Čas malinČas malin Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.07. 2024
Dnes má svátek Věroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy se letos slaví Den otců 2024?

3. 06. 2024 | Svátky

U nás, tedy v České republice, patří Den otců stále k málo slaveným svátkům, přestože povědomí o něm v posledních letech roste. Vlastně se nejedná v pravém slova smyslu o svátek, ale to ostatně není ani mnohem známější Den matek, který mnoho z nás již tradičně slaví druhou květnovou neděli a kterým nějakou formou děkujeme našim maminkám za jejich lásku a péči.

Oslavy Dne matek jsou už letos za námi, ale možná by stálo za zamyšlení, jestli si podobné poděkování nezaslouží také tatínkové, kteří si zatím svůj svátek – tedy Den otců – u nás moc neužívají. Přestože se už dostává stále více do povědomí, v našich kalendářích bohužel doteď chybí. Role otců v rodině přitom zdaleka není zanedbatelná, jejich podíl na péči o děti a rodinu v posledních letech vzrůstá. Role otce ve vztahu k dítěti začíná sice až jeho narozením a je samozřejmě jiná než role matky, ale přesto je nezastupitelná.

Kdy se letos slaví Den otců 2024? 16. červnaTatínkové slaví svůj svátek téměř po celém světě. Ve většině zemí (hlavně v Evropě a stejně tak u nás) Den otců připadá na třetí červnovou neděli - letos 16. června 2024 (jedná se tedy o pohyblivý svátek). Jeho datum se ale v různých zemích liší, například v latinskoamerických zemích, Itálii, Španělsku nebo Portugalsku, ale také třeba v Chorvatsku, připadá vždy na den sv. Josefa, který je 19. března. Den otců se ve světě váže ale i k dalším datům: v Rakousku nebo Belgii slaví druhou červnovou neděli, v Austrálii a Novém Zélandu první neděli v září a třeba v Norsku nebo Švédsku se tatínkové oficiálně dočkají poděkování až v  listopadu.

Nejlépe se tatínkové mají v Německu, kde mohou oslavovat hned dvakrát. Poprvé na tzv. Vatertag, který je oficiálním státním svátkem a slaví se čtyřicet dní po Velikonocích (letos to bylo 9. května), podruhé v den zvaný Männertag.


A kde se vlastně Den otců vzal? 

K původu těchto oslav se váže několik teorií. Nejčastěji se udávají dvě verze a obě vznik tohoto svátku připisují Americe. Podle první verze oslavu svátku otců zavedla Američanka Sonora Smart Doddová v roce 1910. Ta chtěla tehdy veřejně poděkovat a vzdát hold svému otci Williamovi Smartovi, který jako vdovec pečoval o ni a dalších pět jejích sourozenců. Oslava se konala v den jeho narozenin: 19. června, a to v městečku Spokane ve státě Washington. Podle druhé teorie však můžeme hledat počátky Dne otců již v roce 1908, kdy v Západní Virginii zorganizovala Grace Claytonová 5. června Den otců na počest jejího otce a dalších více než dvou stovek otců, kteří zahynuli při důlním neštěstí v prosinci roku 1907.

Popularita svátku otců rychle rostla, a tak v roce 1966 prezident Lyndon Johnson vyhlásil prezidentskou deklarací Den otců třetí červnovou neděli jako svátek a v roce 1972 ho prezident Nixon uznal jako oficiální národní svátek.

V mnoha zemích se kromě Dne otců pak od 90. let minulého století slaví také Mezinárodní den mužů, který připadá na 19. listopad. Snad vás bude ještě zajímat, že někde ho pojímají jako den ne-otců. Jedná se tak potom vlastně o oslavy mezinárodního dne mužů, kteří z nějakého důvodu nejsou otcové.


A co vy? Poděkujete letos za lásku a péči také svým tatínkům?

Pokud si chcete Den otců užít,

 zapište si do kalendáře datum 16. června 2024!



Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !