který lékař je dobrý a se kterým jsou ony spokojené

výběr dětského lékaře- Také je dobré mít dětského lékaře blízko svého domova, abyste nemuseli s miminkem daleko dojíždět, zvlášť v prvních měsících života

- Určitě je vhodný osobní kontakt s lékařem (rozhodně ne telefonický nebo pouze e-mailem), abyste ho mohli poznat blíže a zjistit si i své sympatie k němu. Je velmi důležité, aby vám byl lékař sympatický a abyste k němu měli důvěru. Svěřujete mu přece své dítě

- Zjistěte, jestli vámi vybraný dětský lékař má uzavřenou smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou

- Také zjistěte, zda lékař objednává své dětské pacienty na určitou hodinu anebo jen na určitý den, rozhodně je lepší určitá hodina, ať s dítětem zbytečně nečekáte třeba mezi dalšími nemocnými dětmi

- Informujte se i o ordinační době vašeho lékaře a zjistěte, zda vám vyhovuje

-  Je také dobré vědět, zda lékař k léčbě používá i homeopatika. Rozhodně není dobré, aby při každé nemoci předepisoval miminku hned a pouze antibiotika. Potom se může stát, že bude mít vaše dítě oslabenou imunitu

- Informujte se, jestli lékař používá i novinky v medicíně anebo se řídí pouze starými způsoby léčby

Doufám, že jsem vyčerpala nejdůležitější body a informace, které jsou potřeba pro výběr správného dětského lékaře, a také doufám, že Vám tento článek bude užitečný a třeba vám i dopomůže k dobrému výběru.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Co se objednávání týče, tak je to sice hezká věc, ale stejně vám nezaručí, že s dítetem nebudete čekat. Když je něco akutního, tak objednávkový systém moc nefunguje. Při náhle vzniklé bolesti bříška a zvracení asi jen těžko budete čekat na termín, co máte za 2 dny. To by bylo dokonce nezodpovědné.

Hlavní je, aby byly dobře odděleny ordinační hodiny na prevenci, aby se zdravé a nemocné děti v čekárně nemíchaly. ideální je, pokud má lékař zvláštní vchod či "infekční box" třeba pro děti s neštovicemi a jinými velmi nakažlivými nemocemi.

Taky by mě zajímalo, jaký má lékař vztah k očkování včetně těch nepovinných.

Tak to jsou asi všechny mé hlavní výhrady.
Obrázek uživatelky
profil
Neznám žádného lékaře, který by "předepisoval miminku hned a pouze antibiotika." Právě proto, že lékaři vědí, že to "není dobré." Naši pediatři jsou v antibiotické politice poměrně dobře vzdělaní ve srovnání s ostatními obory i s lékaři ve světě. Představa , že když lékař nenapíše antibiotikum, tak musí napsat homeopatikum je rovněž mylná. Řada nemocí se dobře vyléčí při symptomatické terapii i bez antibiotika či drahého homeopatika ( o jehož účinnosti si můžeme myslet své).

Jestli lékař využívá novinky v medicíně, nebo ne? Tohle se velmi těžko posuzuje i zdravotníkovi, natož laikovi. Mě by třeba spíš zajímalo, jestli má lékař přístroj na vyšetření CRP a jak je to s hrazením vyšetření (pojišťovny jej hradí jen za jistých podmínek a v jistých případech). Zajímalo by mě, jestli má možnost využít Strep - test a kolik stojí, jaké má laboratorní zázemí (je možno udělat denně odběr?). Provádí lékař otoskopie? To by mě zajímalo, zvláště pokud není poblíž oddělení ORL, nebo aspoň ambulance.
Obrázek uživatelky
profil
Článek mi nepřipadá až zas tak špatný. Shrnuje věci, které by napadly asi každou z nás, není to nic nového a světoborného. Výraznou kritiku si nezaslouží, ale chybičky by se našly.

To, že si žena "musí" najít dětského lékaře už před porodem je pochopitelně nesmysl. Žádná taková povinnost u nás neexistuje. Dokonce neexistuje povinnost dítě vůbec u PLDD registrovat. To, že to většina lidí dělá je důkazem toho, že se to rodiče považují za důležité a také důsledek výborně propracovaného systému péče o dítě, který u nás tradičně vždy byl. Přesto je dobré už vědět, kam budete s dítětem po porodu chodit. je dobré mít i razítko v těhotenském průkazu. Už proto, že v případě, že by to bylo nutné lékaři novorozeneckého oddělení snadno ošetřijícího PLDD naleznou a kontaktují.

Náštěva u novorozence doma je v oblasti, kde žiju já běžná, ale jinde to může být i jinak. Jsou i rodiče, kteří raději s dítětem na vstupní prohlídku přijedou do ordinace.

Obrázek uživatelky
profil
Sluníčko, nezlob se na mě, ale tvoje články jsou vlastními slovy psané články z časopisů pro mámy. Takové články by dokázal napsat třeťák. Rádi si přečteme články o TVÉM porodu, o koupání TVÉHO miminka v kyblíku, o tom, jak jsi TY vybírala lékaře..ale toto už je trochu trapnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
U NÁS JSOU 2 LÉKAŘKY,TAK JSOU MI KRITÉRIA K ....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles