Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Historie a tajemný původ kávy

1. 08. 2011 | Škola vaření
Přesně nevíme, kdy bylo tajemství rostliny kávovníku objeveno. Existují ale dva příběhy, které odhalují, jak se na zázračné účinky kávy přišlo.

Příběh 1.

Arabské lékařství


První příběh vypráví o arabském lékaři Rhazesovi, který žil kolem roku 900 před Kristem. Tento známý lékař zmínil kávovník jako jeden z možných léků, který je vhodné použít při žaludečních potížích.

Příběh 2.

Pasáček koz


Druhý příběh se odehrál kolem roku 300 n.l. Etiopský pasák koz Kaldi si povšiml, že jeho kozy jedly červené bobule. Ke svému překvapení zjistil, že je jeho stádo živější až do pozdního večera. Kaldiho přemohla zvědavost, bobule vyzkoušel a na vlastní kůži poznal jejich povzbuzující účinek. Kaldi svěřil svůj příběh mnichům v blízkém opatství. Ti byli nadšeni, protože díky kávě mohli zůstat bdělí během nočních bohoslužeb.Shodou okolností mniši zjistili, že mohou zrna upražit, umlít a připravit z nich lahodný nápoj. Od té doby je nápoj z kávových zrn považován za účinné a chutné povzbuzení.

kávaJemen: první pěstování kávy


Prvně se káva pěstovala na terasovitých zahradách v Jemenu. S pomocí islámských poutníků, kteří cestovali z Mekky a Mediny, se káva rozšířila na Blízký východ.

Šálek "kahweh" v Egyptě


Později se pěstování kávy rozšířilo také do Arábie a Egypta. Brzy se pití kávy ("kahweh") stalo oblíbeným každodenním zvykem.

Evropské kavárny


První loď s nákladem kávy přistála u evropských břehů až v roce 1630, ale pití kávy si získalo velmi rychle velkou popularitu a v celé západní Evropě byly otevírány kavárny. Nejvíce v Itálii, Velké Británii, Nizozemí, Francii a Německu.

Káva na celém světě


Na počátku 18. století Nizozemci zasadili první rostlinky kávovníku v Indonésii. Francouzi odvezli kávovník na Martinik a Španělé začali kolonizovat Střední a Jižní Ameriku. V roce 1753 se také začal psát příběh značky Douwe Egberts.

Brazílie je největší producent kávy


V současnosti je největším světovým výrobcem kávy Brazílie, následována Vietnamem, Kolumbií a Indonésií. Kromě těchto států je velké množství dalších, kde je káva pěstována v menším množství.

Každý má rád kávu


Káva je oblíbená po celém světě. V různých kulturách existují rozdílné recepty pro přípravu a podávání kávy. Celosvětově je více než 20 milionů lidí zapojeno do pěstování, zpracování a prodeje kávy.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Historie a tajemný původ kávy:

Historie a tajemný původ kávy
Historie a tajemný původ kávy
Historie a tajemný původ kávy
Historie a tajemný původ kávy
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !